Közönyország

Közönyország

A koronavírus kezelése eldöntheti a ’22-es választást

2020. március 18. - csak90

Annak ellenére, hogy a kormány valószínűleg titkolja a magyarországi helyzet valódi súlyosságát (talán azért, mert nincs elég védőfelszerelés és nem készültek fel megfelelően), a lassan nyilvánosságra kerülő rendelkezések - mint a vidéki járványkórházak felállítása és a rohamtempóban elrendelt konténerkórház építése - azt mutatja, sokkal nagyobb baj jön, mint amire most a napsütésben bárki is gondol. Nagyon érdemes figyelni a jelekre:

A hétvégétől visszatér a hideg. Ez az egyik legrosszabb jel, mert mostanra az ország szegényeinek elfogyott a tüzelője. Rengetegen (főleg vidéken) fűtenek fával, és más (nem gáz) tüzelőanyaggal, ami már legnagyobb részt elfogyott a szegények háztartásaiból. Ez pedig megalapoz annak, hogy mindenféle betegség, főleg felső légúti gyengévé tegye az ország lakosait.

Egyre több gyár áll le. Magyarország évek óta a nyugati országok összeszerelőüzeme, így elsőként gyűrűzik be a sokat emlegetett válság. Egekbe fog ugrani a munkanélküliség, főleg úgy, hogy a már folyamatban lévő állásinterjúkat az első kormányzati intézkedésekkel egyidőben szinte azonnal nemcsak felfüggesztették, hanem törölték.

A magyar emberek többségének (talán kétharmadának) nincs megtakarítása. Ők azok, akik a leginkább kiszolgáltatottakká válnak a válságban. Nem tudnak átvészelni, nem tudnak részvényeket venni, a megélhetésük egyik napról a másikra kerül veszélybe.

A bezárt határok révén nemcsak a turizmusnak, hanem az export/importnak is hamarosan „kampó”. A belső fogyasztás, főleg a termelés leállásával nem jelent átmeneti megoldást sem. Ez pedig határozottan az előző évek borzalmas gazdaságpolitikájának az eredménye.

Fontos figyelni arra, hogy elhullt az első koronavírus kutya Hongkongban. Eddig állatokra nem volt veszélyes a járvány, de így még súlyosabbá válhat az elkövetkezendő. Ha az állatok közé (főleg a szarvasmarha, sertés állományba is) betör a kórság, borzalmas időszak jön. A válságnak lehet felhajtó ereje is a hús árára.

Zuhan a forint, ami egyértelműen a felkészületlen gazdaságpolitika következménye. Év végére tényleg elérhetjük a 380 forintos euróárfolyamot, ami nemcsak recessziót, hanem igen komoly gazdasági válságot idézhet elő Magyarországon.

Az amúgyis lélegeztető gépen lévő magyar gazdaság számára ez a járvány maga lehet a csőd. A propagandára azonban nem biztos, hogy veszélyt jelent. A felépített személyi kultusz ugyanis elősegíti azt, hogy ebben a félelmetes időszakban a kiszolgáltatottak a vezetőben lássák a mentsvárat. Folyamatosan kommunikál, messziről az látszik, hogy felgyűrte az ingujjat és harcol.

Az ellenzék, mint hajótöröttek

Ha az ellenzék abban reménykedik, hogy a kialakuló helyzetben a kétharmad megtörik, akkor gondoljon arra, hogy ez az az ország, amelyikben egyszer már pénzt gyűjtöttek egy sorozat főszereplőjének, mert azt látták, hogy kizsákmányolják.

Az ellenzék jelen pillanatban erőtlennek és összeszedetlennek látszik. Megnyilvánulásaikról az ország többsége két mondat után elkapcsol, mert semmitmondó. Egyik pillanatban nagyot próbál mondani, ijesztgetni (pl. megszorítás kell), a másikban azt mondja, „ebben a válságban a kormány mellett vagyunk”.

Az ellenzék most úgy viselkedik, mint a hajótöröttek, akik azon gondolkodnak, hogy a partra egymásba kapaszkodva tudnak csak kiúszni, vagy külön-külön is menne. A valódi kérdést a néző, a kívülálló látja. Mégpedig azt, hogy mi lesz a kiúszás után. Egymást vadásszák-e le a túlélők vagy lesz végre egy új, működő alternatíva. Az dönt, mi lesz a partraszállás után.

Most szorultunk be

Nem a magyar határzár kényszeríti össze a problémában úszó országot, hanem az, hogy más országok előttünk, a külföldiek előtt zárja be a határait. És a legrosszabb, hogy nem tudjuk meddig. Nem látni a végét, csak a gyűrűzést.

Most jöhet el az a helyzet, amire talán a Momentum vár. A kialakuló gazdasági válságban a beszorult emberek csak egy darabig képesek elhinni a kormánynak, hogy tudja kezelni a helyzetet. Ideig-óráig fog működni a nagylelkű oligarcha felajánlások (például járványkórház kialakítása vagy 1 milliárd forintos segélyek), de utánpótlás hiányában a feltőkésített réteg is csalódott lesz. Keresni fogják az új lehetőséget, el fog tűnni az eddigi lojalitás és a túlélés lesz a legfontosabb. Azzal, hogy a kormány a bankokat felszólítja a vállalati, majd lakossági hiteltörlesztések felfüggesztésére, partnereket veszít. És itt jöhet a Momentum liberális(abb) gazdaságpolitikája.

A konteóhívők szerint a koronavírus épp azt a réteget támadja, amelyik eddig a legjobban hitt a jobboldali propagandában. Az idős generáció elvesztése és az egykor csalódott középosztály "újbóli csalódása" (munka kiesése, megszűnése) a propaganda végét is jelentheti, amennyiben az új generáció képviselete jól szerepel. Szándékosan kerülöm a jól kommunikál kifejezést, mert a legvészterhesebb időben is győzhet még a régiek rutinja, a személyi kultusz. Akkor is, ha a vezért sokan elhagyják. A Momentum nem ismeri a legkiszolgáltatottabb réteget. Azokat, akik bármilyen szegénységben a régihez húznak, mert „amit egyszer megígért, azt betartotta” és „senkit nem hagyott az út szélén”. A közmunkaprogramról is csak a városiak tudják, hogy nem jó irány, de a versenyképtelenek ebben kapaszkodót láttak. Egy liberális piacgazdaságban épp az a kétharmad lázadna először (a versenyképesség hiánya miatt), amelyik ezt a rendszert idáig fenntartotta. Amikor az ember a saját életét félti, akkor csak az idealista bölcsészek számára van elv. Mindenki más számára marad az alku, mert a mártírság idejét múlt.

Fotelforradalom

A bezárkózással az ellenzék valóban nehéz helyzetbe került. Nincs fórum, tüntetés, és sokáig nem is lesz közösségi élet, mert a járvány lemúlása után is számítani kell egy holt időszakra, amíg visszaáll az élet a régi kerékvágásba. Még a nyár sem biztos, hogy kicsalogatja majd az embereket. De ebből is lehet jól kijönni; el kell kezdeni bizalmat építeni.

A lehetséges megoldások között van a már korábban nevetség tárgyává váló fotelforradalmiság. Az internet ugyanis azoknak kedvez, akik eddig kellő távolságban, amúgy is elzárkózva figyelték a politikát. A karantén a közönyben élők számára kontraproduktív is lehet. A (propaganda) szószék csendjében az internet hangja felerősödhet. Nem kell kiállni, mégis lehet szimpátiát erősíteni.

Feltámad-e Húsvétra az ellenzék?

Írtak már olyat az ellenzékről az októberi választások után, hogy a „Halott felült és enni kér”, mégis böjtölni kezdett. Ahogyan a 40 nap, úgy a karantén is kivárás. Ne menjetek el a keresztényi kétharmad mellett, ha bástyaként oltalmazza Urát! De óvva intelek titeket a manírosságtól is. Ne végy magadra olyan ruhát, ami nem a te méreted, mert állhatatosságot feltételez!

Most van itt az ideje a vlogolásnak, és annak, hogy megtudjuk, mit csinál egy politikus, ha be van zárva a négy fal közé. (Nem Wittinghofra gondolok.) Tervek, megoldások mellett mutasd az igazi énedet, hogy szerethető politikus vagy-e. Az érzelmi befolyás sohasem zárható ki a legkomolyabb döntéseknél sem. Ezt tartsd mindig szem előtt, főleg egy olyan nép esetében, amely Krisztusi vezetőt keres.

A kilábalás kulcsa: Új hitelcsomag

Ez a járvány a hitelezést segíti elő. Globális tekintetben a hitelek hazája, Amerika lehet a nagy nyertese. Mintha a koronavírus ráelőzött volna egy túltermelést okozó válságra. Épp ott fogta meg a kialakuló válságot, (vagy épp irányította másfelé), amiben 1929-ben majd 2009-ben már nagyot bukott a világ; a túltermelésben, és a túl nagy hitelkitettségben. A mostani járvány megakadályozta, hogy a kínai piac túltermelést idézzen elő, és az ellenkezőjét a leállást, az elzárkózást generálta.

A kilábalást nagy valószínűség szerint a hitelek fogják biztosítani, és egy olyan országot, mint Olaszország vagy Magyarország az új hitelek vagy hitelprogram szolgálatába állítja. Mert versenyképtelen.

Nagy kérdés, hogy az ellenzék hogyan reagál. Jelen pillanatban a tesze-toszaság, és az egymásnak megüzent „fogjunk össze, csak így nyerhetünk” megy, ami nemcsak később, hanem már most, a fokozódó probléma idején is azt sugallja, nem érdemes rájuk számítani, és a kormány felé irányítja a figyelmet. A Fidesz toldozó-foldozó megoldásai ebben az esetben még mindig a legkisebb rossznak tűnnek, ha az ellenzék még tovább húzza-halasztja a határozottságot és az új válságkezelő csomag/rendszer megfogalmazását. (Nem értem a Momentumot: kiállnak március 15-én és remeg a hangjuk, miközben másnap épp az általuk tett javaslatokat kezdi el bevezetni a kormány. Ez körülbelül olyan volt, mint négyévente (szökőnapon) nagyon vidékre merészkedni…) Így a Momentum sem biztos, hogy jól jár a kivárással vagy a halk kolompolással. Mert tényleg lehet az, hogy a királyt akkor is szívesebben látja a nép, ha már nincs rajta a korona.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonyorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4415533096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.03.18. 18:51:57

Jajj, már megint kezditek?!? :))))))))))))))

Krízishelyzetben elszaporodnak a Messiások :))))))))

Szerintem az ellenzék egy akkora kommunikációs sallerbe fog beleszaladni, hogy a 2/3 adja a másikat.

DFK 2020.03.18. 18:59:46

Bakker ti egy globális mély válság árán akartok hatalomba jutni?

nyerafidesz 2020.03.18. 19:10:35

Ez egy aljas megközelítés. Nem a buta és hamis állítások miatt, hanem a jelenlegi helyzet redukálása a hatalmi esélyekre.
A tárgyi butaságok és tájékozatlanságok egy másik dolog. A 2008-as válság az USA-ból indult, és másodlagos jelzálogpiaci válságnak, azaz pénzügyi válságnak indult. Azért lett belőle pénzügyi-gazdasági válság, mert a gané bankok nem voltak hajlandók finanszírozni a gazdaságokat.
De mi is történt valójában?
USA-ban a reklámok hatására az emberek sok-sok JELZÁLOGHITELT vettek fel az ingatlanjukera, ugyanis voltak olyan befektetési papírok, melyeknek a kamata magasabb volt, mint a hitelkamat, fedeztnek meg ott volt az ingatlan.
A két kamat közti különbséget tették zsebre John-ék.
Csakhogy kezdett telítődni ez a piac, az ingatlanok értéke elkezdett esni, és már nem volt fedezet a hitelre, ezért a bank felmondta a bulit. Már amennyiben John-ék nem fizették be a különbözetet.
A bankok is szorult helyzetbe kerültek, és elég volt egy nagyobb bank csődje, ami magával ragadott több bankot is. Köztük európai bankokat is, ugyanis a tengerentúli bankok a saját likviditásukat a közben éjjel zárva tartó európai bankokkal biztosították. Aztán fordítva.
Csakhogy a rossz hír miatt elkezdték kivenni a pénzeket, likviditás off, és itt a csőd. Nálunk a kereskedelmi bankok finanszírozzák a magyar államot úgy, hpgy az MNB-n keresztül állampapírokat vásárolnak. Igen ám, de ezek a kedves bankok nem nagyon vettek állampapírt, nem nagyon finanszírozták a gazdaságot. Orbán nem véletlenül lépett a tyúkszemükre.
Mielőtt lebarmolnál, ez időtájt árultam Kaliforniában a feleségem ingatlanrészeit, és szívtam rendesen az árzuhanás miatt.
Az akori magyar kormány iszonyatos bűne, hogy kitette ezt az országot ennek a sérülésnek a bal(fasz) gazdaságpolitikájával.
Most jó a helyzet, és nem térdelünk meg. Mert jól csinálják.
Értem én, hogy fikázni muszáj, de bakker ne az legyen a prioritás, hogy tud ez a balfék ellenzék ebből jól kijönni!
És még valami. Ti szeretitek a kormányra voksolókat segghülyének nevezni. Csaxólok, hogy ezzel a mentalitással még évtizedekig álltok a szopórolleren.

figyelekrad 2020.03.18. 19:18:07

@nyerafidesz: mutasd már meg kérlek, hogy hol írta le a szerző, hogy a "kormányra voksolók segghülyék"

Buchhalter 2020.03.18. 19:21:41

Ez most egy Momentum reklám volt? Ha igen ,ebben a válságos helyzetben kurva szar volt.Ja igen,a szemét bankok a moratóriumra elkezdték gyengíteni a forintot.JA és ez Orbán bűne??? Persze ,a Momentum szerint inkább vegyünk fel még több hitelt amíg nincs munkánk!Gratula,örökös adósrabszolgaság.Kösz a többség nem kér belőle.

figyelekrad 2020.03.18. 19:29:21

@Buchhalter: öööö...ha elolvasod a korábbi posztjait akkor szerintem egyértelmű, hogy nagyon nem bírja a Momentumot... másrészt pedig Orbánnak se lesz más megoldása, csak a hitel. és igen, a történelmi gyenge forint egyértelműen az orbáni gazdaságpolitika sara

Matyika Ápolója 2020.03.18. 20:38:08

" a lassan nyilvánosságra kerülő rendelkezések - mint a vidéki járványkórházak felállítása és a rohamtempóban elrendelt konténerkórház építése - azt mutatja, sokkal nagyobb baj jön, mint amire most a napsütésben bárki is gondol. "

Baszki, kifejezetten elmondták, hogy most jön a neheze. Ez nem egy óriási titok, amire csak te jöttél rá, ez egyrészt a járvány terjedésének a logikája, másrészt más nemzetek példáján is látszik. Semmi nagy titkolózás nincs, mindenki tudja hogy ami most van, az a vihar előtti csend.

"Az amúgyis lélegeztető gépen lévő magyar gazdaság számára ez a járvány maga lehet a csőd."

Biztos nem lesz kellemes, de ha annyi forintom lenne, ahányszor ezt hallottam hogy "na mosmá csőd lesz", nem a hómoffiszban szarakodnék.

"Most jöhet el az a helyzet, amire talán a Momentum vár. "

...remek.

Emmett Brown 2020.03.18. 20:43:28

@DFK: A ner ugyanígy jutott hatalomra.

figyelekrad 2020.03.18. 20:50:38

@Matyika Ápolója: "Baszki, kifejezetten elmondták, hogy most jön a neheze. Ez nem egy óriási titok, amire csak te jöttél rá,..." a titkolás az, hogy sokkal több fertőzött van, mint amennyit bemondanak. kérdezz meg egy kórházi dolgozót, el fogja mondani, hogy alig végeznek tesztet, ráfogják arra, hogy nem indokolt. a járvány logikáját követve az állam feladata, hogy redukálja a fertőzöttek/áldozatok számát. ha nyomon tudjuk követni hány fertőzött van, sokakat megmenthetünk.
ha már a te logikádat követjük: neked nem fura, hogy más országokban sokkal gyorsabban terjed a vírus, mint nálunk? 58nál járunk, mindenhol máshol százasával nőnek a fertőzöttek naponta. nem, nem a kipcsak vér óv minket a terjedéstől, hanem az, hogy titkolják a fertőzöttek számát, többek között azzal is, hogy nem végeznek elég tesztet

teéjesenmindegy 2020.03.18. 21:05:44

Hát ma Orbán a mennybe ment. Be is fogta a pofáját az összes ballib blog.
Nesze, hitelek befagyasztva, járulékfizetés felfüggesztve.
Még két három ilyen bejelentés és 2060-ig miniszterelnök lesz...

teéjesenmindegy 2020.03.18. 21:08:04

@figyelekrad: Persze. Amíg ugyanúgy nőtt a fertőzöttek száma, mint bárhol, addig nem titkolóztak, ugye?
"kérdezz meg egy kórházi dolgozót, el fogja mondani, hogy alig végeznek tesztet,"
Bírom az ilyen faszságokat. A büfésnéni majd tudja, ugye?

Nincs közöttünk csicska 2020.03.18. 21:18:32

A valasztast az donti el, ki megy Orban ellen. A jarvany nem szamit.

Ha a szokasos Gyurcsany fele osszefogas, akkor meg sokaig marad a rendszer.

Visceroid 2020.03.18. 21:24:22

"A koronavírus kezelése eldöntheti a ’22-es választást"

Melyik országban? Magyarországon Orbán fog nyerni.

törppicur 2020.03.18. 21:26:05

Figyu poszter.
Te egy rossz indulatú ellendrukker vagy, ráadásul ezt nagy dobra is verheted. Tényleg ízléstelen gondolatmeneted, kisérleteid vannak.

Viszont az az alapvetés, amit az "ellenzékről" teszel, még hibás is. Nincs olyan, hogy ellenzék. Vannak pártok, szövetségek ellenzékben, de ellenzék csak a mélységesen árokásó, kétpólusú gondolkodásotokban van.

Ha az ellenzék abban reménykedik, hogy a kialakuló helyzetben a kétharmad megtörik, akkor gondoljon arra, hogy ez az az ország, amelyikben egyszer már pénzt gyűjtöttek egy sorozat főszereplőjének, mert azt látták, hogy kizsákmányolják.
Az ellenzék jelen pillanatban erőtlennek és összeszedetlennek látszik. Megnyilvánulásaikról az ország többsége két mondat után elkapcsol, mert semmitmondó. Egyik pillanatban nagyot próbál mondani, ijesztgetni (pl. megszorítás kell), a másikban azt mondja, „ebben a válságban a kormány mellett vagyunk”.

figyelekrad 2020.03.18. 21:33:26

@teéjesenmindegy: a kórházi dolgozó csak büfés néni lehet? bírom az ilyen faszokat, akik csak büfögni tudnak.

Sir Galahad 2020.03.18. 21:34:46

Vágyvezérelt gondolkozás.

ezfos 2020.03.18. 21:41:54

@Sir Galahad: én is ezt érzem. azt se tudja mit akar, csak utál mindenkit.

apro_marosan_petergabor 2020.03.18. 21:48:47

Hihetetlenül ócska ez a poszt. azokkal együtt, akiknek a hatalomra kerülését reméli a vírus segítségével.
AMellett, hogy tele van hamis állításokkal, csúsztatásokkal.
Az, hogy ez az ország valahogyan túl tudja élni ezeket a nehéz időket, annak köszönhető, hogy értelmes kormány vezette, megfelelő adminisztrációval. Szerencsére nem a maszop-szadesz kivéreztette országot támadta meg a globális vírus válság, hanem egy gazdaságilag jó állapotban levő országot. Éppen ezért kisebb veszteségekkel fogjuk túlélni ezt a nehéz időszakot, s a választóknak minden bizonnyal lesz annyi judícium, hogy nem a már negatíven bizonyított két pártra és utódaira szavaznak, s nem is az újakra (jobbik, momentum, jobbik), amelyek simán összeálltak a két teljesen alkalamatlan rablóval.
Van annyi fantáziája a szavazóknak, hogy el tudják képzelni, hová juttatná pillanatok alatt a vírus által kivéreztetett Mo-ot az ellenzék mindenre alkalmatlan, gerinctelen sisere hada.

két pártförmedvény

Ad Dio 2020.03.18. 21:54:25

Az ellenzék a jelenlegi válság kezelésében kb. súlytalan. Mintha nem is létezne.

vackor1 2020.03.18. 22:08:29

@figyelekrad: Ne fáradj vele ( meg a többivel se ) , nem ismered az "előéletét" e(zek)nnek a nick(ek)nek ? :)

Amúgy akár a büfés dolgozó i is tudhatja , de bizton tudja az egyik ismerősöm , akinek a kórházban adtak róla papírt, hogy tüdőgyulladása van ( meg lázas és rosszul volt ) , de mivel nem köhögött , így nem "volt szükséges" tesztelni , azt mondták a KÓRHÁZBAN neki, hogy menjen el a körzetijéhez és kérjen beutalót röntgenre... Budapest .. Nyilván tömegközlekedéssel haza is ment, majd el a körzetihez , ismét nem szkafanderben , egyszemélyes űrhajóval a körzetihez , a továbbiakat nem tudom, ez hétfői és keddi történet.

De akár egyik barátom is tudhatja, akinek a férje most a héten jött haza Afrikából és mivel ott 4 fertőzöttről tudnak ( vagy annyit kommunikálnak ) , így ő házi karanténban kell legyen, de a felesége és a lánya simán járkálhat ahova akar.. Pluszbónusz : a feleség főnökéről - szintén most pár napja - kiderült , hogy fertőzött , pozitív a tesztje , de az nem érdekelte tovább a hatóságot , hogy említett feleség - és a beosztása miatt nagyon sok más ember is - pár napja még vele tárgyalt/dolgozott , aki amúgy azóta velünk ( baráti társaság ) is töltött együtt nem kevés időt ( és ezen végigmenve azóta mi is másokkal, akik megint másokkal, etc., etc... ) .. Még ő sem "érdekes" a hatóság számára , pedig józan ésszel akár már mi is azok lehetnénk.. Na, ezért fog terjedni itthon , ezekkel nem kezd semmit a kormányzat , pedig a terjedés megállításának talán egyetlen módja csak a sok teszt - mint ahogy pl. Dél -Korea csinálja - és a potenciálisan fertőzők karanténban történő elkülönítése lenne...

Amúgy tessék .. : A Legus néven ismert fiú elmesélte, hogy már március 2. óta tart a kálváriájuk: aznap lázasodott be édesanyja, másnapra pedig a bátyja is. Március 4-én telefonáltak a háziorvosnak, aki látatlanban úgy ítélte meg a tünetek alapján, hogy nem az új koronavírussal van dolguk, ezért nem ment ki hozzájuk. Legus testvérén pár nap alatt átsuhant a betegség, ám édesanyja március 7-ére rosszabbul lett, kórházba került.Mivel nem járt külföldön, a nőt a Szent László Kórházból átszállították a Szent János Kórházba, és bár állapota nem javult, nem végezték el rajta a koronavírustesztet. A fiú édesapja végül elérte, hogy feleségét mégis kivizsgálják, március 12-én pedig kiderült, hogy a tesztje pozitív lett. Ezt követően némi variálás után az egész család karanténba került a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjében, és Legus bátyjánál is kimutatták a koronavírust. További részletek az alábbi videóban.
youtu.be/XVDG7EMtVV4

felső határ nincs 2020.03.18. 22:11:18

Oriasi szerencse ebben a helyzetben, hogy a kormany gyakorlatilag ugyanolyan egyszeruen kormanyozhat most, mintha Magyarorszag diktatura lenne.

Az ellenzek ugyanugy all, mint 2007 ota barmikor - meg megszoritani se fogjak Orbanekat a valasztason. Ennek ellenere pontosan ugyanazt csinaljak evrol-evre, mintha elmebetegek lennenek. Orbant szemelyet tamadjak, teljesen hatastalanul.

Kicsit tobb szerenyseg, nagyobb konstruktivitas, aktivabb kozossegszervezes (foleg videken) messzebbre vezetne.

Persze, szerintem ez a sulytalan felelosseg nelkuli ellenzeki let tokeletesen megfelel gyurcsanyeknak is es a Momentumnak is, nem akarnak ok igazan nyerni. Legfeljebb remenykednek hogy Orban vmi szarvashibat vet.

nick papagiorgo 2020.03.18. 22:21:04

"Az amúgyis lélegeztető gépen lévő magyar gazdaság számára ez a járvány maga lehet a csőd."

És ezt az illető nem 2008-ban írta, hanem ma. Szépen leírja, hogy micsoda csőd van itt, de majd talán jönnek azok, akik 2008-ban voltak, és majd ők fogják úgymond talpraállítáni a gazdaságot, elhozni a demokráciát, stb. Ezek kb ugyanazok az illetők, akik szerint "Orbán már megint megbukott" (mint ahogy hetente kb 2x megbukik, csak ezt valahogy az emberekkel elfelejtik közölni)

Többet én már nem is mondanék :)

Sir Gombóc 2020.03.18. 22:52:16

@teéjesenmindegy: ez az igazság. Nekem is van olyan ismerősöm, akinek már napok óta húzzák a tesztjét, hogy majd holnap.. De dugd csak a fejed a homokba. Az majd biztos megvéd. Mert kedvenc kormányod nem fog.

teéjesenmindegy 2020.03.18. 23:15:23

@figyelekrad: Na, mesélj, akkor kit kéne megkérdezni?

teéjesenmindegy 2020.03.18. 23:16:46

@Sir Gombóc: Persze, persze. Tényleg elhiszem minden szavad, így arc nélkül, név nélkül.
És mesélj, ez a te drága ismerősöd ücsörög a karanténban, ha már egyáltalán felmerült, hogy fertőzött lehet?

teéjesenmindegy 2020.03.18. 23:21:10

@vackor1:
" akinek a kórházban adtak róla papírt, hogy tüdőgyulladása van ( meg lázas és rosszul volt ) , de mivel nem köhögött , így nem "volt szükséges" tesztelni ,"
Tehát, ha valakinek már a vírus megjelenése előtt is tüdőgyulladása volt, ÉS nem hozta a koronavírusra jellemző tüneteket akkor azt mi az édesanyád lelki üdvéért kéne tesztelni?

Beszarok a sok járványügyi szakértőn, a kórházi ismerőseikkel...
Ja, egyébként tényleg az van, hogy a zorbán azt mondta a fideszes kórházaknak meg orvosoknak, hogy nyírjanak ki mindenkit, mert az olyan gonosz dolog...

vackor1 2020.03.19. 00:08:38

OMG , vajon hol olvashatta ez az arccal, névvel ( ha már másnak felrója ) vitézkedő izé , hogy :

ad1 . a vírus megjelenése ELŐTT volt tüdőgyulladása ? Az,hogy hétfő és keddi történet ,az nyilván nem jelent meg a gépén...

ad 2. azt , hogy kórházi ismerősöm lenne ?? Konkrétan a barátomék szállodájában az egyik alkalmazottról van szó, aki ez miatt nem tudott munkána menni , pedig ebben a helyzetben mindenki annyit dolgozna , amennyit csak tud , mert senki nem tudja , hogy meddig dolgozhatnak egyáltalán... ( gondolom szerinte ez sem így van :))))) )

Esetleg valami hasonló magvas vélemény a családról, akiket SZINTÉN nem akartak tesztelni,majd csak kiderült , hogy biza benyelték a cuccot és most kórházi karanténban vannak ? Ugye az is kitaláció , Béláim ? Nem kellene most már kicsit pihennetek , olybá tűnik , hogy ezt IS alaposan túltoltátok már , ráadásul valószínűleg amúgy is megjelent már pár új cikk , nem kellene már ott IS okosnak lenni Béláim ?

Én meg a sok saját magát beárazó - ők jobban tudják , hogy ezek nem megtörtént dolgok - iióán tudok nevetni , ti., hogy annyira sötétek , hogy azt sem veszik észre , hogy saját magukról állítják ki azt a bizonyost , de csak magyarázzák a magyarázhatatlant ... :) sancta simplicitas ....

teéjesenmindegy 2020.03.19. 01:04:09

@vackor1: Igen, balfaszkám, teljesen hiteles a "barátom ismerősével ez meg az történt" duma.
Azt pofázod, hogy nem tesztelnek.
58 beteg van, volt 1800 tesztelés.
Németországban van 12.000 beteg, és volt 70000 tesztelés.
Arányokban nem többet teszteltek mint a bezzegnémetek?

Esetleg a nagyon okos fejed szerint nem lehet, hogy a kórház, aki elküldte a barátod ismerősének az akárkijét, esetleg jobban ért hozzá, mint te, meg a barátod?

"nem akartak tesztelni,majd csak kiderült , hogy biza benyelték a cuccot és most kórházi karanténban vannak ?"
ÉÉÉÉÉS? Te ostoba szerencsétlen. Ha az első teszt negatív akkor is karanténban lennének, ugye?
De nagyon sötét vagy, te jó isten. Akkor van értelme tesztelni, amikor valamilyen tünet már van. Miért? Mert akkor releváns az eredmény. HA fáj a tüdőd és köhögsz akkor már van annyi vírus benned, hogy ki lehet mutatni. Ha van benned, de még nem kimutatható, akkor értelmetlen a teszt, mert negatívat mutat, te megnyugszol, mész amerre akarsz, aztán fertőzöl.

Az a lényeg nyilván, hogy te vackor 01, jobban értesz a járványokhoz, mint bárki aki ezt tanulta, és ezzel foglalkozik.

Emmett Brown 2020.03.19. 01:37:10

@teéjesenmindegy: szóval lappangási időszakban nincs értelme tesztelni?

Egyébként meg tünetmentesen is lehet valaki terjesztő (akár lappangási időszakban, akár enyhe lefolyással)

Wildhunt 2020.03.19. 03:45:24

@Emmett Brown: Mindig van értelme tesztelni, de az nem úgy megy, hogy van végtelen tesztelési kapacitás, csak a gonosz zorbán nem hagyi, meg megölik mindenkit aki nem fideSSes. Az tudod úgy van, hogy van egy eddig ismeretlen, eddig nem tesztelt/tesztelhető betegség, aminek a gyógyítási kapacitását most kell kiépíteni. Amire nem igazán van pénz, mert ugye nálunk az egészségügyre kevesebb jut, mint a gazdagab országokban, de a szükséges anyag ugyanannyiba kerül.
vagyis a meglevő kapacitást arra kell használni, hogy az ország működése szempontjából jelenleg kiemelten fontos embereket (kormánytagok, egészségügyi személyzet), meg a majdnem biztosan fertőzötteket érkezzenek minél előbb letesztelni.
Az ellenzéknek meg, ha nyerni akarnak, az első tanácsomat ingyen adom: Ez most vészhelyzet. Tessék beállni a kormány mögé a kezelésében, reális javaslatokat tenni, pánikkeltést (ebben a kormány fikázása is benne van) beszüntetni. Aztán 2022-ben azzal kampányolni, hogy EGYÜTT megcsináltuk, Magyarország népével legyőztük a vírust, stb. Oszt akár még nyerni is lehet.

chrisred 2020.03.19. 04:12:40

@felső határ nincs: Szerintem pont fordítva. Orbán eddig is ezt csinálta, most viszont minden ország vezetése úgy kormányozhat, mintha diktatúra lenne. Csak egyáltalán nem mindegy, hogy tőkeerős cégekkel, tartalékokkal rendelkező lakossággal kell elfogadtatni az átmeneti szükségállapotot, vagy az egyik napról másikra hitelekből tengődő magyar munkavállalókkal és kisvállalkozókkal.

chrisred 2020.03.19. 04:23:06

@teéjesenmindegy: 10 millió emberre 1800 teszt, 80 millióra 70 ezer teszt. Hogy jön ki neked, hogy arányaiban ugyanakkora? Abban igazad van, hogy a gazdag országok többet tudnak erre fordítani, de ez egyben az elmúlt harminc év kudarcának az elismerése. Őrült nagy szakadék van köztünk és a nyugat-európai országok között, ami egyre jobban mélyül. Ez egy olyan helyzet, amikor a különbséget a propagandával sem lehet eltakarni, titkolózni kell, mint Csernobilnál.

DFK 2020.03.19. 06:41:20

@chrisred: a különbség 5szörös. Ami nem nagyságrendnyi különbség. Nem mindegy, hány tesztelendő eset merül fel, azaz mennyi gyanús eset van.

Emmett Brown 2020.03.19. 06:48:39

@Wildhunt: ezzel önmagában nem is lenne probléma, csak ekkora baromság mellett ami a tag írt nem lehet elmenni.

Én személy szerint meg vagyok elégedve az intézkedésekkel, egyedül az nem tetszik, hogy érzésem szerint Orbánék megpróbálnak a KIMUTATOTT fertőzöttek számából önfényező statisztikákat fabrikálni (legalábbis a legtöbb közismert fidesztroll erre veri a nyálát Habony instrukciói alapján). Viszont ami pozitívum, hogy valószínűleg ők is tisztában vannak vele, hogy ezek csak Patyomkin-számok, mert az itthoni intézkedések jóval szigorúbbak mint amit a fertőzöttek hivatalos száma indokolna.

Emmett Brown 2020.03.19. 06:51:40

@Wildhunt: a "válság van, fogjunk össze" meg igencsak szép elv, jómagam is így gondolom. Sajnos az a bibi, hogy utoljára amikor még fordított volt a leányzó fekvése, akkor a Fidesz Orbánnal az élen kevésbé volt konstruktív, és bizony a "minél rosszabb annál jobb" elv alapján politizált. De spongyát rá ;)

Rwindx 2020.03.19. 06:57:06

A poszt pontosan illusztrálja, hogy az ellenzék miért egy dilettáns csődtömeg, és hogy a 22-es választásokat miért bukják el törvényszerűen.
Talán nem kellene talánokból hazugságokat felépíteni, és nem kellene a szavazókat egy az egyben lehülyézni. No sebaj, talán a természet rendet tesz a következő hetekben, vagy ugyanezt az ömlengő fost fogjátok tolni még akkor is, amikor Orbán már sehol sem lesz, meg ti is csak az ápolók felügyelete alatt próbálhatjátok eljátszani, hogy normálisak vagytok.

Nancsibacsi 2020.03.19. 07:01:15

Milyen jó is lenne, ha a karigeri lenne a főnök - a klímavészhelyzetet is hogy kihirdette, és meg is oldott vele minden problémát (ja, nem).

2020.03.19. 07:20:24

@teéjesenmindegy:

Sőt! Még a halált is legyőzi, és 2/3-al nyeri a következő pápaválasztást is nem, seggarc?

Hefe 2020.03.19. 07:38:22

kis alapmatek:
1 virusteszt 2000 forint. 1 virusteszt 10 millio embernek az 20 milliard forint. Egy Puskas stadion arabol eppen tizszer lehetne mindenkit tesztelni kis hazankban, es a virusnak eselye sem lenne.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 08:25:16

@Emmett Brown: "A ner ugyanígy jutott hatalomra. " A valóságban persze 2006 végére az mszpszdsz koalíció már a bányászbéka segge alatt volt, ha nincs válság akkor is kényelmesen viszi 2010et a fidesz. Amit utána műveltek Ferencék az már csak a díszítés volt a tortán.

chrisred 2020.03.19. 08:34:03

@eßemfaßom meg áll: Csak abból az emberek semmit sem érzékelték, azért kapott a ballib majdnem 3 millió szavazatot - a világgazdaság pénzbősége, apró trükkök százai, akkoriban így hívták az unortodox gazdaságpolitikát.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 08:34:18

@Hefe: Hogy erre a nálunk gazdagabb országok eddig nem jöttek rá...

Emmett Brown 2020.03.19. 08:35:30

@eßemfaßom meg áll: valószínűleg igen, de a válság nélkül sanszosan nem lett volna meg egy masszív 2/3.

Illetve nem emlékszem a konstruktív javaslataikra a válság kezelése kapcsán, sőt csak ott tettek keresztbe ahol tudtak.

Ennek kapcsán különösen farizeus dolog az "együtt vagyunk együtt kell megoldani" mantra ami most pörög. Amiben egyébként speciel most pont igazuk van. 11 éve nem volt.

chrisred 2020.03.19. 08:40:08

@Hefe: A szűk keresztmetszet az, aki a tömeges tesztelést végezné. Idős egészségügyi állomány elegendő védőfelszerelés nélkül. Ők hamarabb elfogynának, mint a tesztalanyok, és akkor tényleg lehúzhatnánk a rolót.

Ekrü 2020.03.19. 08:42:02

@Emmett Brown:
"ezek csak Patyomkin-számok, mert az itthoni intézkedések jóval szigorúbbak mint amit a fertőzöttek hivatalos száma indokolna. "-Az gondolom eszedbe sem jut,hogy azért ilyen szigorúak ,hogy ne is legyen sok megbetegedés...Sokra mentek az olaszok,franciák ,spanyolok ,svédek a fokozatosan bevezetett szigorúsággal.Gyakorlatilag kullogtak az események után.
"Orbánék megpróbálnak a KIMUTATOTT fertőzöttek számából önfényező statisztikákat fabrikálni "-Minden ország a kimutatott fertőzésekből készít statisztikát.Még a "bezzegnyugaton" is.

Pillangószelep 2020.03.19. 08:43:43

Mennyi szó, szöveg egy kiscsoportos jelenségre mint a Momentum.

n3spr3ss0 2020.03.19. 08:47:52

@Emmett Brown: Maradjunk annyiban mivel nincsen tesztelés (szándékosan), fogalma sincs senkinek hány fertőzött ember van az országban.

chrisred 2020.03.19. 08:49:30

@DFK: Meg főképp az, hogy ki mit tart gyanúsnak. A németeknél még egy köhintés is az, nálunk még a halálának lévőt is elhajtják, ha nem tudja igazolni, hogy Olaszországban járt.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 08:49:50

@Emmett Brown: "valószínűleg ""sanszosan" erre mit lehet mondani.

"Illetve nem emlékszem a konstruktív javaslataikra " Ez olyan, hogy kinek mi a konstuktív.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 08:50:58

@n3spr3ss0: Mondj egy országot ahol mindenkit leteszteltek és csak ez után mondanak fertőzési számot.

Ekrü 2020.03.19. 08:54:29

@chrisred: "10 millió emberre 1800 teszt, 80 millióra 70 ezer teszt. Hogy jön ki neked, hogy arányaiban ugyanakkora? "-Ez így egy rosszindulatú csúsztatás. .A teszteket nem az egészséges embereken végzik el még Németországban sem hanem azokon akiken észlelik a tüneteket.Így nem véletlen ,hogy az elvégzett tesztek számát mindenhol a betegek számához arányosítják.De ha úgy gondolod a németeknél jobban kezelik akkor lehet oda menni...Azért a helyedben nem nagyon sietnék mert ha már az arányoknál tartunk a németeknél a lakosság 0,013 százaléka fertőzött,míg nálunk jelenleg ez csak 0,00073 százalék...

Hefe 2020.03.19. 08:56:33

@eßemfaßom meg áll:
Rajottek, teso. A nemeteknel azert 2 ezrelek a halalozas, mert aki egyet pislant, azt mar tesztelik is. Igy aztan a kontaktokat meg a tunetmentes hordozokat siman kiszurik.
Csak nalunk orbanek meguszasra jatszanak, abban remenykednek, hogy minimalis raforditassal meguszhato a dolog. Nincs eleg teszt, igy hintik a pudert, hogy az csak fals biztonsagot adna. Nem veletlenul szajkozza a who is, hogy tesztelni kell akit csak lehet.
Meg egyszer: egy Puskas stadion arabol nagyjabol minimalis veszteseggel megusznank a jarvanyt.

Emmett Brown 2020.03.19. 08:58:31

@eßemfaßom meg áll: iskolabezárást javasolni a nemzetközi példák alapján nyilván konstruktívabb mint azt nyomatni hogy "monnyonle".

Atlétika vb-t lemondani, és a felszabaduló forrást az eübe vagy a digitális oktatásba tolni szintén konstruktív.

2010ben 68%os parlamenti többség volt. 6-7 helyet 100% hogy számított a válság hatása (meg a Bajnai féle megszorítások), szóval igen, a 2010es 2/3 nem lett volna meg a válság nélkül.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 09:03:24

@Hefe: Mi köze a tesztelésnek a már fertőzöttek halálozási arányához?

Emmett Brown 2020.03.19. 09:03:55

@Ekrü: az igazolt fertőzöttek legalább közvetlen kontaktjait azért nem lett volna farokság tesztelni, így a lappangók/tünetmentes emberek nem járkálnának szabadon.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 09:05:16

@Hefe:
"1 virusteszt 2000 forint. 1 virusteszt 10 millio embernek az 20 milliard forint. Egy Puskas stadion arabol eppen tizszer lehetne mindenkit tesztelni kis hazankban, es a virusnak eselye sem lenne."
Bravó, bazmeg. Aztán az megvan, hogy ki a jó édesanyád tesztelné le a 10 millió embert?
De főleg, hogy mi a francnak?

@Emmett Brown: "szóval lappangási időszakban nincs értelme tesztelni?"

Nincs értelme. Mi a jelenlegi helyzet? Kerülje mindenki a társas érintkezést. Minél kevesebbet.
Ha tesztelnek lappangási / tünetmentes időszakban akkor lehet 2 kimenetel.
Pozitív - Akkor kerülnöd kell mindenkit, maradsz otthon a seggeden, esetleg ellenőrzik is.
Negatív - attól még lehet, hogy a betegség elején vagy csak a teszt nem mutatja ki. Tehát pont ugyanúgy kerülnöd kell mindenkit.

A létező legrosszabb dolog, hogy letesztelnek negatívra, ezzel megnyugszol és elkezdesz közlekedni meg meglátogatood a nagyit.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 09:12:32

@chrisred: Gondoltam, hogy nem fogod érteni.
" 10 millió emberre 1800 teszt, 80 millióra 70 ezer teszt. Hogy jön ki neked, hogy arányaiban ugyanakkora?"
Miért a teljes lakosságot kell alapul venni szerinted? Mi a szent szarnak tesztelni olyat, aki mondjuk egész életében ki sem mozdult a háztömbből, és gyakorlatilag nulla az esélye, hogy elkapta?

Jelen pillanatban 2300 tesztet csináltak, ebből 72 a pozitív. A németeknél 12ezer fertőzött van és 70 ezer teszt volt. Ez azt jelenti, hogy a sokkal kisebb gyanúra is teszteltünk, mint a németek. Nálunk 32 szűrésre hoztak ki egy pozitív eredményt, a németeknél minden hatodik pozitív.
Sokkal szigorúbb a magyar ellenőrzés. Ez van.

chrisred 2020.03.19. 09:13:29

@eßemfaßom meg áll: Minél szélesebb körben tesztelnek és minél előbb tudják azonosítani és elkülöníteni a fertőzötteket, annál kisebb az esélye, hogy a fertőzési láncolat eljut a veszélyeztetett csoportokig.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 09:15:50

@Emmett Brown: Trivialitásokat javasolni hatalmas konstruktivitás. "szóval igen, a 2010es 2/3 nem lett volna meg a válság nélkül. " Nem tudhatod, hogy Ferencék mennyi baromságot müveltek volna ha válság"kezelés" helyett másik ámokot futnak. 2008 ban még bőven a válság előtt felfestették a 2/3-ot a falra nemfideszesek politicalcapital.hu/konyvtar.php?article_read=1&article_id=2105 "Újabb mélyponton a szocialisták támogatottsága
2008-04-03 A biztosan szavazó, pártpreferenciával rendelkezők választása alapján a Fidesz kétharmadhoz közeli támogatottsággal rendelkezik. "

chrisred 2020.03.19. 09:18:19

@teéjesenmindegy: Félreérted a vírus terjedési elvét. Teljesen mindegy, hogy te mész el a vírushordozóhoz, vagy az jön el hozzád, ugyanannyi esélyed van, hogy megfertőzzön.

Emmett Brown 2020.03.19. 09:20:25

@eßemfaßom meg áll: az iskolabezárás nem volt triviális.

A hitelbefagyasztás jó (kicsit hosszú az időtáv ugyan), illetve a járulékstop is.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 09:27:20

@chrisred: Te is érzed, hogy ez mennyire erőltetett

Emmett Brown 2020.03.19. 09:28:08

@eßemfaßom meg áll: még a végén kiderül, hogy a válság volt a legjobb dolog ami az országgal történhetett xD

Emmett Brown 2020.03.19. 09:30:08

@teéjesenmindegy: ha pozitív a teszted, akkor nulla az érintkezés. Ha nincs teszted, és nincs tüneted akkor meg van valamennyi kontakt. Ennyi.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 09:33:08

@Emmett Brown: Hogy az országnak meg hogy egy pártnak mi a legjobb az két külön dolog. Ha GYF 2006 végén lemond, esetleg kiirnak egy előrehozott választást és nyer a fidesz egy szolid többséggel akkor jó eséllyel ma lenne egy erős mszp, létezne az szdsz. ÍNekik ez jó lenne. Az ország jobban járt azzal, hogy GYF imádja a hatalmat.

chrisred 2020.03.19. 09:33:50

@eßemfaßom meg áll: Egyáltalán nem. A fertőzés terjesztői között igazán a tünetmentesek vagy a minimális tüneteket produkálók a legveszélyesebbnek, mert nem is gondolnak arra, hogy veszélyesek lehetnek másokra. Őket meg szinte csak vakon, statisztikai alapon lehet kiszúrni. Minél több teszt, annál valószínűbb, hogy beleesnek a szórásba.

Wildhunt 2020.03.19. 09:35:23

@Emmett Brown: dehogy spongyát rá, épp azt mondom, hogy most lenne lehetőség megmutatni, hogy lehet ezt ellenzékből sokkal jobban meg főleg másképp.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 09:39:02

@Emmett Brown: És ha értelmes ember vagy akkor a nagyanyádat akkor se puszilgatod ha nem teszteltek és tünetmentes vagy viszont nem őt küldöd el a teszkóba bevásárolni hanem te viszed neki a cuccot. A németek valszeg így csinálják ezért nem hullanak a német nagyik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 09:41:28

"sokkal nagyobb baj jön, mint amire most a napsütésben bárki is gondol."

Ez minden országban így volt vagy van.

@DFK:

"Bakker ti egy globális mély válság árán akartok hatalomba jutni?"

A hatalom megszerzéséért semmilyen ár nem drága. Pusztuljon bele a fél ország, az sem zavarná az ellenzéket, ha ezzel Orbán megbukna.

Az emberek nem hülyék, ők is látják ezt a hozzáállást, és ha Orbán nem követ el valami oltári nagy baromságot, akkor simán nyeri 2022-t is.

langesz 2020.03.19. 09:41:55

Ha már a momentum is szóba került...
Újpesten mostanra sikerült időzíteniük a "TUDTA?" óriás plakátjaik kirakását, amivel a Fidesz hasonló feliratú 1-2 éve zajlott kampányát gúnyolják.
Déri Tibor polgármester -egykori ELMÜ_ÉMÁSZos környezetvédelmi előadó- aláírásával.
Egyszerűen ÍZLÉSTELEN!

Kataj 2020.03.19. 09:43:11

Rendetlen állapot
A hazaáruló diktátorunk már 20 éve, első kormánya idején pedzegette a rendkívüli állapotot, mert ugye a "haza nem lehet ellenzékben", és persze ő személyesen a "haza". Akkor még nem volt érett a helyzet, túl váratlanul vesztette el a választást 2002-ben. Most itt az alkalom, hogy próbálgassa, milyen lesz a fegyveres diktatúrája, ha elvesztené a következő választást. Mert inkább ezt fogja tenni, és bármi mást is, semhogy börtönbe vonuljon a tettei miatt.
Ne felejtsük el, hogy 2 éve a választások estéjén, amikor "elromlott az informatikai rendszer", egészen addig nem közölt adatokat, amíg biztos nem lett, hogy össze tudja csalni a "kétharmadot" is! Tízezres nagyságrendben parancsolta a rendőrséget Budapestre azon az estén. Miért is? Arra az esetre, ha nem sikerült volna a csalás. Amire volt esély, hiszen például a csalás során "csökkent" részvételi adatokat elszúrták, de még ezt is bevette a nép.
Nem hagyhatjuk, hogy a következő választást is elcsalja! Tudatosítsuk a bűneit, és azt, hogy ez most a fegyveres diktatúrájának a főpróbája, hogy most is az Európai Unió eurómilliárdjaiból "jótékonykodik" azzal, hogy most nem lopja el az összes pénzt! Ne akkor ébredjünk, amikor a távközlési központokban lekapcsolja a blogokat, azután a teljes netet, azután a telefonjainkat! Levélcenzúrát vezet be, és letartóztat minden, öt főnél nagyobb csoportot. Készen vannak a tervei, amiket most fog finomítani.
A józan szakértők már 10 éve mondják, amióta Kedves Vezérünk a magyar népnek küldött eurómilliárdokat rabolja strómanjai zsebébe, hogy mindennek akkor fogjuk igazán megélni a következményeit, amikor egy igazi válság jön. Hát most itt van!
Most a hazug propagandavezérnek nem kitalált démonokkal kell harcolnia, és azoktól "megvédenie" minket, hanem igazi veszéllyel kellene küzdenie. Ami egy saját hatalmába tébolyodott, gonosz rablóvezérnek nem fog menni. Főleg úgy nem, hogy minden amit tett és minden amit nem tett, az most fogja benyújtani a számlát - csakhogy nem neki, hanem a kisemmizett magyar népnek. Mert most fog igazán hiányozni az elrabolt és idiótaságokra pazarolt sok milliárdnyi EU-s eurómilliárd, most üt vissza az euróbevezetés aljas szándékú elodázása, a lebutított oktatás, a lepusztított egészségügy, az összeszerelésre alapuló gazdaság, a haza érdekeinek elárulása Putyin gazda szándékai szerint.
Egy reményünk lehet csak: ha ilyen súlyos áron is, de végre fölébred a józan többség, és maradéktalanul kifejezi "háláját" a Kedves Vezérnek és rablóbandájának! Ha az események után kullogva, ha rongyosan is, de végre a szabad Nyugathoz csatlakozunk, hátat fordítva Kedves Vezérünknek és moszkvai gazdájának.

Emmett Brown 2020.03.19. 09:43:19

@eßemfaßom meg áll: az ország jobban járt volna ha nincs 3 fidesz 2/3.

De szerintem akkor jobb lenne, ha viktorék hagyták volna a faszba a 2008as népszavazást, és hagyják hogy az érdemi lépések elindításáért is a balos kormány vigye el a balhét, ahelyett hogy tőkét kovácsoltak volna belőle. De kellett a hatalom.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 09:46:43

@chrisred: Ok, kezdjük előröl. Alapállításotok: A németeknél a sok teszt miatt alacsony a halálozás - a németek egy köhintésre is tesztelnek (ami persze nem igaz, biztos vagyok benne, hogy a 80millió németből 70ezernél többen köhögtek egyet az elmúlt hetekben)

Te azt állítod, hogy a 70ezer teszt miatt nem mennek a fertőzöttek leköhögni a nagyit.

Én azt, hogy azért nem köhögik le a fertőzött németek a nagyit mert fegyelmezett nemzetként minden teszt nélkül se mennek nagyiraköhögni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 09:47:34

@eßemfaßom meg áll:

"A németek valszeg így csinálják ezért nem hullanak a német nagyik."

Mai hír, hogy már 28 halott van Németországban. Ez annyi, mint ha nálunk 8 lenne. OK, nálunk később jelent meg a járvány, a halottak száma is csak később fog nőni.

index.hu/kulfold/2020/03/18/nemetorszag_koronavirus_jarvany_osszefoglalo_bezaras_gazdasag_egeszsegugy_berlin_merkel/

Viszont a német helyzetből az is kiderül, hogy Magyarországon elhibázott döntés a tesztelések visszafogása.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.19. 09:52:27

@Hefe: te mar tesztelted magad es a kis csaladodat? 2000/fo nem penz.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 09:53:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Míg Németországban 28, Olaszországban a járvány hasonló szakaszában már 463 volt a halálesetek száma."

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 09:54:40

@droid_: és ha tesztelte, teszteli-e magát minden bevásárlás után

teéjesenmindegy 2020.03.19. 09:55:01

@chrisred: Te most ennyire hülye vagy?
KERÜLJÉK AZ ÉRINTKEZÉST. EZ azt jelenti, hogy te sem mész sehova, és hozzád sem jönnek. Melyik része olyan rohadt nehéz felfogni.

Teljesen értelmetlen tünetmentes, vírust 0%ban elkapott embereket tesztelni. Minek?
Előbb írtam, ha pozitív akkor karantén, ha negatív, akkor is hordozhatsz.

Tényleg olyan jó, hogy sokkal okosabbak vagytok mint a járványügyisek...

Emmett Brown 2020.03.19. 09:56:37

@eßemfaßom meg áll: mik azok a megvalósult fideszes dolgok, amihez kellett a 2/3?

Alaptörvény meg új választási rendszer nélkül azért meglennénk valahogyan.

Viszont ha szorosabb lett volna 2010-2018 akkor kapunk kevesebb oligarchát, stadiont meg letelepedési kötvényt. Nem lett volna nagy kár...

teéjesenmindegy 2020.03.19. 09:57:38

@eßemfaßom meg áll:
"Alapállításotok: A németeknél a sok teszt miatt alacsony a halálozás - a németek egy köhintésre is tesztelnek"
Hahó, ha minden köhögésre tesztelnének, akkor nagyobb százalékban lenne negatív a teszt eredménye.
Előbb írtam, a németeknél minden ötödik pozitív nálunk minden 32.
Tehát nálunk sokkal több felesleges tesztet csináltak, ami azt jelenti, hogy nálunk tényleg kisebb indokkal is teszteltek mint a németeknél.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 09:59:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pedig te szoktál tudni olvasni.
Matek. Nálunk sokkal több felesleges tesztet csináltak, mint a németek. Akkor ne beszéljünk már visszafogásról.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 10:00:20

@Emmett Brown: Ha meg nagyanyámnak ... volna ... omnibusz.

Emmett Brown 2020.03.19. 10:00:43

@teéjesenmindegy: mi meg okosabbak vagyunk mint a világon mindenki, WHOstul mindenestül

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:01:03

@eßemfaßom meg áll:
"Én azt, hogy azért nem köhögik le a fertőzött németek a nagyit mert fegyelmezett nemzetként minden teszt nélkül se mennek nagyiraköhögni."

Meg alapból sem az a csókolózós, "háromórás ebéden együtt a család és folyamatosan pofázik " nemzet.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 10:01:06

@teéjesenmindegy: Gondolom csak az első mondatot olvastad.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:04:04

@Emmett Brown: Kurvára nem, a who ajánlásai szerint működnek.
Nem indexcikkek alapján.

Egyébként ha valaki kurva okos járványügyi szakember az az indexblogger. Mindent jobban tudtok baszod.
Tesztelni a makkegészséges Marinénit Somogylaposról, aki életében nem is látott külföldit...

Egyébként, csak úgy kérdezem. Pintérnek negatív lett az első tesztje. Azóta láttad? Ugyanis hiába negatív elkülönítve kell lennie 2 hétig.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 10:05:35

@Emmett Brown: "mint a világon mindenki"

Melyik az az ország ahol arányaiban lényegesen többet tesztelnek mint nálunk?

vackor1 2020.03.19. 10:09:18

@teéjesenmindegy: "Nincs értelme. Mi a jelenlegi helyzet? Kerülje mindenki a társas érintkezést. Minél kevesebbet.
Ha tesztelnek lappangási / tünetmentes időszakban akkor lehet 2 kimenetel.
Pozitív - Akkor kerülnöd kell mindenkit, maradsz otthon a seggeden, esetleg ellenőrzik is.
Negatív - attól még lehet, hogy a betegség elején vagy csak a teszt nem mutatja ki. Tehát pont ugyanúgy kerülnöd kell mindenkit.

A létező legrosszabb dolog, hogy letesztelnek negatívra, ezzel megnyugszol és elkezdesz közlekedni meg meglátogatood a nagyit."

"Egyébként, csak úgy kérdezem. Pintérnek negatív lett az első tesztje. Azóta láttad? Ugyanis hiába negatív elkülönítve kell lennie 2 hétig."

És most olvasd el a nekem írt , primitív, személyeskedő firkálmányaidat , ahol azt taglalod , hogy minek kellett volna tesztelni a szállodában ( azaz sok külföldivel kapcsolatba kerülő ) eléggé veszélyeztetett helyen dolgozó tüdőgyulladással orvosnál járt munkavállalót , meg azt , akinek szintén voltak tünetei de elhajtották őket is , akikről aztán kiderült, hogy mégis pozitív a tesztjük, meg kb. azt is felesleges, aki bizonyítottan pozitív emberrel dolgozott napokon keresztül , a férje karanténban van afrikai út miatt , de se ő, se a környezete nem érdekes ..
Nyilván pénteken este nyolcig ugyanilyen vehemensen magyaráztad, hogy miét NEM kell bezárni a sulikat, aztán a fényességesvezérlótábornok negyed kilences bejelentése után hirtelen mind eltűntetek a virtuális térből pár órára....Ha aznap születtem volna és csak az aznapi tevékenységeiteket látom, akkor is tudnám, hogy mennyire kell komolyan venni amit előadtok itt , és ezt magatoknak köszönhetitek. Tényleg, birka és többi hol van erről a blogról , mert a szokásos első néhány ( ismert és már megszokott ) , minden blogba elsőként személyeskedő, blogot támadókon kívül itt csak te vitézkedsz , mindenki más tud kulturáltan írni.

Azt hagyjuk is, hogy kétségbe vonod az igazságtartalmát annak, amit írok, mert ugye te nem tudhatod , hogy igaz-e, azaz konkrétan max. arra reagálhattál volna, amit írtam, tényként kezelve, de te persze - szokásodhoz híven- nem azt teszed, csak véded és magyarázod a védhetetlen baromságokat , mondjuk amilyen útszéli "stílusban " teszed , már az minősít téged. Butának lehet lenni, faragtalan tahónak nem kötelező, az "választás" kérdése...

És itt most veled befejeztem, fegyvertelennel nem vívunk párbajt. Szellemit sem, ha érted....

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 10:14:29

index.hu/kulfold/2020/03/19/koronavirus_intezkedesek_iskolabezaras_kijarasi_tilalom_keslekedes_idoben_lepni/

"A hongkongiak azonnal, maguktól elkezdték a fizikai távolságtartást, felvették a maszkokat, és a kormányuk is elképesztően hamar lépett: 23-i volt az első bizonyított eset bejelentése, a helyi vezetés január 25-én szükségállapotot hirdetett. A következő napokban bezárta az iskolákat, 178 ezer köztisztviselőtől kért home office-t, tömegprogramokat mondott le, a közlekedést korlátozta és így tovább. A home office-t aztán sok cég is elrendelte.

Annak ellenére, hogy Kína többi részével milyen szoros szálak kötik össze, a szerda esti adatok szerint „csak" 181 fertőzöttjük volt, és mindössze négyen haltak meg. A gyors reakció és a tudatos állampolgári viselkedés életet menthet, akármennyire közhely is.

Utóbbira, mármint az állampolgári viselkedésre nincsenek egzakt mérőszámok, legfeljebb sztereotípiákat tudunk sorolni a fegyelmezett ázsiaiakról és a laza, kézfogós, összejárós mediterránokról, de az, hogy hány fertőzöttnél, az első megjelenés után hány nappal lép egy ország, az könnyedén utánakereshető. "

".Az Index gyűjtése szerint több az első (római) fertőzés után az országos iskolabezárás 34, a kijárási tilalom 40 napjukba telt az olaszoknak."

"Az osztrákok, a csehek és a magyar kormány is tizenegykét napon belül reagált, iskolabezárásban, határzárban, rendezvények betiltásában is eléggé gyorsan léptünk a többiekhez képest."

Emmett Brown 2020.03.19. 10:17:08

@eßemfaßom meg áll: az ázsiaiak. Szingapúr-Tajvan-Hongkong-Dél Korea így kapásból.

De Németország is majd egy nagyságrenddel többet tesztelt.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 10:20:55

@Emmett Brown: "A WHO ajánlása szerint minden országban minden koronavírus-gyanús esetet tesztelni kellene,"

Fentebb meg a tömeges tesztet hiányolják és olyan vicceseket írnak, hogy a bezzegnémetek minden köhintés után tesztelnek.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 10:23:07

@Emmett Brown: idézném a fentebbi kollegát

"Jelen pillanatban 2300 tesztet csináltak, ebből 72 a pozitív. A németeknél 12ezer fertőzött van és 70 ezer teszt volt. Ez azt jelenti, hogy a sokkal kisebb gyanúra is teszteltünk, mint a németek. Nálunk 32 szűrésre hoztak ki egy pozitív eredményt, a németeknél minden hatodik pozitív.
Sokkal szigorúbb a magyar ellenőrzés"

chrisred 2020.03.19. 10:27:29

@teéjesenmindegy: Gyakorlatilag kijárási tilalomról beszélsz, a közszolgáltatások, közművek leállnak, minden bolt bezár, minden háztartás a felhalmozott készleteit éli fel. Ezt jelenti, hogy senki sem megy sehová.

chrisred 2020.03.19. 10:30:34

@eßemfaßom meg áll: Ez csak akkor derülne ki, ha mindkét országban ismernénk a fertőzöttek valódi számát.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 10:34:16

@chrisred: mivel nem ismerjük igy a te állításod az igaz

ha jól gondolom...

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:36:52

@eßemfaßom meg áll: Nem, elolvastam az egészet.
De már az alapállítás sem igaz. Sokkal több negatív teszt van mint a németeknél, tehát ha valaki első köhintésre tesztelt, akkor azok mi vagyunk.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 10:38:46

@chrisred: "Gyakorlatilag kijárási tilalomról beszélsz," Mondjuk ez van Spanyolországban, Franciaországban, Ausztriában, szóval azért annyira nem mission impossible meg nácidiktatúra ez az ötlet.

Emmett Brown 2020.03.19. 10:38:51

@eßemfaßom meg áll: nem érdekel senkit az igazolt fertőzött/teszteltek száma arány.

Ami fontosabb lenne az az elvégzett tesztek/összlakosság mutató.

Az mutatja ugyanis a szűrést.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 10:39:51

@teéjesenmindegy: Senki nem tesztel sehol első köhintésre csak az itteni orbánfóbok fantáziájában ezért irtam azt amit irtam.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:43:04

@vackor1: Jaja. Most már afrikai út (afrikában jellemzően nincs korona) meg bizonyított koronás munkatárs.
Sőt, gondolom a halott mellett feküdt.

ELHAJTOTTÁK és pozitív lett? Te ostoba fasz, írtam már, hogy ha az elején tesztelnek, akkor meg negatív lett volna, és?

Én nem igazán emékszem, hogy magyaráztam volna, hogy a sulikat nem kell bezárni, de mutasd légyszi.
Egyébként a szakemberek naponta változtatnak a helyzet súlyosságát mérlegelve.
Persze te okosabb vagy mint ők, hiszen te vagy vackor, akinek az összes ismerőse meghalt már koronavírusban, és kurvára mindent jobban tudsz mint az aki ezzel foglalkozik.
Igen, tényleg hanyagolhatsz a baromságaiddal.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:44:13

@eßemfaßom meg áll: Tudom, olvastam. De megint mondom, arányaiban többet tesztelünk mint a németek. Ezt mutatja a sok negatív teszt.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 10:44:30

@Emmett Brown: "Ami fontosabb lenne az az elvégzett tesztek/összlakosság mutató" Ez az aminek semmi értelme. tesztelni azokat kell akiknél esély van a fertőzés elkapására. A szomszéd Marcsinénit aki csak annyi időre megy ki a házából, hogy behozza a kapuba lettet kiszállított ebédjét mi a fasznak kellene letesztelni?

Sehol a világban nem tesztelnek random.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:45:45

@Emmett Brown: Igen, ezt mondom, hogy nem indexcikkek alapján dolgoznak.
De tessék, rohangálj, teszteld le magad naponta kétszer.
Ha negatív vagy, akkor sem mehetsz sehova, ugye?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:48:54

@Emmett Brown:
"Ami fontosabb lenne az az elvégzett tesztek/összlakosság mutató.

Az mutatja ugyanis a szűrést."

Mi a szent szarért, ember!!! Gondolkodjál már. Nagybátyám fent lakik a hegyen, naponta 3 emberrel találkozik. Minek tesztelgetni?
AZT TESZTELIK AKINÉL TÜNETEK VANNAK, ILLETVE IGAZOLT POZITÍVVAL VOLT SZOROS KAPCSOLATA.

Ha a tesztje negatív akkor is karanténba megy. Ha pozitív akkor is.

Ott vannak a számok. Ha még elvégeznek tízezer tesztet, akkor lesz 73 beteg, 13 ezer teszt. Teljesen értelmetlen.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:52:17

@Emmett Brown:
"De Németország is majd egy nagyságrenddel többet tesztelt."

Istenem, az égben, miért beszélgetek ilyen hülyékkel...
Baszod, lett is náluk 11 ezer eset, ugye? Ha minden ötödik teszt pozitív lett, akkor talán volt valami alapjuk hogy elvégezték a teszteket, nem gondolod? Vagy random hegyiparasztokat teszteltek szerinted, azért lett minden ötödik pozitív?

Emmett Brown 2020.03.19. 11:01:46

@teéjesenmindegy: azt kellene tesztelni aki kockázatos lehet. Nagybátyád nyilván nem az.

Fertőzöttek
családtagjai/osztálytársai/közvetlen kollégái például

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:07:46

@Emmett Brown:
Neked tényleg nem árul el semmit az, hogy elvégeztek 1300 tesztet és 73 lett pozitív belőle?
Szerinted akkor mégis ki a lófaszt tesztelgettek, ha nem a kockázatosokat?
Komolyan, ennyire nem tudsz gondolkodni?

Magyarország minden 32. teszt pozitív.- Német minden hatodik.
Szerinted ki tesztelt többet feleslegesen? A két adat tükrében szerinted melyik az, ahol minden barátot osztálytársat ellenőriztek?

chrisred 2020.03.19. 11:11:20

@eßemfaßom meg áll: Ilyen sehol sincs, még Wuhanban sem, mert több halálos áldozattal járna, mint maga a vírus.

chrisred 2020.03.19. 11:13:03

@eßemfaßom meg áll: Ha arra az állításomra gondolsz, hogy ebből nem lehet lemérni, melyik a szigorúbb rendszer, akkor szerintem igen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 11:13:46

@teéjesenmindegy:

"Teljesen értelmetlen tünetmentes, vírust 0%ban elkapott embereket tesztelni."

Az ugye megvan, hogy a "vírust 0%ban elkapott" állapot csak teszteléssel tudható meg?

Nem kötekedni akarok, de amit írtál, az kb. azt jelenti, hogy teljesen értelmetlen olyan embereket tesztelni, akikről a teszt kimutatta, hogy nem vírushordozók. :)

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:17:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem érted.
Az, hogy 0% arra, hogy elkapja valaki a vírust ahhoz mondjuk az kell, hogy esélye se legyen elkapni.
Konkrétan, ha valaki fent él a hegytetőn, ahol a madár sem jár, akkor annak nulla az esélye, hogy vírusos legyen, teszt nélkül is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 11:17:39

@teéjesenmindegy:

"a szakemberek naponta változtatnak a helyzet súlyosságát mérlegelve."

A szakembereknek a szomszédos, nálunk fertőzöttebb országok helyzetét látva tudniuk kellene következtetni arra, mi várható nálunk, és eszerint megelőző lépéseket kellene tenniük.

chrisred 2020.03.19. 11:18:11

@teéjesenmindegy: Akkor tényleg felesleges a tesztelés, ha az eredménytől függetlenül elkülöníted az alanyt.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:19:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, ez lemaradt.
1 teszt meg semmit nem jelent. Akkor nem vagy vírusos, ha 2 teszt negatív, és a kettő között eltelt 14 nap.
Illetve ha az első pozitív volt, és a második negatív, mert akkor gyógyult vagy.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:22:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tesznek is.
Baszki, tényleg neked is külön magyarázzam el?
Minden 32. teszt lett pozitív. Ez azt jelenti, hogy 31 olyan embert teszteltek, akinek minimális esélye volt elkapni. Minek mondjuk százat letesztelni, akiknek még kisebb az esélye?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:23:19

@chrisred: Eredménytől függetlenül az egész ország el van különítve, nem?

chrisred 2020.03.19. 11:23:48

@teéjesenmindegy: "Nagybátyám fent lakik a hegyen, naponta 3 emberrel találkozik. Minek tesztelgetni?"

Mert mondjuk az a három nem marad fenn a hegyen, hanem ide-oda mászkál. A nagybátyám meg az egyiktől elkapja, a másiknak továbbadja. És nem is tud róla. Ha viszont van egy pozitív tesztje, akkor talán a láncolatot sikerül megállítani, mielőtt továbbadná.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:27:21

@chrisred: Hagyjuk. Buta vagy, hogy felfogd.
Vannak emberek akiknél semmi gyakorlati esélye nincs, hogy megkapják. Fogadd el.
Azért vannak a lezárások is, hogy minél több ilyen ember legyen.

De add be a javaslatodat, hogy teszteljenek mindenkit, főleg a remetéket.

chrisred 2020.03.19. 11:27:46

@teéjesenmindegy: Hol van az összes bolt bezárva és a közművek, közszolgáltatások leállítva?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 11:27:49

@teéjesenmindegy:

Már hogyne érteném. Csakhogy ilyen mértékben elszigelten élő ember nincs sok az országban, az összes többi pedig potenciálisan fertőzhető vagy fertőzött.

Nézd Szingapúr, Tajvan, Hongkong stb. példáját. Az ottani jó eredményekhez a lakosság fegyelmezettségén kívül a sok elvégzett teszt is hozzájárult. Legalábbis esztet írják a témáról szóló cikkek.

Persze megértem én, hogy a tesztek is hiánycikknek számítanak, korlátozottak a készletek. De akkor ezt kellene kommunikálni, nem megideologizálni a hiányt.

Mindezek ellenére én úgy látom, hogy a kormány jól teljesít, nem kezeli rosszabbul a helyzetet, mint sok nálunk fejlettebb európai ország. De a lakosság fegyelmezettségén is múlik a dolog. Ma is voltan boltban, én voltam az egyetlen, aki szájmaszkot viselt. (Tudom, nem sokat ér, de a semminél több.) A húsospulti eladó sem használ kesztyűt, csupasz kézzel fogdossa a felvágottat, a sajtot stb.

chrisred 2020.03.19. 11:29:36

@teéjesenmindegy: Te vagy képtelen felfogni, hogy az a kivétel. Rendszereket nem a kivételekre alapoznak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 11:32:06

@teéjesenmindegy:

"Minden 32. teszt lett pozitív. Ez azt jelenti, hogy 31 olyan embert teszteltek, akinek minimális esélye volt elkapni."

Na igen, minek töltenek ki sokan több ezer lottószelvényt, amikor elég lenne csak a telitalálatost kitölteni. :DDD

"Minek mondjuk százat letesztelni, akiknek még kisebb az esélye?"

A kisebb esély sem jelent 0%-ot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 11:33:32

@chrisred:

Soha nem hittem volna, hogy egyszer még egy oldalon fogunk érvelni.

Emmett Brown 2020.03.19. 11:40:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: most válik el a szar a májtól. Aki még a kevés tesztnek is örül, és abban is Magyarország sikerét látja, az teéjesen biztosan fizetett troll vagy agymosott/halott

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:40:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem a teszt számít hanem az elszigeteltség.
A teszt 1 darab önmagában nem jelent semmit.
1 pozitívra jutott 31 negatív teszt. Szerinted mégis átlagban hány kontaktja lehet valakinek, akivel szoros kapcsolatban volt? Sehol a világon nem állnak neki tesztelni olyat, akinek köze sem lehetett a vírushoz.

A járvány nem random tör ki egyszerre az ország összes pontján, hanem van egy terjedése. Nagyon egyszerűen ha győrben van a gócpont, akkor teljesen értelmetlen nyíregyházán tesztelgetni.

" A húsospulti eladó sem használ kesztyűt, csupasz kézzel fogdossa a felvágottat, a sajtot stb."
Már bocs, nálunk járvány nélkül sem csinálnak ilyet, de le is basznám.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:05:22

@Emmett Brown: Baszod, sokkal többet teszteltünk mint a németek. Ostoba vagy.

chrisred 2020.03.19. 12:10:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nincsenek oldalak, csak vélemények és érvek.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 12:11:06

@chrisred: azért a fertőzéshez nem elég találkozni, szemkontaktussal nem terjed, szóval ha fertőzött a 3ból 1 de nem szokás feléjük a kézbeköpős kézfogás vagy puszilkodás viszont megmossa a kezét a hegylakó akkor kb semmi esélye elkapni.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 12:13:27

@chrisred: "Hol van az összes bolt bezárva és a közművek, közszolgáltatások leállítva? " Ezt te fantáziáltad hozzá az eredeti kijárási tilalmas témához. Kötögeted a szalmabábot, hogy legyen mit legyőznöd?

chrisred 2020.03.19. 12:13:44

@teéjesenmindegy: Ezt vitasd meg tisztifőorvossal, aki szerint már mi is túljutottunk azon a szakaszon, amikor a járvány terjedése nyomon követhető. Bárhol, bárki lehet fertőző.

chrisred 2020.03.19. 12:14:51

@eßemfaßom meg áll: Vagy két nappal korábban megfogta azt a kilincset, amit te is.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 12:16:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sehol nem tesztelnek mindenkit. A kinával határos országokban kicsit nagyobb az esetleges érintettek száma mint a nagyalföld közepén egy faluban.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:18:04

@chrisred: "Bárhol, bárki lehet fertőző."
Ezért maradjon mindenki a valagán.
Tessék, te vörös krisztián, ha nem köhögsz, ha nincs semmi bajod, ha nem voltál külföldön az elmúlt hónapokban akkor minek csináljál egy negatív tesztet? Csak azért, hogy legyen?
Mert a negatív teszted ellenére is lehetsz hordozó, és fertőzhetsz is, plusz ugye meg van kérve mindenki, hogy ne menjen sehova.

Ha csinálsz esetleg egy pozitív tesztet, de semmi bajod, akkor mi a különbség?

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 12:18:25

@chrisred: És aztán lenyalogatom a kezemet a megmosás helyett. Mondjuk ez nekem nem szokásom, te gyakran csinálod?

chrisred 2020.03.19. 12:20:08

@eßemfaßom meg áll: Itt van a te szalmabábod, amire reagáltam: "KERÜLJÉK AZ ÉRINTKEZÉST. EZ azt jelenti, hogy te sem mész sehova, és hozzád sem jönnek."

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:21:01

@chrisred: " Vagy két nappal korábban megfogta azt a kilincset, amit te is."
Melyiket? A saját ajtódat belülről? Kézmosás, fertőtlenítő megvan?

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 12:21:22

Várom az országok listáját ahol mindenkit teszteltek.

hint: a bezzegtajvanban (ami a kínaiak szerint kína) 15ezer tesztet csináltak dec31 óta

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:22:26

@chrisred: Azt speciel én írtam... De erre hol válasz az, hogy elmész kilincset fogdosni?

chrisred 2020.03.19. 12:23:44

@eßemfaßom meg áll: Vagy hozzáérsz az arcodhoz, mielőtt kezet mosnál, ahogy az emberek óránként 20-30 alkalommal szoktak. (Mármint az arcukhoz érni, nem kezet mosni.)

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 12:23:58

@chrisred: szalmamáb, hogy a vírusterjedés elleni egyetlen létező hatásos megoldás a személyes éritkezés minimalizálása? Te nem vagy épeszű.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 12:27:10

@chrisred: mi baja lesz az arcodnak tőle? Beletüsszent az orrodba vagy körbenyalod magad?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:29:19

@chrisred: "mielőtt kezet mosnál, ahogy az emberek óránként 20-30 alkalommal szoktak. "
Az arcodról meg bemászik a torkodba a vírus, ugye?
Egyébként kurvára felhívták a figyelmet a kéz fertőtlenítésére, meg arra, hogy figyeljenek a kézmosásra.

Tulajdonképpen mit akarsz mondani? Azon kívül, hogy te jobban értesz mindenhez is mint a tisztifőorvos, meg mindenki más is?

Teszteljenek boldog-boldogtalant? Mindenkit? Random? Naponta? Tényleg érdekel.

chrisred 2020.03.19. 12:32:26

@teéjesenmindegy: "A járvány nem random tör ki egyszerre az ország összes pontján, hanem van egy terjedése. Nagyon egyszerűen ha győrben van a gócpont, akkor teljesen értelmetlen nyíregyházán tesztelgetni"

Szintén a tisztifőorvos válaszolta egy kérdésre, hogy azért nem közölnek területi adatokat, mert a fertőzés már az ország egész területén jelen van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 12:34:29

@teéjesenmindegy:

"Sehol a világon nem állnak neki tesztelni olyat, akinek köze sem lehetett a vírushoz."

Na és azt hogyan állapítod meg, hogy köze sem lehetett a vírushoz? Esetleg nem úgy, hogy tesztelik a környezetét?

"ha győrben van a gócpont, akkor teljesen értelmetlen nyíregyházán tesztelgetni."

Ugye viccelsz? Győrből hányféleképpen is lehet eljutni Nyíregyházára? Naponta hányan utaznak? Aztán meg inkább Budapestből indulj ki, ami még rázósabb.

Hiába magyarázol, a korábban említett otszágok példája, na meg a mértékadó járványügyi szakemberek szakvéleménye szerint is a járvány megfékezésében, lassításában rendkívül fontos szerepe van a minél több elvégzett tesztnek. Azt aztán megint csak az epidemiológusok tudják megmondani, hol és hogyan a legérdemesebb ezeket a teszteket elvégezni, ezt tudni az ő dolguk. De nekem akkor is erős a gyanúm, hogy Magyarországon a kis számú tesztelést megpróbálják szakmai indokokkal alátámasztani, ami szerintem nagy hiba.

Re: kesztű. Itt sajnos ez van. Ezzel csak arra akartam utalni, mennyire felelőtlenek és fegyelmezetlenek is az emberek, legalábbis nálunk a mi kis falunkban.

Emmett Brown 2020.03.19. 12:36:45

@teéjesenmindegy: 2k vs 70k. 10m vs 80m lakos.

Tényleg többet xD

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:36:52

@chrisred: Igen, ezt mondta. Nem értem, hogy miért nem közölnek területi adatokat. Valószínűleg nem ezért, hanem valami más oka van. Ha tippelnem kéne az az, hogy mondjuk valamelyik világmegváltó polgármester ne csináljon blokádot mondjuk Szeged köré.

Ennek ellenére van terjedése, iránya. Ezt sem hiszed el? X fertőzöttnek el kell mennie a másik városba, különben nem jut el oda a vírus. Magától nem lesz ott.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 12:36:58

De az egész tesztelésnek az a legnagyobb baja, hogy csak a teszt elvégzésének pillanatáig van jelentősége. 65éves Bélabát lerandomtesztelik, Bélabáról kiderül, hogy egszséges, Bélabá örül, hazafelé az arcába tüsszent Marcsika a fertőző teszkóárufeltöltő akit holnapra hívtak be kötelezőrandomtesztre, Bélabá ezt észre se veszi, másnap elmegy Gizinénihez a 75éves egészségesnektesztelt nagynénihez aki 2 héttel később meghal Bélabával együtt.

chrisred 2020.03.19. 12:37:09

@teéjesenmindegy: "Mert a negatív teszted ellenére is lehetsz hordozó, és fertőzhetsz is, plusz ugye meg van kérve mindenki, hogy ne menjen sehova."

1. Negatív teszt esetén hogy lehetek fertőző?

2. Csak a 65 év felettiek figyelmét hívták fel arra, hogy lehetőleg maradjanak otthon.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 12:37:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mondj egy országot ahol MINDENKIT teszteltek.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 12:38:20

@chrisred: "1. Negatív teszt esetén hogy lehetek fertőző?" lásd feletted egyel.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:38:57

@Emmett Brown: Frankón tényleg ennyire hülye vagy, hogy nem érted meg, hogy nem a lakosságszámhoz kell viszonyítani?

Baszd már meg, hát fogd fel, hogy ha van 1 db fertőzött, akkor annak a kapcsolatait kell letesztelni, nem 10 millió embert, aki a száz kilométeres közelében sem volt.

A németeknél minden ÖTÖDIK teszt pozitív. Nálunk minden harmincadik. Melyik a hatékonyabb? Az öt vagy a harminc?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:41:13

@chrisred:
"
1. Negatív teszt esetén hogy lehetek fertőző?"
ÁÉÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
NEEEE, BAZMEG KOMOLYAN ENNYIRE NAGYON HÜLYE VAGY? ELMONDTA A TISZTIFŐORVOS, HOGY LEHETSZ BASZOD.

2. Csak a 65 év felettiek figyelmét hívták fel arra, hogy lehetőleg maradjanak otthon."

Te normális vagy? Nyilván azért zártak be mozik, plázák, iskolák, munkahelyek, azért vannak a boltok korlátozva, mert csak a nyuggerek maradjanak otthon. Konkrétan azt mondták, hogy mindenki üljön otthon a seggén.

chrisred 2020.03.19. 12:43:19

@eßemfaßom meg áll: Nem a negat8v teszteredménynek van jelentősége, hanem a pozitívnak. A pozitívak elkülönítésével lassítható a járvány terjedésének intenzitása, így kisebb terhet ró az ellátórendszerekre a súlyos esetek kezelése. Az elsődleges cél időben minél jobban széthúzni a folyamatot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 12:45:00

@teéjesenmindegy:

"A németeknél minden ÖTÖDIK teszt pozitív. Nálunk minden harmincadik. Melyik a hatékonyabb? Az öt vagy a harminc?"

Ezzel ugye nem azt akarod mondani, hogy a tesztelésekkel várni kell addig, míg az ország lakosságának 20%-a megfertőződik? Mert akkor várjunk még tovább, míg 10 közül 9 teszt lesz pozitív, oszt az lesz ám az igazán hatékony.

@eßemfaßom meg áll:

Nem is arról van szó, hogy MINDENKIT tesztelni kell. A tesztek elvégzésének módja epidemiológiai feladat, bízzuk a szakemberekre. Én nem merném magamról azt állítani, hogy akár csak ugatom is a témát. Ám lásd a pár délkelet-ázsiai kis ország példáját, ezek önmagukért beszélnek.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:47:02

" Negatív teszt esetén hogy lehetek fertőző?"

A többi hasonló szellemi képességűnek.

Az nem úgy van, hogy ha van benned egy szem vírus, akkor azt kimutatja a teszt. Akkor mutat pozitív eredményt a teszt, ha már az ahhoz megfelelő mennyiségű vírus van benned. Amikor ennyi vírus van benned, annak már tünetei is vannak - még ha nem is súlyosak.
Az első teszt negatív, attól még lehet benned vírus, hordozhatod és fertőzhetsz. A második teszt 14 nap múlva ha negatív akkor vagy vírusmentes. Abban az esetben persze, ha közben el voltál különítve, és nem mászhatott beléd a vírus a 13. napon.
Ezért kurvára értelmetlen letesztelni egészséges embereket, mert leginkább negatív lesz az eredmény, viszont fertőzhetnek.
A németek arányaiban sokkal kevesebb egészségesen csináltak tesztet.

chrisred 2020.03.19. 12:48:31

@teéjesenmindegy: Nem, mindez azért történt, hogy ne legyen sok ember egyszerre együtt egy légtérben.

Emmett Brown 2020.03.19. 12:49:47

@teéjesenmindegy: tehát a németek jobbak a kontaktok követésében vagy a magyarok ellenállóbbak a koronavírussal szemben.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:51:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Baszki, legalább te ne legyél hülye. A ballibek menthetetlenek.
"Ezzel ugye nem azt akarod mondani, hogy a tesztelésekkel várni kell addig, míg az ország lakosságának 20%-a megfertőződik? Mert akkor várjunk még tovább, míg 10 közül 9 teszt lesz pozitív, oszt az lesz ám az igazán hatékony."
NEM: EZZEL AZT AKAROM MONDANI, HOGY A MI SOKKAL KISEBB GYANÚVAL IS TESZTELÜNK, MINT A NÉMETEK.
A németeknél sem rohangálnak az utcán és tesztelnek mindenkit, és nem úgy jön ki a 20%. Hanem aki lehetséges, hogy megkapta. Nálunk hatszor annyi felesleges tesztet csináltak, ergo hatszor szigorúbban vették az egészet, mint a németek.
Fogd már fel, hogy a német egy fertőzöttnek 5 kontaktját tesztelte a magyar meg 30at.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 12:52:36

@chrisred:

"a tisztifőorvos válaszolta egy kérdésre, hogy azért nem közölnek területi adatokat, mert a fertőzés már az ország egész területén jelen van."

Ami egyben erősen megkérdőjelezi a hivatalos adatot a fertőzöttek hivatalosan megadott számáról. Persze ők is csak _igazolt_ fertőzésekről beszélnek, és sejthető, hogy a látencia akár 10-20-50-szeres is lehet. És itt jön be megint az elvégzett tesztek száma, hiszen minél kevesebb a teszt, annál szebbek az adatok.

Az én hangsúlyozottan laikus véleményem szerint az is igaz, hogy minél inkább elterjed a fertőzés, annál kevésbé fog számítani az elvégzett tesztek száma, ez inkább a fertőzés első terjeszkedési fázisában fontos. De lehet, hogy tévedek, nem vagyok epidemiológus.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:54:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: " A tesztek elvégzésének módja epidemiológiai feladat, bízzuk a szakemberekre. Én nem merném magamról azt állítani, hogy akár csak ugatom is a témát."
Tehát teszteljenek többet. Kit? Azt nem tudom, de többet. Hányat? Azt sem tudom, de többet. Minek? AZt sem tudom, de ez így kevés.

Hmm.. mióta vagy te z generációs?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:56:30

@Emmett Brown:
"tehát a németek jobbak a kontaktok követésében vagy a magyarok ellenállóbbak a koronavírussal szemben."
Biztos nem ellenállóbbak.
És ja, jobbak. A magyarok meg rosszabbak, és inkább ötször annyit tesztelnek, mint a németek, ugye? Erre jutottál te is?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:58:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"És itt jön be megint az elvégzett tesztek száma, hiszen minél kevesebb a teszt, annál szebbek az adatok."
MIÉRT? Egy fertőzött 30 kontaktját tesztelik. Milyen eredményt vársz attól, ha lemennek a kis-balatonhoz és Matula bácsit tesztelik?

És igen, máshol is több a valós szám.

chrisred 2020.03.19. 12:58:57

@teéjesenmindegy: "Ezért kurvára értelmetlen letesztelni egészséges embereket, mert leginkább negatív lesz az eredmény, viszont fertőzhetnek."

Ez egy értelmetlen állítás. Betegeket értelmetlen tesztelni, azokat elkülöníteni kell.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 13:03:12

@chrisred: Nem fogod fel, hogy a negativtesztes is lehet egy órával a negatív teszt után fertőző. A teszt nem ad immunitást.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 13:11:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem is arról van szó, hogy MINDENKIT tesztelni kell."

Akikkel egyetértesz a fentebbiek alapján azok kvázi ezt hiányolják az alapján amit írnak.

"A tesztek elvégzésének módja epidemiológiai feladat, bízzuk a szakemberekre"

Szerintem pont ez történik.

"Ám lásd a pár délkelet-ázsiai kis ország példáját, ezek önmagukért beszélnek. "

Meg az, hogy ott az első pillanattól az emberek fegyelmezetten hazamentek, nem mentek csak azért is moziba 99főig kijátszani a gonoszhatalmat aki meg akarja nekik mondani pedig ők jobbantudják.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 13:11:37

@eßemfaßom meg áll:
Nem bazmeg, egyszerűen nem fogja fel, hogy a negatív teszt után is továbbadhatja, meg azt sem, hogy meg is kaphatja.
@chrisred: Melyik részét nem érted annak, hogy a teszt akkor mutat valamit, ha elegendő mennyiségű vírus van benned?

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 13:15:57

@chrisred: "Betegeket értelmetlen tesztelni" Mondjuk azért nem mindegy, hogy a köhögő lázas beteg az koronavírusos vagy mezei influenzás.

Egyébként pedig szerinted tényleg az egészséges emberek tesztelése állítja meg a vírust vagy mégiscsak a a betegeket kellene megtalálni?

chrisred 2020.03.19. 13:30:29

@eßemfaßom meg áll: Nem fogod fel, hogy azt írtam, csak a pozitív tesztnek van jelentősége.

chrisred 2020.03.19. 13:34:40

@eßemfaßom meg áll: "Mondjuk azért nem mindegy, hogy a köhögő lázas beteg az koronavírusos vagy mezei influenzás."

Az elkülönítés szempontjából mindegy. A "mezei" influenza továbbterjedése is terhelheti az egészségügyi rendszert, ami jelenleg nagyobb gond, mint máskor influenzajárvány esetén.

chrisred 2020.03.19. 13:37:11

@eßemfaßom meg áll: Nem a betegeket, hanem a fertőzést terjesztőket kell megtalálni a lehető legnagyobb arányban. Ebből a szempontból az ágyhoz kötött beteg alacsonyabb veszélyeztetett jelent.

DFK 2020.03.19. 13:54:04

@chrisred: egyszerűen. A tesztelés pillanatában a vírusszám a kimutatási határ alatt van. Utána meg szépen felszaporodik. És fertőz.

chrisred 2020.03.19. 13:56:04

@teéjesenmindegy: Szalmabáb? Sehol nem írtam, hogy a negatív tesztet produkáló nem lehet később fertőző.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 14:00:11

@chrisred: "Nem a betegeket, hanem a fertőzést terjesztőket" Én mondjuk azt hívom betegnek aki fertőző vírust hordoz, ezek szerint nem ugyanazt a nyelvet beszéljük ha szerinted az ilyen az egészséges.

A mezei influenzás nagyságrendileg nem terhel semmit, fekszik otthon és teázik mint minden évben ilyenkor.

"Nem fogod fel, hogy azt írtam, csak a pozitív tesztnek van jelentősége. " te meg nem fogod fel, hogy a negativ tesztet csináló is lehet pozitív másnapra csak épp azt fogja hinni, hogy tökegészséges és vidáman megy nagyilátogatni.

chrisred 2020.03.19. 14:00:36

@DFK: Ez az egyik, a másikhoz képest teljesen eshetőleges lehetőség. A másik meg az, hogy egy potenciálisan pozitív teszteredmények produkáló megfertőzi. Na, a tesztelés azért zajlik, hogy azt a pozitív eredményt megtalálják.

DFK 2020.03.19. 14:02:18

@chrisred: csak éppen megkérdezted, hogy lehet majd fertőző egy negatív tesztű ember.

eßemfaßom meg áll 2020.03.19. 14:02:34

@chrisred: "Sehol nem írtam, hogy a negatív tesztet produkáló nem lehet később fertőző. "

" chrisred 2020.03.19. 12:37:091. Negatív teszt esetén hogy lehetek fertőző?"

Nekem itt lett elegem a hülyeségedből és összevisszabeszélésedből.

DFK 2020.03.19. 14:05:11

@chrisred: csak ugye ebben az esetben az összes negatív eredményű embert 3-5 naponta újra kéne tesztelni. Ez hetente több mint 10millió tesztet jelentene. Kivitelezhetetlen.

chrisred 2020.03.19. 14:09:01

@eßemfaßom meg áll: Nyilvánvalóan nem, ha egy kalap alá veszed azt, akinek a saját egészségével van gondja azzal, akinek semmi baja, viszont mások egészségét veszélyezteti.

chrisred 2020.03.19. 14:10:39

@DFK: Amire szerintem az a természetes és értelemszerű válasz, amit leírtam.

chrisred 2020.03.19. 14:13:39

@DFK: Technikailag kivitelezhetetlen százszázalékos hatékonyságot produkálni. De nem is ez a cél. A vírus az egész tàrsadalmon végig fog vonulni, csak az a kérdés, milyen gyorsan.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 16:22:41

@chrisred: Hányan és hányszor és hányféleképpen kell még, hogy elmondjuk, hogy miért beszélsz hülyeséget.

mitképzelsz 2020.03.19. 17:39:31

@törppicur: "Nincs olyan, hogy ellenzék." ez eddig is tudtuk, látjuk, azért van teljhatalma a fidesznek. remélem nem politikus vagy, mert ha mégis, akkor kérlek ezt a mondatodat egyszer jó hangosan tv-nek, újságnak, rádiónak mondd el.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 17:43:09

Vajon miért kellett az Auchant katonai irányítás alá vonni? És a többi áruházláncot miért nem?

index.hu/gazdasag/2020/03/19/megvan_azon_kritikus_cegek_fele_ahol_atvette_az_iranyitast_a_honvedelem/

chrisred 2020.03.19. 18:14:56

@teéjesenmindegy: Egyszer érvekkel alátámasztva.

Sir Gombóc 2020.03.19. 20:32:46

@eßemfaßom meg áll: nem anekdota, tény. Csak ugye vannak személyiségi jogok, ezért az ember nem fogja névvel címmel kiírni, főleg nem ilyen blogokon, kiről van szó. De mondom, lehet Orbán seggébe dugni a fejeteket.

vackor1 2020.03.20. 14:28:50

Nem én szóltam hozzád - sose tenném , nem vagy szalonképes - , te kötöttél bele abba , amit írtam, hiszen te tudod , hogy amit én mondok, az nem igaz.
Sajnos a korlátolt, buta emberekkel az is a baj, hogy nem tudják, hogy korlátoltak és buták , de általában pont ők azok, akik nagy magabiztossággal "tudnak" mindent IS , és még arról ismerszenek meg , hogy nincsenek érveik , ugyanazt hajtogatják csak és/vagy primitív módon személyeskednek általában.
Pl. ha a mondandójukat alátámasztja egy Index cikk, akkor azt bemásolják, ha mást ír mint amit mantráznak, akkor meg az Index nem mérvadó....

Amúgy tessék, tudom, hogy mi is meg a WHO is , meg úgy kb. mindenki más hülye, csak te vagy egyedül az okos. Ja, nem...
index.hu/techtud/2020/03/19/harom_tudomanyos_tanacs_amit_minden_kormanynak_meg_kell_fogadnia/

"Baszd már meg, hát fogd fel, hogy ha van 1 db fertőzött, akkor annak a kapcsolatait kell letesztelni, nem 10 millió embert, aki a száz kilométeres közelében sem volt.” Most akkor kellene tesztelni a pozitív mintás környezetét – tudod, a nő , akinek a főnöke az és mielőtt kiderült, hogy pozitív napokig még együtt dolgoztak, MAJD a nő velünk és még ki tudja mennyi emberrel is bandázott ? Még őt sem keresték meg, nem hogy a többieket...Mellesleg én október végén Kínában , februárban Izraelben voltam , múlt héten együtt szórakoztunk az említett női barátommal, képzeld meg is pusziltuk egymást , a kutya nem érdeklődik – vagy Ő nem lehetséges, hogy fertőz, csak még nem derült ki ? Mellesleg a férjét megkérték , hogy maradjon otthon két hétig, mert olyan helyről jött haza, ahol már van fertőzött , pláne, hogy nem egy nemzetközi reptéren megfordul.. A felesége még mindig nem érdekes azok számára , akik szerinted tökéletesen csinálják, amit kell( ene ) ...
Még mindig semmi , a vírusos családról , akik már akkor is azok lehettek, amikor betegen kérték a tesztet, de elhajtották őket ? Vagy az is a helyzet kitűnő kezelése, a további fertőzések teljes megelőzése volt ? Te tényleg komolyan írod ezeket ?

Sokat olvasom a blogokat , nagyjából ismerem egyes nickek világnézetét , de el tudom ismerni amikor ésszel állnak a dolgokhoz. Pl. Kovacs Nocraft Jozsefne legtöbbször jobb felé húz , de már napokkal ezelőtt is azt írta , hogy minél több teszt kellene , talán még karanténról/kijárási tilalom szükségességéről is írt , tökéletesen egyet tudtam érteni vele akkor.
Te nagy eséllyel akkor is tiltakoznál, ha egy általad lipsisoroszsidógyurcsányistának nevezett blogban az szerepelne, hogy 2 + 2 = 4 , mert csak ...
Tessék itt egy új cikk, lehet ezt is magyarázni, hogy nem is igaz, hiszen a kormiszócső IS megmondta.... index.hu/belfold/2020/03/19/nincs_vedofelszerelese_a_haziorvosoknak_vedofelszereles_nelkul_neznek_szembe_a_virussal/
index.hu/belfold/2020/03/19/sokkal_tobb_szajmaszk_vedokesztyu_kell_a_gyogyszertari_dolgozoknak_is/
Majd azt is világítsd meg nekünk, értetlen, halandó lényeknek, hogy miért is kell ( ene ha lenne egyáltalán ) a dokiknak maguknak beszerezni a cuccokat, miért is nem központilag , prioritást élvezve árasztanák el az összes beteggel kapcsolatba kerülhető szakembert ??? Hihetetlen vagy... :)))

És persze, hogy mi sokkal jobbak vagyunk , mint a németek.. Mennyi tesztet is végeztek el, hogy mára azt mondják, hogy 11 000 fertőzött van ( amúgy Németország: 11 ezer beteg mellett 28 halálos áldozat , itthon 73/1 az arány , a büdösköcsögöknél ez olyan 380/1... azannnnyukkiskésit.... Japán : március 16-ig 814 esetet regisztráltak és 24 áldozata volt a vírusnak , Hongkonggal és Szingapúrral ne is foglalkozzunk, mert minek, a barmok 100 000 -es nagyságrendben teszteltek , volt is néhány 100 fertőzött és pár halott , MERT mindenkit , aki picit is gyanús volt karanténba vágtak ... ) , mert ha nem végeztek el volna annyit , akkor lehet ott is csak 73 fertőzöttet tudna a nagyközönség.. ? De persze SEMMI összefüggés az elvégzett tesztek és a betegszám között.. Én még akkor is azt mondom, hogy inkább 10000 felesleges teszt , mint egy szükséges elmulasztása.. Van egy tanulságos kis "tanmese- szerűség" egy ló patkószögéről , meg csatáról , meg ilyen marhaságokról .. Komplexen , továbblátni az orrnál nem olyan nehéz ha az ember képes gondolkozni/absztrahálni , mert mondjuk van agya.
Persze ha nincs az más... :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.20. 15:33:23

@vackor1:

"Pl. Kovacs Nocraft Jozsefne [...] talán még karanténról/kijárási tilalom szükségességéről is írt"

Nem talán, hanem ténylegesen ezt írtam.

A politikai nézetek egy dolog, ott van jobb meg bal meg akármi. Viszont nincs jobb- vagy baloldali járványügy, ahogy pl. nincs jobb- vagy baloldali fizika stb. sem.

vackor1 2020.03.20. 16:15:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Így is van , ezzel tökéletesen egyet tudok érteni . Vitatkozni is lehet, más véleménnyel lenni , másik politikai oldalon állni is lehet , amennyiben ezt kulturáltan és érvek mellett teszi az ember.

Több hozzátennivalóm nincs is ..

index.hu/belfold/2020/03/20/13_eves_diak_koronavirus_fertozott_tesz_hiany_karanten/
Pozitív lett egy 13 éves diák koronavírustesztje is
A budapesti gyerek osztálytársait és tanárait mégsem tesztelik. Ahogy annak a 72 éves, igazoltan fertőzött férfinak a feleségét sem, akinek csütörtökön lett pozitív a tesztje.

Talán még annyi, hogy amikor megjelent és elkezdett terjedni a kontinensen a járvány, azonnal lezárni a határokat, turisták be senki , magyarok hazajönnek és kivétel nélkül mind karanténba..
Esetleg már akkor bezárni azokat a helyeket, amiket hetekkel később úgyis bezártunk. Lett volna gazdasági káosz ? Igen, lett volna. De MOST is van és valószínű, hogy így nagyobb lesz a gond, az viszont teljesen biztos, hogy több lesz a beteg és sokkal tovább fog tartani.

Mindenkinek szép napot és egészséget ! :)

eßemfaßom meg áll 2020.03.20. 20:16:30

www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-jarvany-magyar-who.699353.html

"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel - mondta Ledia Lazeri, a szervezet magyarországi irodavezetője a Kossuth rádióban.
Az új számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges. Pánikolás helyett nyugalmat kell meríteni ebből - értékelt a szakember az MTI beszámolója szerint . "

eßemfaßom meg áll 2020.03.20. 20:22:22

@vackor1: "A budapesti gyerek osztálytársait és tanárait mégsem tesztelik."

"A lányomat március 13-tól március 27-ig, a fertőzöttel történt utolsó kontaktustól számított 14 napra, járványügyi zárlat alá helyezték. Tartózkodási helye a saját szobája"

Minek pazarolják rá a tesztet, karanténban lesz és kész. A teszttől nem gyógyul meg ha elkapta is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.20. 20:46:10

@eßemfaßom meg áll:

Pedig lenne haszna a lány tesztelésének (a karantén első pár napja után, amikor már megjelennek a vérében az antitestek, vagyis kimutatható a fertőzés), mert kiderülne, vajon megfertőzte-e a családtagjait is.

vackor1 2020.03.21. 11:22:28

@eßemfaßom meg áll:

Nem, kedves Fairlane :) ez nem a WHO ajánlása ,amit linkeltél az egy ember véleménye a szervezetből , a WHO a minél több tesztet javasolta....

"EZ EGÉSZEN SZEMBEMEGY A WHO FŐIGAZGATÓJÁNAK AJÁNLÁSÁVAL. TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS SZERINT AZ ÉRINTETT ORSZÁGOKBAN TESZTELNI KELL, HISZ DÉL-KORA ÍGY LASSÍTOTTA LE A VÍRUS TERJEDÉSÉT."

Tessék a WHO - mint szervezet - ezt gondolja :

www.portfolio.hu/gazdasag/20200316/who-tesztelni-tesztelni-tesztelni-419837
süti beállítások módosítása