Közönyország

Közönyország

A Momentum generációváltó párt akar lenni vagy az új Fidesz?

2019. december 29. - csak90

Megszólítani a fiatalokat

Lázár János nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022-ben fél millió új szavazó lesz Magyarországon. Remélhetőleg azokra a fiatalokra gondolt, akik hamarosan szavazókorúak lesznek, nem pedig a szomszédos országokból betelepített olcsó munkaerőt képviselőkre. (Lásd: lakcímkártyabetyárság.)

Az exminiszter kijelentése egy újabb fricskának tűnhet a kormányfő felé, hiszen Lázár többször elmondta már, hogy mennyivel fiatalabb Orbán Viktornál (számszerűen 12 évvel). A Miniszterelnökség vezetésétől leköszönve 2018-ban a Kossuth rádióban azt mondta: „Nem azért, mert az országgal kapcsolatban ne lenne, tudásom, elképzelésem, ambícióim, de sokat kell még tanulnom a választóktól, hogy mi a magyar valóság. Még sok időm van tanulni, hiszen tíz év múlva 53, 20 év múlva 63 éves lesz.” Ezzel talán arra utalhatott, hogy „fiatalabbságával” ő lehetne a kormányfő utódja.

A szimbólumminiszter mostani kijelentése mögött pedig az húzódhat meg, hogy nagyot nyerhet az, aki képes megszólítani a fiatalokat. Az lehet a feltételezés, hogy az új belépők sokat számítanak a következő választáson. Ez persze csak akkor jelenthet valódi fenyegetést a Fidesz stabilitására - figyelembe véve a két és fél milliós szavazóbázisát -, ha van egy stabil, egységes ellenzék, ami behúzza ezt a félmillió választót. Szándékosan nem összefogást említek, mert nem tudni, hogy 2022-ig széthullik vagy megerősödik az eddigi szövetség. És azt sem tudni, hogy ebben az esetleges ellenzéki összefogásban mennyire lesz erős egy adott párt. Maga Fekete-Győr András is azt nyilatkozta az ATV-nek adott idei utolsó interjújában, hogy „hosszú idő van még a 2022-es választásig.”

Melyik párt lesz a legerősebb az ellenzéki összefogásban?

Ha valóban a fiatal belépőkön múlhat a következő választás, akkor a fiatalokból álló Momentumtól várható el ez elsősorban, hiszen ők hirdették az új generáció fontosságát a megalakulásukkor és az TizenX szerveződésük kapcsán is. Csakhogy a Momentum leült a maga májusi győzelmével. Olyanok lettek, mint akik várják az ölükbe a kormányra kerülést. Vajon kimerül-e abban Hajnal „nem médiapolitizálunk” Miklós ATV-ben elhangzott ígérete – „most már eljött a cselekvés ideje” -, hogy padok és járdák felújításához akcióznak össze festékrevalót?

A Momentum legfőbb problémája a vidék. Vagy nem értik a falvak problémáit vagy nem tudnak rá reagálni. Ennek oka talán abban keresendő, amit a Momentum próbál távol tartani magától; a bekategorizálást, a politikai ideológia nyílt megválasztását. A progresszív és egyéb, az Európai Unió nagy asztalainál jól hangzó irányvonalak a vidéki magyar embereknek nem nyújtanak támpontot. Tény, hogy nehéz egy olyan térben választót nyerni, amiben a gyűlöletkeltés, az egymás iránti utálat hozott kétharmadot, de nem lehetetlen. A gyűlölet, az idegentől való félelem ott van mindenkiben, amit kampányokkal felerősítettek és utána már csak irányítani kellett. Ez a vonal azonban véges. Ebben választói oldalról (is) el lehet fáradni. Mert a félelem elidegenedést eredményez, ami egy idő után közönybe fullad. Árt a gazdaságnak, mert csökken a bizalmi index, és árt a társadalomnak is, mert az elzárkózásba csak beleöregedni lehet.

Így nehéz közösséget építeni. Alternatívát kell mutatni, eredményeket felmutatni, mert a vidéki ember szereti nevén nevezni a dolgokat és az irányító erőben hisz. Látja a korrupciót, ismeri az urambátyám rendszert, de mivel tehetetlennek érzi magát, csak a hozzá fűződő viszonyát tudja alakítani. És addig, amíg azért a tanár gyereke a királylány a farsangon, „mert ő a tanár gyereke” felfogás az irányító erő, addig a hátsó padokban ülők leszakadnak. Aki pedig a két réteg között még fel akar lépni a farsangon, megkaphatja a bohóc szerepét.

Közösség akkor van, ha a vezető felismeri a mechanizmust, és akkor működik jól, ha megérti a „legalját” is.

Még nem süllyed a hajó, még nem mindegy, ki a kormányos

A Fidesz stábjából távozó Tomanovics Gergely év elején a 24.hu-nak azt mondta: „Orbán Viktor zsenialitása abban rejlik, hogy megérti az embereket, és bár hazugság, nagyon jól játssza az „egy közülünk” szerepet. Ezt kell megtanulni, és nála jobban csinálni.”

És ha nincs alternatíva, akkor ezt már csak a biológia oldja meg? Lázár is arra utalhatott, hogy Orbánt az öregedés kényszerítheti távozásra, érdemes azonban megemlíteni egy Dakota...khm izé, egy mondást: Öreg ember nem vén ember. Orbán Viktor lehet, hogy meg van öregedve (külalakra), de valójában nem vén. A fiatalok bevonására a Fidesz is elsők között reagált. Még ha borzalmasan sután is a Rácz Zsófia ügy kapcsán, de abban Novák Katalin vizsgázik. (A Fidesz a botrányt most igyekszik arra felhasználni, hogy népszerűvé tegyék, mennyire fontos nekik a fiatalság, és mivel ők „írják a narratívát”, eltörpül Vona és Gyurcsány fiatalokat elérő vloggeres próbálkozása.)

Lehet öregezni a Fiatal Demokrata Szövetséget, meg „elrohadt az agya” kijelentéseket dobálni Kövér Lászlóra, de ez körülbelül az a módszer, amit a Fidesz csinál. Utálni a másikat, felszítani a haragot, elvtelennek hívni őket szexbotrányok kapcsán, miközben saját magát a Momentum nem kategorizálja be. Sosincs kinyilatkoztatása egy-egy ügy kapcsán, csak a „Van remény” szlogen. Nagyon jó, csak ebbe bele lehet öregedni. A Momentum a saját generációjának, nekünk, rendszerváltásban születetteknek nem nyújt alternatívát. Olyan országot vizionált az indulásakor a programjával, ami egyre távolabb kerül a magyar valóságtól. És ebben talán Lázár nyer a tejfölös tésztájával meg a töpörtyűjével. A vidéki jómódú férfi, aki ismeri a magyar valóságot. Márki-Zay Fideszes kihívója, aki még használja a „polgártársak” megszólítást, pártja egykori jelszavát.

A Mindenki Magyarországa azonban szép lassan elsorvad. Csalódott közép-és időskorúak mozgalma lett, ami kevesek számára nyújt alternatívát a fennálló kormánnyal szemben.

Hol van a középosztály?

A mozgalom fogalmát a Momentum kisajátította és csakhamar el is tűnt a mozgalmiság. Pártpolitizálás, alkuk és egyezkedés zajlik az ellenzékben. Az összetartó erő az O1G jelszó lett. Semmilyen alternatíva nincs a kormány gazdaságát illetően, csak meztelen videók és fotók hétről hétre. Egyetlen cél lett: az utálat felerősítése.

Az új generációt, a Fidesz 50-eseinek, 60-asainak gyerekeit épp a gyűlölet tolja az apátiába; az étkezőasztalnál hallott „így a Fidesz, úgy a Fidesz”. Míg a vidéket a fővárostól való távolság, az egyre nagyobb mértékű leszakadás nyomja a közönybe, addig a mi, ’90 utáni generációnkat a folyamatos ellenségkeresés. Az utánunk jövő generációkat; az Y-t, meg a Z-t pedig már azért nem érdekli a politika, mert nem érti, miről szól.

Ha a Momentum továbbra is csak várja, hogy egyre több Fideszes csalódjon, és csak mentsvárat keressen a pártjában, akkor el kell felejteni a váltás és a változás szavakat. (A rendszerváltást már szándékosan nem használom, mert szétcsépelték a szájukkal olyanok, akik mind elcsalták.)

Miért vár demokráciát a Momentum ott, ahol már alig látható a középosztály? Úgy kopott ki a szó a pártok kommunikációjából, mint saját maga a táradalomból. Azt a haloványt, ami maradt valahol ott kell keresni, ahol asszonyhitelt CSOK-olozók mennek háztartásba, miközben férjuruk multiéknál programozik. Ők azok, akik nem a szabad sajtóért utalnak először, hanem havi pelusra, mert a családi pótlék nem elég rá.

Mit vár, mire vár a Momentum?

A 2020-ban elfogyó uniós pénzekből adódó elégtelenséget? Nem hiszem, hogy bárkit is zavarna az, ha kevesebb felesleges vadászles épülne buszmegállónak álcázva vagy milliós forrásokból épült sétapark olyan helyen, ahol már a madár se jár.

Felesleges azt várni, amíg kisodródik Magyarország az Unióból. A mezőgazdaságból élő vidéket csak segíteni fogja, ha a túltermelt szabolcsi léalmát megint felszippantja a keleti nyitás. Úgy, mint abban a korban, amit a kelet-vidéki gazdák már visszasírnak és még jobban fognak, ha kevesebb uniós támogatást csorgatnak le nekik.

Megvárni, míg szüleink generációja kihal? Hogy a valódi problémákról nemcsak a nyugdíjazott egykori közéleti szereplők merjenek beszélni az ATV-ben, akiknek a hangja már csak a fáradt gőgre elég. Szinte bele kell fulladni az elkeseredésbe, amit a cselekvőképes alternatíva hiánya okoz. Talán épp ekkor lesz esélye a Momentumnak közelebb hozni azt, amit első Kongresszusán több órás előadás során programként bemutatott.

Vád-e az, hogy a Momentum nem váltást akar, hanem folytatólagosságot? Mi lesz a gazdasági irány kormányra kerüléskor? Ha "amerikaizálódik" az Unió, hogy megmeneküljön, ha lenne Európai Egyesült Államok a nacionalizmus ellen, akkor milyen pozícióért harcolna a DK-Momentum? A magyar vidék lenne az európai Texas vagy Németország gyártelepévé duzzadna tovább? Mit kezdenének a keleti viszonnyal? Teljes lenne az elfordulás?

Törésvonalak

Egy párt akkor sebezhető, ha a törésvonalai egyre jobban látszanak. Az idei választásokon összezárással, egység felmutatásával tudtak jól szerepelni az ellenzékben erős pártok. A Fidesz törésvonalai pedig a kudarc után megvillantak. Novák Katalin a Blikknek adott interjújában „kevésbé szeretem a márkás dolgokat” mondatával azt sejteti, kialakulóban van egy olyan vonal a Fideszen belül, amely elhatárolódik az urizáló kormánytagoktól. Kérdés az, hogy ez irányváltás lesz-e a Fideszben (ami sokak kiesését és a párt tisztulását jelentené) vagy nem vesznek róla tudomást a vezetők és a törésvonal bomlást eredményez. 

Egységes-e még a Momentum? Miután Fekete-Győr András a Népszavának azt nyilatkozta, hogy éppúgy várja a pártjába a független Szélt és Hadházyt, mint az MSZP-ből kilépett Botkát, egyértelművé vált, hogy a centrális erőtér irányítását szeretné a Momentumon keresztül véghez vinni. Ez pedig (eddig?) a Fidesz központi feladatát képezte.

Ha azonban paktum lesz a Momentum és a szintén egyre erősebb DK között, akkor megvalósulhat-e a Szabó Tímea által az ATV-ben említett amerikai minta kialakítása, amit sokan vizionálnak, hogy két nagy párt vagy pártszövetség típusú rendszer alakuljon ki Magyarországon (is). Sőt, maga Fekete-Győr András szerint is túl sok ellenzéki párt van, és szívesen látná az LMP-t és a Párbeszéd Magyarországért pártot is a Momentumban. Fidesz-KDNP kontra Ellenzéki Összefogás a Momentum-DK vezetésével vagy két közös lista kell az ellenzéken belül, ami Török Gábor elemző szerint MSZP-DK és Momentum-Jobbik lehetne?

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonyorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1715370928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2019.12.30. 21:48:45

FELEJTHETŐ HÜJJJJEGYEREKEK ! AZ ÁTBASZOTT SZAVAZÓIK VÁLLÁN LÖKIK BE A KIVÁLASZTOTTJAIKAT AZ UNIÓBA ! RÁADÁSUL A LEGHÜJÉBBEKET ! DONÁT ANNA MEG A CSEKATINKKKKAHHH...:o))))) DINASZTIÁK GYEREKEI...

kvadrillio 2019.12.30. 21:52:33

@kvadrillio: nyálasszájú elkényeztetett hüjjje csajok gyülekezete, NAMEGA RÁCZ ZSÓ....FIKA ! :o))))))) A LEGNAGYOBB VESZÉLY AURÓPÁRA A PUTYIN OROSZORSZÁGA ! EZÉRT IS A BIZTONSÁGI TANÁCS TAGJAHHHH !

ENNÉL HÜJÉBB NEMSOK VAN A VILÁGBAN, DE A MOMENTUM TELEVELEHHH ! :o)))))))

is 2019.12.30. 21:58:42

Minden tarsadalomban ket ut van:
- aki poszthoz jut, az hatalomhoz jut, aki a poszt ala van besorolva, az szolgalo lesz, pofa be, amit mondanak fentrol, az van. a poszton ulonek is van fonoke, magasabb poszton, annak meg o a szolgaloja, ott neki van pofa be, valojaban lefele is csak kozvetiti a fentiek akarata, es igy tovabb felfele. kb. 99,9% szolga, 0,01%, aki a tetejen ul, es iranyit. Erotlen, gyenge nepek ilyen tarsadalomba szervezedonek: jaj, en nem ertek hozza, en nem tudok eleget, engem nem erdekel a politika (=kozugyek megvitatasa), ne szolj szam nem faj fejem, hallgatni arany stb.

- aki poszthoz jut azt naponta kerdezik fel a valasztoi, kritizaljak, tuntetnek, sztrajkolnak stb. ellene, ha nem tetszik, amit csinal. az emberek nem felnek elmondani a velemenyuket, es megvedik azt, aki elmondja a velemenyet, kiallnak melleje, nem hagyjak, hogy barkit elnyomjanak. igy aztan a poszt nem is lesz olyan izgalmas, nem is ragaszkodik minden aron hozza senki, mert eleg nagy nyug, es meg bukni is lehet. alulrol felfele mennek a kovetelesek.

nyilvan ez ket veglet, de a lenyeg, hogy az emberek maguk dontik el, hogy milyen tarsadalom lesz. egy videki kisvaros egyetlen gimnaziumaban nem tudom, hogyan lehet elerni, hogy ne az legyen az igazgato, akit a tantestulet meg a szulok, meg a diakok akarnak. egyutt kell kiallni a tantestuletnek, meg a parszaz diaknak, ket hetig nem jarni iskolaba, az egesz gimnaziumot nem tudjak beszantani, masik tantestuletet se tudnak hozni, es a varos lakoinak meg szolidarisnak kellene lennie veluk. na ez az, ami egy eros tarsadalomban megy, Magyarorszagon pedig egyetlen varosban sem csinaltak meg.lehet felulrol, tankeruletileg barmit csinalni tanarral, szulovel, diakkal.

ezzel szemben ebben a posztban is azt olvasom, hogy az akarmelyik part intezze el, hogy ott videken mi tortenjen, mert ha nem intezi el, akkor. ez a gyengek kerese, hogy 'vedjel meg', amire csak egyetlen valasz jon: megvedelek, ha beallsz szolgalni. es a videk beallt szolgalni, csendben, alazatosan. mert akkor meg lesz vedve. a Momentum meg nem ezt ajanlja, hanem azt, hogy alljal ki magadert. nalam itt a kezdopont, hogy mindenki magara vallalja: az, hogy milyen Magyarorszag lesz, az az EN felelossegem is, es NEM vagyok eszkoztelen. az en varosomban/falumban nem felulrol fogjak megmondani, hogy merre mennyi, es nem pofa befog, szolgalas az en sorsom. a Momentum annyit iger, hogy az ilyen varosok/falvak es emberek melle all, oket tamogatja. mas ut nincs is, a Momentum tagsaga szerintem most se tobb, mint 2000 fo, ha megszakadnak se tudnak mindehol ott lenni. a helyi parttitkart a helyieknek kell elkergetni. egyvalakit elnyomnak, de az egesz varost/falut nem tudjak elnyomni.

a generaciok: X kb. 80-ig, az Y kb. 95-ig, a Z az a millenial 2010-ig. te eppen hogy Y vagy, ha kilencvenes vagy.

nemecsekerno_007 2019.12.30. 22:06:02

Ha az ellenzék kerül hatalomra 2022-ben, akkor újra lesz 4 év elkúrás, csak most szivárványszínben...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.30. 22:13:34

Az egész post annyira felszínes idiótaság, mint amilyen a magyar társadalom. Egy szó sincs érdemi témákról benne. Van-e az ellenzéknek alternatív gazdaságpolitikája a Fideszhez képest?! Van. A poster nem ismeri. de ez a poster hibája. Egyébként már az alternatíva, hogy Mészáros nem lopja el az EU támogatások felét, és így több haszna lesz. Nem kell itt olyan óriási dolgokat csinálni, a Fidesz annyira elbaszott párt, hogy bármi sokkal jobb, ami nem a Fidesz. A "nem a Fidesz" ma elégséges, és kurva jó program, annyira mélyen vagyunk.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.30. 22:14:10

@nemecsekerno_007: Na, megint böfögött egyet a Fidióta elmebeteg.

kvadrillio 2019.12.30. 22:15:24

Angela Davis: A szocializmus az egyetlen jövő a bolygó ...
mandiner.hu › cikk › 20190625_angela_davis_a_szocializmus_az_...
2019. jún. 25. - Davis kijelentette: a „szocializmus az egyetlen jövő hazánk és a bolygó számára. ... Gyilasz amerikai egyemista haknikból ( is) tartotta fenn magát.Egy pár .... Magyarként választottak meg a Román Ifjúsági Tanács alelnökének.
Fiatalok a szocializmus vonzásában | Hetek Közéleti Hetilap
www.hetek.hu › kulfold › fiatalok_a_szocializmus_vonzasaban
2019. márc. 8. - Egy friss Gallup-felmérés szerint a 18 és 29 év közötti amerikaiak 51 százaléka pozitívan vélekedik a szocializmusról, továbbá a BuzzFeed ...
Hiányzó: IFJÚSÁG

kvadrillio 2019.12.30. 22:16:16

Angela Davis: A szocializmus az egyetlen jövő a bolygó ...
mandiner.hu › cikk › 20190625_angela_davis_a_szocializmus_az_...
2019. jún. 25. - Davis kijelentette: a „szocializmus az egyetlen jövő hazánk és a bolygó számára. ... Gyilasz amerikai egyemista haknikból ( is) tartotta fenn magát.Egy pár .... Magyarként választottak meg a Román Ifjúsági Tanács alelnökének.
Fiatalok a szocializmus vonzásában | Hetek Közéleti Hetilap
www.hetek.hu › kulfold › fiatalok_a_szocializmus_vonzasaban
2019. márc. 8. - Egy friss Gallup-felmérés szerint a 18 és 29 év közötti amerikaiak 51 százaléka pozitívan vélekedik a szocializmusról, továbbá a BuzzFeed ...
Hiányzó: IFJÚSÁG

JÖN A KOMMUNIZMUSSS !!!!! HA A FENE FENÉT ESZI AKKOR IS !!! :)))))

laci_52 2019.12.30. 23:48:40

Vegyük észre, hogy a Momentum az új SZDSZ, politikai kalandorokból álló társaság. Fekete-Győr apja nyugdíjas oligarcha, nagyapja vidéki(egri) kiskirály volt a Kádár- rendszerben és korrupciós ügyek miatt bukott meg. Ez nem egy feddhetetlen, hiteles ember!

chrisred 2019.12.31. 06:16:04

Miért lenne más a Momentum, mint a kezdeti Fidesz? Ahogy a Fidesz a Kádár-rendszerből jött, ők a nerből.

chrisred 2019.12.31. 06:18:07

@laci_52: Inkább az új Fidesz, az volt az SZDSZ-nek a fiatalok szavazataira hajtó fiókpártja.

bkkzol 2019.12.31. 06:50:48

Gyorsan megértették a Momentumos hülye gyerekek, hogy semmiféle ideológiát, elveket nem kell követni ha hatalomba szeretnének kerülni. Össze feküdtek a vörösökkel, zöldekkel, barnákkal... szép színes csapat.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 07:10:06

@bkkzol: a te féle fóbiás politika, amelyik nem fog össze senkivel, többször megbukott. a választók elküldtek titeket a kurva anyátokba. ld Centrum Párt, LMP, Együtt....

fől kéne már ébredni, kis elmebeteg, selejtes piros seggű pávián!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 07:12:01

@laci_52: te miért olyan politikust akarsz, aki a Kádár korszakban is homeles volt?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 07:12:43

@laci_52: te miért olyan politikust akarsz, akinek a felmenőei a Kádár korszakban is homelesek voltak?! minek nekünk az ilyen genetikai selejt?!

bkkzol 2019.12.31. 07:16:18

@math0: elég nagy a különbség a senkivel nem összefogás és a mindenkivel összefogás között... szerintem
át kellene nézni a biológia könyvedet pávián téren.... vagy Waldorf iskolába jártál??

bkkzol 2019.12.31. 07:18:34

@laci_52: jól van na...!? össze kellett valahogy tolni a pénzt a jövő zálogának.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 07:29:34

@bkkzol: összefogott a Momentum a Fidesszel és a KDNP-vel? ja nem. akkor meg?! mondom, Fidióta droid vagy. elmebeteg.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 07:34:02

@bkkzol: ja, és ha szerinted a "vörösök", akik alatt nyilván a DK-t is érted, meg a barnák, és még a zöldek is ellenségek, akkor te ki a faszom vagy? te is Schmidt Mária szintű "ismeretekkel" rendelkezel a klímaváltozásról, úgy látom.

szánalmasan idióta és tájékozatlan vagy, csak minek reklámozod ezt?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 07:38:38

@bkkzol: te úgy egyébként melyik pártra akarsz egyáltalán szavazni, te elmebeteg?! mert a zöldekkel úgy látom, még az LMP-t is kizártad. nincs is párt, amelyikre szavazhatnál, te szerencsétlen faszfej, magadat is kizártad a választásból!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.12.31. 08:01:10

@math0: feljegyzem ezt a napot, a homless-ek, genetikai selejtek...
halado allaspont, kar hogy 38ban mar hitler elsutotte. jo nagy durranas is lett.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.12.31. 08:08:21

@math0: barmi jobb mint a fidesz...

hat persze. annyira jobb a balos lippsi hordalék, hogy csak 1970 ota harom konkret államcsődöt hoztak ossze. meggyőző teljesitmeny. szerintem kene nekik meg egy sansz.

lorinc lop.
emlekeztetnelek arra az akkori erteken 23 ezer milliard allami vagyonra ami a privatizacioban elkelt, eltunt. lorinc ha 100 evig lop, akkor sem tud annyit ellopni, mint az mszp szdsz lippsi komcsi fergek. hozzatéve hogy 40 even belul ketszer vettek el a magyarok vagyonat, 48 utan az államosítással, majd 88tól a spontan privatizacioval a sajat nevukre irattak. szerintem kene nekik meg egy sansz.

Serény Vélemény 2019.12.31. 08:16:00

@math0:
"Egyébként már az alternatíva, hogy Mészáros nem lopja el az EU támogatások felét,"
Emlékszel még? Magyarországon készült nagyjából a világmindenség legdrágább metrója... annyira szerintem senki nem lehet hülye, hogy olyanoktól várja a "korrupció meg minden" probléma megoldását, akik saját maguk is korrupciónak köszönhetik a saját jólétüket.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 08:20:45

@FILTOL: semmi értelmeset nem bírtál írni, te Fidióta troll, az egész hozzászólásod értelmetlen.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 08:22:20

@Serény Vélemény: hazudsz. ennyit tud a Fidesz. ugye nem vagy olyan hülye, hogy azt hiszed, loptak, de Pol Pot senkit nem bírt bíróság elé vinni az ellenzékből?! bazdmeg, akkora agyhalott vagy, hogy a Paksi atomerőmű adja a másikat!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 08:23:36

@FILTOL: 88-ban Orbán még liberális volt, te Fidióta, elmebeteg, fasz!

Serény Vélemény 2019.12.31. 08:35:38

@math0: A személyeskedés helyett inkább áruld el nekem légy szíves, hogy miért jobb az, hogy az az "A" betűvel jelölt társaság lop, minth a a "B" betűvel jelölt társaság lopna?

is 2019.12.31. 09:40:22

@Serény Vélemény: a B jelu tarsasgban nincs keresztapa, igy figyelik egymast, lebuktatjak egymast. csak iden oktobertol siman kialltak Momentumosok a 19. keruleti MSZP-s stikliket ismertetni, es meg is akadalyoztak.

mondok mast is: a fovaros ket uj fonokot nevezett ki a holding es a FOTAV elere, hat egyik se partcsicska, hanem mindegyik koztiszteletben allo vezeto szakmabeli, sokeves tapasztalattal.

nesze, konkret pelda van, es te meg mindig ezzel az egyik lop, masik loppal jossz. lehet, hogy nem sok eszed van, de azt vedd mar elo, itt vannak a peldak, a toredeket se lopjak, mint a FIDESZ, viszont a kaderallomanyuk meg fenyevvel jobb.

is 2019.12.31. 09:43:50

@Serény Vélemény: de a metroban mar a FIDESZ is benne volt. emlekszel: 2010 elott 70-30% volt, es a Margit-hidat is mondanam, ami 20-rol felkuszott 30 milliardra, es azt mar Simicska epitette, ugyhogy mar ott is a FIDESZ rakta el azt a 10 milliardot.

a 2019-es partfoemeberek kozul 10%-ot se tudsz mondani, akik 2006 elott erdemi lopasi pozicioban voltak. nem igaz, hogy ok jonnenek vissza. nem igaz.

Serény Vélemény 2019.12.31. 09:52:08

@is: "nem igaz, hogy ok jonnenek vissza"
Jól van, ügyes vagy. :)
Gy. Németh Erzsébet?
Draskovics Tibor?

Serény Vélemény 2019.12.31. 09:53:14

@is: "a B jelu tarsasgban nincs keresztapa,"
Azé' mer megírta a zindex? Hány éves vagy? És még hiszel a mesékben?

frikazojd · http://kocs.ma 2019.12.31. 10:22:59

felőlem lehet az új fidesz ha nem lopnak és hazudoznak éjjel-nappal, mert amúgy amit a fidesz nagy vonalakban csinál, az nem annyira rossz (persze nem is különlegesen jó, magyari átlag kormányzás) csak ez a 110%-on tolt propaganda meg pedofilmosdatás gyomorforgató. a lopás mértékét nem is említem.

citrix 2019.12.31. 10:31:46

Semmi se tart örökké, igaz a t9rténelem sokszor ismétli önmagát csak más szereplőkkel. Lásd a szocializmus reneszánsza a vidéki nép életében.

felucca02 2019.12.31. 10:39:41

@math0: Egyetértek. Szinte semmit sem kell csinálni az ellenzéknek. ha nincsen lopás és kicsit átláthatóbbak a viszonyok, a 2026-os választáson már a vállukon viszik be a zemberek a 2022-es győztest a parlamentbe. Marha egyszerű a helyzet. A Fideszt nem valami kiagyalt, bonyolult programmal kell megverni, hanem faék-egyszerűségűvel.

enrikokaruszo 2019.12.31. 11:55:27

csak a fideszhez képest létezik, ez kevés

enrikokaruszo 2019.12.31. 12:00:43

@math0: na, ez a színvonal határozza meg a plafon magasságát...bár inkább mélységről beszélhetünk...
nem sikerül azonban magaddal húzni a sárba a fiatalságot, mert közben nevelődik egy egészséges, kultúrált jobbos fiatalság, mint ellensúly:)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.12.31. 12:23:01

"Remélhetőleg azokra a fiatalokra gondolt, akik hamarosan szavazókorúak lesznek, nem pedig a szomszédos országokból betelepített olcsó munkaerőt képviselőkre."

Én is remélem. De ha a szomszédos országokból érkező munkaerő rossz, akkor marad a kérdés, hogy (másoknak) a Közel-Keletről és Afrikából érkezők, akiknek az utóbbi öt évben csak az egyharmadát sikerült munkára fogni, miért jók.

"A gyűlölet, az idegentől való félelem ott van mindenkiben, amit kampányokkal felerősítettek és utána már csak irányítani kellett." ... "Az új generációt, a Fidesz 50-eseinek, 60-asainak gyerekeit épp a gyűlölet tolja az apátiába; az étkezőasztalnál hallott »így a Fidesz, úgy a Fidesz«."

Akkor viszont az étkezőasztaloknál is gyűlölet hallható, csak a Fidesz ellen. Az a "gyűlölet", amit a Fidesz megerősített, legalább nem a saját fajtánk ellen szól, puszta politikai indíttatásból.

Egyébként jó poszt, újabb megerősítés arról, hogy a "fiatalos erő" egyáltalán nem erő, csak helyezkedés a kondér mellett. Csak attól, hogy még egy párt furakodott a kondér mellé, nekünk sajnos nem lesz jobb.

Amit az olaszok most csinálnak, az csak a szokásos előkészítése az egy éven belül rendszerszerűen esedékes kormányválságnak. De én sajnálom az olaszokat, mert visszacsinálhatatlan bajba keverik saját magukat, mint ahogy a franciák tették negyven-ötven éve. A finnek hálistennek holnaptól nem pofáznak annyit, jönnek a horvátok, akik közelebb vannak a problémához.

Egészen különös, hogy nálunk évek óta jól megélnek egész pártok abból, hogy nem mondanak semmi konkrét célt, tervet, elképzelést, mindössze Orbánt szidják. A Momentum csak egy árnyék még ebben a kódusban is.Biztos vagyok abban, hogy rengetegen azért szavaztak rájuk legutóbb, mert az átlagéletkoruk alacsonyabb. Ennyi. Ez csodálatos, így dől el egy ország sorsa. De akkor most itt is eljött a kampányokon a kisdedek csókolgatásának és a fiatal ideológiai résztvevők vállon veregetésének időszaka.

bkkzol 2019.12.31. 12:35:25

@FILTOL: Maximálisan igazad van! Nem genetikailag selejtek, születéskor még rendben voltak.

bkkzol 2019.12.31. 12:42:49

@Serény Vélemény: a szürke tanácsadói pozíciókról nem is beszélve pl. Gegesy....

bkkzol 2019.12.31. 12:51:55

@math0: Elég egyszerű a szókincsed, tudsz rendesen is írni vagy csak a trágárkodással megy az írás? Ami a klímaváltozást illeti a témában azt hiszem egyet értünk abban , hogy súlyos a helyzet, változtatni kell dolgokon. A hogyanban valószínű másként látjuk a probléma megoldását.
Az semmire nem viszi előre a klímaváltozás ügyét, hogy egy szerencsétlen kis betanított beteg majmot körbe turnéztatnak a gazdái a világban. Vérnyákol, "hogy azonnal változzon meg az egész világ", de a "mestereinek" sincs halvány sejtelme se, hogy mit is kellene csinálni.
Hurrá legyen minden elektromos! Csak a tárolása egyenlőre nem megoldott nagy mennyiségben Ne legyen szén, gáz, atomerőmű.... a szél erőmű jelenleg inkább vicc kategória...

nemecsekerno_007 2019.12.31. 13:47:20

@math0: Ha így haladsz neked szobrod lesz használt iPhone-ból és a robotok térdre rogynak előtte. Remélem még akváriumod sincs, mert már az is állatkínzásnak minősül...

nemecsekerno_007 2019.12.31. 13:50:51

@math0: Böff. Te aberrált technikus.
OktatásEgészségügyMagánnyugdíjJogálkam

Alick 2019.12.31. 13:51:15

@bkkzol: Ráugrottak a karbon-kérdésre, mint gyöngytyúk a takonyra... közben a vízháztatás változása sokkal nagyobb probléma, pl. a víz problémás elosztlása sokkal erősebb üvegházhatást erősítő tényező, mint a tízezrednyi CO2.

Sir Galahad 2019.12.31. 14:17:01

Az egy dolog, hogy a Momentum nem szívesen vállalja fel a politikai identitását, de ha figyeljük a megnyivánulásait, a karaktere elég jól megrajzolható. A Momentum jelenleg egy szélsőliberális, külföldi érdekeket szolgáló, nemzetellenes, migráns- és homoszexuálispárti rétegmozgalom. A vidékkel azért nem tud/akar foglalkozni, mert a vidéknek ez mind nem jön be. Van egy fiatal, nagyvárosi, kozmopolita értelmiségi réteg, akiknek igen, ők viszont nem is olyan soká idősebbek és tapasztaltabbak lesznek, és akkor már nekik se. Szóval, ha a Momentum hosszú távra tervez, változnia kell - kb úgy, mint annó a szintén liberális Fidesz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 14:21:17

@Serény Vélemény:

1) A Fidesznagyságrendekkel kurvára sokkal többet lop.
2) Az MSZP-nél még vol a lopásnak következménye.
3) A váltógazdaság mindig jobb, mint ha az egyik társaság lop csak. ld 1 és 2.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 14:22:02

@Serény Vélemény: egyébként amiatt ilyen hülyeségeket kérdezel, simán megérdemled a személyeskedést. MI a faszomnak nem kussolsz, és tanulsz, ha nem tudsz semmit?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 14:23:14

@nemecsekerno_007: így van, kis elmebeteg faszfej, tudod te, hogy mi az, amire nincs érved, mert nincs igazad, és mert kis selejt is vagy.

Laci A Lakli 2019.12.31. 14:25:30

Mondjuk a momentumnak ott kéne kezdenie, hogy egy kicsit joban tájékozídik a külhoni magyarokkal kapcsolatban. Azaz nem szelfizgetünk román sovinisztákkal, nem állunk ki román párt mellett egy magyar párt ellen stb...
Jó lenne, ha a momentum egy kicsit érzékelné, hogy az ünnepek nem arra való, hogy a család otthon politizálna, hanem pont arra való, hogy az emberek egymásra figyeljenek.
És akkor ez csak 2-3 kellemetlen incidens amit a momentum összetákolt az elmúlt hónapokban, úgyhogy mégcsak nem is lettek célkeresztben. Sokkal nagyobb balekok és könnyebb lesz őket hasonlóan szétzúzni, mint az LMP-t anno. Schiffer sokkal nagyobb karakter volt, mint ez a Fekete akárki...

Serény Vélemény 2019.12.31. 14:28:37

@math0: "1) A Fidesznagyságrendekkel kurvára sokkal többet lop."

Ja, tehát nekik (a jelenlegi ellenzéknek) szabad lopni. Köszönöm, nincs több kérdésem!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.31. 14:41:00

@Serény Vélemény: Érvelési hibák tömkelegét követed el.

1) Szalmabáb érvelés. Én nem állítottam azt, amit mondtad. Az ellenzéknek természetesen szintén nem szabad lopnia. És az ellenzéknél ennek még volt is következménye.

2) Nirvana érvelés: ha nincs tökéletes világ, akkor te szarsz bele, hogy többet vagy kevesebbet lopnak. EZ is idiótaság.

Serény Vélemény 2019.12.31. 14:49:24

@math0: "Én nem állítottam azt, amit mondtad. "
Ezzel mit akartál mondani?

Ha "a fidesz többet " ... "lop", ahogyan azt TE állítottad, akkor azzal AZT is állítottad, hogy a jelenlegi ellenzék is lop, vagy lopott, vagy lopni fog, csak kevesebbet. TEHÁT nekik elnézhető a lopás, mint bűn, mert a nagyságrendje kisebb.

is 2019.12.31. 14:50:58

@Serény Vélemény: mert ok aztan tenyezok voltak 2006 elott, meg most is. jol van, ugyes probalkozas volt, kapsz buksisimit, aztan menj vissza jatszani a tobbi gyerekekkel, amig a bacsik es nenik felnott modra vegigbeszelik a tortenetet.

is 2019.12.31. 14:53:02

@Serény Vélemény: akar mondhattal volna erveket, peldakat, barmit. nem sikerult. ugye nincs harag, de akkor en itt be is fejeznem, nem varhatoak toled ertelmes gondolatok.

Serény Vélemény 2019.12.31. 14:53:10

@is: Részlet a wikipédiából: "Draskovics Tibor magyar jogász, politikus, a Medgyessy-kormányban és az első Gyurcsány-kormányban pénzügyminiszter, a második Gyurcsány-kormányban a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter, később igazságügyi és rendészeti miniszter."

Nyilván nem volt tényező.

sZulamith 2019.12.31. 15:48:47

Az gondolom, hogy a Momentum nem lesz az új Fidesz, és más pártokból is csak azt veszi át ami a nagy többségnek is érdekeit szolgálja. Nem véletlen, hogy robbanásszerűen feltűnt amikor az olimpiát vette célba. Szerintem a Momentum az a párt aki végre kimozdít bennünket a nosztalgikus álomvilágból, és tudomásul veszi, hogy a bölcsesség köve nem nálunk van. Persze azért még sokat kell dolgoznia, és remélhetőleg a földön járva politizál.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.12.31. 15:53:14

@Serény Vélemény: huuu drazsé a legdurvabb, a patkány az egykori belugyér. a kis momentumos csicskak nem tudjak kik ezek...

enrikokaruszo 2019.12.31. 16:10:50

@FILTOL: rudják, csak a tizen-huszonévesek tájékozatlanságára építenek

apro_marosan_petergabor 2019.12.31. 16:33:50

A Momentum nagyjából az új SZDSZ. A DK-val együtt pedig nem nagyjából, teljesen - erőteljesebb kommunista beütéssel. A fórumokun látom, hogyan gondolkodnak, nyilatkoznak szimpatizánsaik a vidékről, azok vélt gondolkodásáról.
Röviden:
- a mucsaik ...stb....
Itt szó nem volt problémáikről, csak úgy, csípőből felértékeltek 1-2 millió embert, akik egy része megtermeli azt az ételt, italt amit a nem mucsai észosztók megesznek, megisznak - miközben nemigen termelnek semmit, fel nem neveltek gyerekeket, (hasznos embereket a jövőnek, a magyarságnak), talán nem is akarnak, csak osztják az "észt"... s ehhez elvégeztek valamilyen faiskolát - gendertanfolyamot - s hallgatták a kitűnő szadeszes (kevésbé jó esetben ÁVH-s, kommunista szülők ész osztását odahaza) s facebookon flashmobot szervezgettek...
Ez a praktikus észjárásu, földön álló s abból élő mucsainak nagyon kevéske. Ahogy Harrison Ford mondta, nagyon nagyon, nagyon, nagyon, nagyon, nagyon kevéske.
Másrészt jövőképet sem látunk tőlük - ahogyan a szadesztől sem láttunk, csak hatalom megragadási késztetést. Országépítést sem láttunk.

chrisred 2019.12.31. 17:51:56

@Sir Galahad: Pedig a neoliberális gazdaságpolitikát folytató, Putyint kiszolgáló Fidesz bejön a vidékieknek. Ezek szerint a Momentumnak annyit kellene változnia, hogy idegengyűlölő és homofób legyen? Vagyis egy második Jobbik?

Sir Galahad 2019.12.31. 18:10:53

@chrisred: Ennél a dolog egy kicsit bonyolultabb, de nagyjából igen. Ha emlékszel, a néppártosodás előtti Jobbik vidéken néhol nagyon népszerű volt. A győzelemhez ez persze nem volt elég, de az akkori kb 20 százaléknak bizony nagyon örülne ma a párt.

chrisred 2019.12.31. 20:15:58

@Sir Galahad: És pont ezért Budapesten meg a nagyvárosokban esélye sem volt.

Sir Galahad 2019.12.31. 21:14:22

@chrisred: így van. Ez már szociológia, de a nagyvárosi polgárok - életkörülményeik által meghatározottan - inkább kozmopoliták, a külföld iránt érdeklődőek, kevésbé hazafiasak, nem értékorientáltak és még lehetne sorolni. Ott egy konzervatív párt kevésbé rúg labdába, vidéken meg pont fordított a helyzet. A Momentum számára az (lehet) a kérdés, hogy hosszú távon a két értékvilág közül melyiket választja, s ezzel együtt melyik szavazótábort. A kettőt ugyanis egyszerre csak rendkívüli helyzetben, átmenetileg lehet. Hosszú távon a Fidesznek se sikerült.

chrisred 2019.12.31. 21:27:56

@Sir Galahad: A hatalomhoz való hűség nem egyenlő a hazafisággal. A városi lakosság valóban sokkal fogékonyabb az önkormányzatiságra, míg a vidék hajlamos alávetni magát a hierarchizált struktúráknak. De ez csupán a patriotizmus két különböző megjelenési formája. És annál a jelzőnél, hogy "értékorientált", nehéz szubjektívabb kategóriát kitalálni.

chrisred 2019.12.31. 21:31:22

@Sir Galahad: Amúgy amíg a Fidesz konzervatív volt és nem radikális, totális fölényben volt a városi szavazók körében. De a putyinizmust nehezen veszi be a polgárság gyomra, a konzervatívoké ugyanúgy, mint liberálisoké.

Sir Galahad 2019.12.31. 21:52:43

@chrisred: Érdekes kérdés ez a "putyinizmus". Nekem meggyőződésem, hogy Orbán kényszerhelyzetbe került, amikor közvetlenül a megválasztása után azzal szembesült, hogy szövetségesként nem számíthat az USÁ-ra, miközben Washington nem szokott finnyás lenni, akár véres kezű diktátorokat is támogat, ha úgy jön ki a lépés. Orbán ezt látva jobb híján kezdett közeledni az oroszokhoz, akiknek viszont ez kifejezetten jól jött. Úgyhogy én ezt nem nevezném putyinizmusnak. Abban viszont igazad van, hogy ennek itthon nem kedvező a visszhangja. Középiskolás koromban kifejezetten utáltam a kötelező oroszoktatást és nem is igazán titkolt vágyam volt, hogy egyszer a ruszkik hazamenjenek. Így most visszás ezt látnom, még úgy is, hogy értem a dolog nagypolitikai realitását.

chrisred 2020.01.01. 06:54:04

@Sir Galahad: A putyinizmus nem a Putyinnal való kapcsolatot jelenti, hanem az általa kialakított és exportált állami berendezkedés átvételét.

Sir Galahad 2020.01.01. 12:41:26

@chrisred: Ha így értetted, akkor viszont azt kell mondanom, ez egy szűk értelmiségi rétegen kívül nemigen érdekel senkit sem a fővárosban, sem vidéken. A magyar emberek nem azért lelkesedtek a rendszerváltásért, mert demokratikus intézményrendszert akartak, egyszerűen jól akartak élni, mint a nyugatiak, s azt gondolták, ez elhozza az ottani életszínvonalat. A rendszert kipróbálták jobb-és baloldali vezetéssel is, de szegények maradtunk. Mióta ez kiderült, a többség csalódott a nyugati típusú demokráciában és a lecserélése igazából nem okoz se zavart, se felháborodást.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.01. 12:50:01

@Serény Vélemény:

"TE állítottad, akkor azzal AZT is állítottad, hogy a jelenlegi ellenzék is lop, vagy lopott, vagy lopni fog, csak kevesebbet. "

igen

"TEHÁT nekik elnézhető a lopás, mint bűn, mert a nagyságrendje kisebb. "

ez így nem következik, legfeljebb a te elmegyógyintézetedben.

tök világosan leírtam, mit állítok, te pedig szalmabábokkal vitázol, mert elmebeteg húgyagyú Fidesz droid vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.01. 12:50:55

@Serény Vélemény: Nirvana érvelés: ha nincs tökéletes világ, akkor te szarsz bele, hogy többet vagy kevesebbet lopnak. EZ is idiótaság.

Erre nem is bírtál vagy akartál válaszolni, mert egy Fidióta, pszichopata elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.01. 12:59:46

@Serény Vélemény: tehát még egyszerűbben, hátha felfogod a kis 80-as IQ-ddal. Kevesebbet lopni is bűn, de nem mindegy, hogy a kormány és a kormánypárt(ok) többet vagy kevesebbet lopnak. Valamennyi lopás egyébként mindenképpen lesz, olyanra nem tudsz szavazni, hogy teljesen szűnjön meg a bűnözés, ez nem egy reális lehetőség az elkövetkező évtizedekben. Ezért igenis a kevesebb lopásra kell szavazni, ez az egyetlen racionális döntés. A kevesebb lopásra szavazás nem a lopás legitimizálása.

Itt ezt már leírtam egyszer, sok-sok éve:

math.uni.hu/magyar/politika/A%20legkisebb%20rossz%20vagy%20a%20Jobbik.pdf

Sajnos te nem fogod ezt fel, mert elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.01. 13:04:23

@enrikokaruszo: na, ez a színvonal határozza meg a plafon magasságát a Fideszben...bár inkább mélységről beszélhetünk... egy kurva büdös érvet nem tudtál összekaparni, és semmire nem válaszoltál, csak anyáztál.

nem sikerül azonban magaddal húzni a sárba a fiatalságot, mert közben nevelődik egy egészséges, kulturált (rövid u) fiatalság, mint ellensúly. a fiatalok NEM a Fideszre szavaznak.

szánalmas, hogy milyen elmebeteg, hazudós Fidióta vagy. titeket csak a valóság nem érdekel. közötök nincs a valósághoz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.01. 13:08:04

@bkkzol: SZázszor gazdagabb a szókincsem, mint neked. Te még azt sem tudod, hogy azt, hogy "egyetértünk", egybeírjuk. De ugrálsz, kis retardált Fidióta!

"Ami a klímaváltozást illeti a témában azt hiszem egyet értünk abban , hogy súlyos a helyzet, változtatni kell dolgokon."

No látod, a Fidesz nem.

"Az semmire nem viszi előre a klímaváltozás ügyét, hogy egy szerencsétlen kis betanított beteg majmot körbe turnéztatnak a gazdái a világban."

Nem ez volt a kérdés, terelsz.

"Hurrá legyen minden elektromos! Csak a tárolása egyenlőre nem megoldott nagy mennyiségben Ne legyen szén, gáz, atomerőmű.... a szél erőmű jelenleg inkább vicc kategória... "

Kicsit tájékozódj, idióta barom!

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.01. 13:12:26

@bkkzol:

" halvány sejtelme se, hogy mit is kellene csinálni."

Több, mint neked, vagy a Fidesznek. Továbbá, egy pártra, amely a jót akarja csinálni, még akkor is racionálisabb szavazni, mint egy pártra, amelynek esze ágában sincs, csak lop, és hazudik. A Fideszről írok, a gyengeelméjűek kedvéért. Egyébként

1) nem a magyar zöld pártok turnéztatják Greta Thunberget körbe a világban.
2) A turnéztatásnak van értelme. Neked fingod nincs a marketingről.
3) Orbán mi a fasznak turnézza végig a világot, és mondja el a faszságait sokfele?! Például Tusványosnak mi a fasz értelme van?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.01. 13:13:08

@bkkzol: " halvány sejtelme se, hogy mit is kellene csinálni."

Több, mint neked, vagy a Fidesznek. Továbbá, egy pártra, amely a jót akarja csinálni, még akkor is racionálisabb szavazni, mint egy pártra, amelynek esze ágában sincs, csak lop, és hazudik. A Fideszről írok, a gyengeelméjűek kedvéért. Egyébként

1) nem a magyar zöld pártok turnéztatják Greta Thunberget körbe a világban.
2) A turnéztatásnak van értelme. Neked fingod nincs a marketingről.
3) Orbán mi a fasznak turnézza végig a világot, és mondja el a faszságait sokfele?! Például Tusványosnak mi a fasz értelme van?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.01. 13:14:25

@nemecsekerno_007: Ha így haladsz neked szobrod lesz használt iPhone-ból és a robotok térdre rogynak előtte. Remélem még akváriumod sincs, mert már az is állatkínzásnak minősül! (Óhajtó mondatok végére az elmegyógyintézeteden kívül, az értelmes magyarok felkiáltójelet tesznek.)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.01. 13:15:13

@nemecsekerno_007: Na, megint böfögött egyet a Fidióta elmebeteg.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.01. 13:16:06

@nemecsekerno_007: így van, kis elmebeteg faszfej, tudod te, hogy mi az, amire nincs érved, mert nincs igazad, és mert kis selejt is vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.01. 13:29:16

@bkkzol: "Hurrá legyen minden elektromos! Csak a tárolása egyenlőre nem megoldott nagy mennyiségben " ahogy mondtam, te Schmidt Mária szintű elmebeteg vagy. A "legyen minden elektromos" legfontosabb példája az elektromos autó. Na most szerinted, te elmebeteg, az elektromos autó nem tárol elektromosságot? Szerinted maga után húzza a konnektort?!

Bazdmeg, ilyen elmebetegek a Fidióták!

bkkzol 2020.01.01. 13:35:41

@math0: a tárolásnál a nap, szélerőművek áram tárolására gondoltam.... tudod, hogy naplemente után is legyen áram az autó töltéshez vagy szélcsendben is működjön a hűtő.... ( te szerencsétlen).
Esetleg foglalkozik valaki azzal, hogy az akkumlátor készítés milyen környezet szennyezéssel jár vagy mi lesz a használaton kívüli aksikkal???
Az egyszerűen gondolkodóknak vicces az újrahasznosított papír is, de mennyi savazás, darálás és energia kell hozzá? Mi lesz a savval?

Serény Vélemény 2020.01.01. 17:08:32

@math0: "mert egy Fidióta, pszichopata elmebeteg vagy."

Szánalmas vagy.

enrikokaruszo 2020.01.01. 18:23:07

@math0: jót röhögtem mikor a valóságot emlegetted
rácsos ágy, az a te valóságod:)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.02. 01:58:14

@enrikokaruszo: na, ez a színvonal határozza meg a plafon magasságát a Fideszben...bár inkább mélységről beszélhetünk... egy kurva büdös érvet nem tudtál összekaparni, és semmire nem válaszoltál, csak anyáztál.

nem sikerül azonban magaddal húzni a sárba a fiatalságot, mert közben nevelődik egy egészséges, kulturált (rövid u) fiatalság, mint ellensúly. a fiatalok NEM a Fideszre szavaznak.

szánalmas, hogy milyen elmebeteg, hazudós Fidióta vagy. titeket csak a valóság nem érdekel. közötök nincs a valósághoz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.02. 01:58:50

@Serény Vélemény: "TE állítottad, akkor azzal AZT is állítottad, hogy a jelenlegi ellenzék is lop, vagy lopott, vagy lopni fog, csak kevesebbet. "

igen

"TEHÁT nekik elnézhető a lopás, mint bűn, mert a nagyságrendje kisebb. "

ez így nem következik, legfeljebb a te elmegyógyintézetedben.

tök világosan leírtam, mit állítok, te pedig szalmabábokkal vitázol, mert elmebeteg húgyagyú Fidesz droid vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.02. 02:00:24

@bkkzol: mondtam neked, kis húgyagyú, diszlexiás Fidióta, hogy próbálj meg valami i
olyasmit írni, amire még ebben nincs válasz:

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.02. 02:02:07

@bkkzol: a papír újrahasznosítás nem tudom, hogy jön ide, de itt is egy olyan dolog ellen kapálózol, ami már realitás, megvalósult. ebből is látszik, hogy ti Fidióták micsoda idióták vagytok, titeket a valóság az, ami abszolút nem érint.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.02. 02:04:02

@enrikokaruszo: na, ez a színvonal határozza meg a plafon magasságát a Fideszben...bár inkább mélységről beszélhetünk... egy kurva büdös érvet nem tudtál összekaparni, és semmire nem válaszoltál, csak anyáztál.

nem sikerül azonban magaddal húzni a sárba a fiatalságot, mert közben nevelődik egy egészséges, kulturált (rövid u) fiatalság, mint ellensúly. a fiatalok NEM a Fideszre szavaznak.

444.hu/2018/04/10/a-fiatalok-kozott-a-leggyengebb-a-fidesz

"A fiatalok között a leggyengébb a Fidesz"
szánalmas, hogy milyen elmebeteg, hazudós Fidióta vagy. titeket csak a valóság nem érdekel. közötök nincs a valósághoz.

chrisred 2020.01.02. 05:36:03

@Sir Galahad: Szerintem messze nem igaz, hogy csak az értelmiség számára volt fontos, hogy végre a kezébe vehesse a saját sorsát. Az igaz, hogy nagyon sokan voltak, akik hozzászoktak, hogy az állambácsi tervezi meg az életét, tőle kap munkát, lakást, külföldi utazást stb. Jellemzően ők a rendszerváltás utáni tömegpártok (MSZP, 2000 utáni Fidesz) szavazóbázisa.

Dickon 2020.01.02. 12:22:23

@math0:

"A fiatalok között a leggyengébb a Fidesz"

A felmérés foglalkozott a fiatalok szavazási hajlandóságával? Mert a korosztályban elért többség csak akkor ér valamit, ha azt szavazatokra lehet váltani.
Ne felejtsük el azt sem, hogy a városokban elért jó ellenzéki eredmény, az országgyűlési választások esetében, az egyéni választókerületek fideszes érdekek szerinti területi elosztása miatt nem jelenti ugyanazt a jó eredményt.

"...mert közben nevelődik egy egészséges, kulturált (rövid u) fiatalság, mint ellensúly..."

Bár lehet, de közel sem biztos, hogy aki most 20 évesen X-re szavazna, az 30 évesen is X-re szavaz majd. Ezek csak feltételezések. Nem tények és nem érvek.

Sir Galahad 2020.01.02. 16:43:04

@chrisred: Jó, akkor az értelmiség egy része mellé tegyük hozzá a vállalkozók egy részét. Ez még mindig kis létszám...

chrisred 2020.01.03. 05:53:29

@Sir Galahad: Meg a gazdasági migránsokat is közéjük veheted, és akkor már elég szépen kikerekedik.

Sir Galahad 2020.01.03. 06:49:47

@chrisred: Nem, a gazdasági migránsok épp ellenkezőleg, kizárólag a magasabb jövedelem érdekli őket, azért vállalnak munkát külföldön.

chrisred 2020.01.03. 08:35:27

@Sir Galahad: Biztosan voltak közöttük, akik egy másik állam ellátórendszereire akaszkodtak rá, de azért jellemzően a saját munkájukból akartak megélni.

Sir Galahad 2020.01.03. 09:28:15

@chrisred: Nyilván, de nem azért mentek ki dolgozni, mert ott nagyszerű demokratikus intézményrendszer van, hanem egyszerűen mert ugyanazért a munkáért jóval több pénzt kap, mint itthon. Arról beszéltem az elején, hogy anno a rendszerváltás iránti lelkesedést is pusztán a nyugati jólét vágya motiválta - ezért nem zavar szinte senkit a putyinizálódás.

chrisred 2020.01.03. 09:44:32

@Sir Galahad: Én meg erre írtam, hogy azért voltak, akik nem csak egyszerűen egy gazdagabb országban akartak élni, hanem tenni akartak azért, hogy ők maguk legyenek gazdagabbak. Erre a szocialista keretek között nem volt mód, és nem a demokrácia, hanem a piaci verseny hiánya miatt, amikor a gazdaságban mindent az állam végzett. Akik kimentek külföldre dolgozni, azokat nem zavarta, hogy kint nincs teljes foglalkoztatás, és a versenyszférában kell tevékenykedniük. Akik így gondolkodtak, azok számára zavaró az államkapitalista berendezkedés.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.03. 13:51:17

@Dickon: ez mind spekuláció a részedről, a tény, az tény, amit én hivatkoztam.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.03. 13:53:26

@Sir Galahad: "nem azért mentek ki dolgozni, mert ott nagyszerű demokratikus intézményrendszer van"

de ilyen is van, bőven. vagy például azért, mert a magyar oktatást és egészségügyet Orbán elbaszta., és aggódnak a gyerekeikért, vagy magukért.

Sir Galahad 2020.01.03. 17:05:07

@chrisred: Ebben is lehet igazság, de mindezzel együtt is azt gondolom, a nagyon nagy többséget nem igazán érdekli a politikai berendezkedés.
süti beállítások módosítása