Közönyország

Közönyország

Még egy Fidesz ciklust megérdemelne az ország

2020. február 01. - csak90

A zsinórban harmadik kétharmados többséget élvező kormánypárt országa két évvel a ’22-es választás előtt azt mutatja; aki még itt maradt, nemcsak elkezdett alkalmazkodni a rendszerhez, hanem tud is élni benne. És épp ez az, ami hosszútávot biztosít(hat) ennek a mechanizmusnak.

A parlamenti ellenzék mondjon le!

Ha élne még a kisgazdák védőszentje, egészen biztosan rovat, vagy legalább fejléc címet szánna kedvenc mondatának a ballibsi média. Torgyán József szállóigéje legalább annyira hiányzik ma Magyarországról, mint a vitakultúra. Mert a vita lassacskán és borzalmas beszólások során (lásd: Norbi), kezd visszatérni, de a kultúrája legalább akkora hiánycikk, mint a szájmaszk Kínában.

Ha élne még a Mondjon le! képviselő, akkor a parlamenti ellenzék jóval nagyobb számban élvezné a Kanári-szigeteki napsugarakat, mint az „egy közülük”. Az ugyanis, amit a parlamenti ellenzék csinál, megélhetési politizálás. Mert nem létezik, hogy nem látják vagy látták akkor a támadható felületet, amikor még nagyobb tömegeket lehetett volna megmozgatni a Fidesz politikájának hibáival és megszólítani az azokat elszenvedőket.

Az idő, a betonkétharmad meg a márványszilárdságú törvény konzerválta a sokatemlegetett, a mindigmagárahagyatottat, az úgynevezett magyar vidéket. (Ha már Donáth Anna sem szereti, ha Budapest-vidék mélységet szántanak.)

A Momentum az ellenzék alternatívája?

Van-e más ellenzék a parlamenti ellenzéken kívül? Igen, Momentumnak hívják. Egyre több jel, (Norbi világban férfiasodóknak üzenem: női megérzés) mutat arra, hogy a „fiatalok pártját” valóban a Parlamenten kívüli ellenzékiség ötlete szülte meg. Hogy legyen egy alternatíva, ami az ellenzék alternatívája és (egyelőre) nem a Fideszé. Mert lássuk be, az ország két részre szakadt valóságában a kétharmad a Fidesz javára húz, abba pedig merész dolog beleállni egypártmagányságban. Ám a 2018-as választások előtt nemcsak Puzsér, hanem a lassacskán elfogyó szellemi elit is azt hangoztatta, hogy az ellenzéket kellene először leváltani. Ez volna a Momentum? Okos húzás, ez tény. Kimondani, kampányt építeni rá vétek (lett volna), hiszen Fideszeseket is vár centrális erőtér megtartása jeligére Fekete-Győr András.

Lassan kúszik azonban felfelé a támogatottság (a Nézőpont legutóbb 13%-ot mért már a Momentumnak, ami ráelőz a DK 10%-os támogatottságára), de ezek a számok nem feltétlenül jelentenek stabil beágyazottságot. Az pedig, a ciklus félidejénél nem jelez eleget. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a Fidesz még a Nézőpontnál is 50%. Ha összeadjuk ugyanis az összes ellenzéket, ami vagy DK-s lesz vagy Momentumos (ahogy a Momentum elnöke is tett erre utalást, hogy 2022-re két párt fogja meghatározni a magyar politikát: a Demokratikus Koalíció és a Momentum demokratikus koalíciója), akkor úgy áll fel a 49%-os ellenzékiség a Fideszes 50%-kal szemben.

Ám ez csak a matematika. A papírforma ritkán jelent biztosat és itt még így is alulmaradásról vagy valahogyan további 2% megszólításával (szavazókorúvá váló fiatalok megszólításával?) is csak „necces”-ről beszélhetünk. És akkor arról még nincs is szó, hogy a totális összefogás után, hány választó fordul el.

A hangsúly az egyre növekvő bizonytalanok és a nem szavazók táborán van. (Az, hogy miért burkolóznak egyre többen a közönybe, ennek a blognak az első posztjában már kifejtettem.)

Bizonytalanok és nem szavazók tábora = közönyország növekszik

Nincs egy Orbán Viktorhoz fogható vezető vagy - az új kádár keresését mellőzve - párt sem. Ellenzéki oldalon pedig végképp nincs. A koalícióssággal való próbálkozás pedig túl lassú ahhoz, hogy a célegyenesben biztosat jelentsen.

Így a magaslabdák hiába röpködnek, példának okáért ott volt Tarlós „nem akartam újraindulni, de mégis muszáj volt” hozzáállása, vagy Karácsony Gergely köztévés szereplése, ami csak azért dőlt az ő javára, mert a riporter rettenetesen gyenge volt azon a térfélen, ahol az ő vezetői írják a játékszabályokat. Karácsony Gergely ugyanis beleállt a játékba, egyszer sem az alternatívát mutatta, hanem a narratívaírók fegyvereit próbálta ellenük fordítani, mert az ő gyenge játékosuk ezt lehetővé tette a mi versenyzőnknek. (Már megint ez a kétpolúsú országrend…) És lehet jönni azzal, hogy „ide már nem kell alternatív gazdaságpolitika, mert annyira le van butulva minden”, valójában csak a közöny lesz egyre nagyobb ezzel a „beleállok és majd a saját fegyverükkel támadok vissza” hozzáállással. A legbutább emberek is ahhoz húznak, aki felismerve a bajaikat, erős, vállalható alternatívát, megoldást kínálnak. Karácsony a közmédiás szereplésével csak a saját tábora ideológiáját erősítette meg, nem növelte a számukat.

Az ellenzék csak közhelyeket pufogtat, a Momentum pedig csak a fiatalokra fókuszál – ez a legerősebb összefoglalása a teljes ellenzéket érintő kritikának. A felszín alatt azonban az van, hogy aki még itthon maradt, elkezdett alkalmazkodni a helyzethez és ezzel még tovább van biztosítva ennek a rendszernek a működése. Lassan már teljesen mindegy, hogy ki váltja le a kormányt, mert a legnagyobb gond, hogy a választók többségének már mindegy, ki van kormányon, csak a bebiztosított helyzetük ne változzon. Abban a kétharmados többségben, amiben menedéket találtak maguknak a szavazók a nyugdíjas éveikre (a nyugdíjasok a legnagyobb támogatói a Fidesznek), illetve az okosba’ gondolkodók, hogy „turpisságuk” ki ne derüljön egy esetleges váltással. És ebben a helyzetben teljesen igaza van a Momentumnak, hogy először alkudozik/kompromisszumot köt a Parlamentben lévőkkel, simul a Fideszhez, hogy a régi motorosoknak - akiknek már kínos a migráncsozás meg a gyűlöletpolitika -, új helyet biztosítson.

A baj csak az, hogy ez így még mindig nem az az út, amin mi - a propagandát, a népbutítást, az ország lemaradó helyzetére üzletet kötő és az abból nyerészkedést rosszallók - az országot látni szeretnénk. Mi élünk az egyre növekvő közönyben, amit már elemzők és politikai intézetek is kimutattak bizonytalanok és nem választók címkén.

Még mindig érzelmi döntés lenne a szavazás?

2020. január 26. (vasárnap, az Úr napja), Győr. Az ország egyik leggazdagabb vidéki városában a korrupciós gyanúkba kevert, szexvideós fideszest egy fideszes váltja. Törvényes, jól kampányolható időszakot hagyó választás eredményeként. Megszólított nénik, bácsik rosszallása és ejnyebejnyéje után elsöprő a többség a kormánypártnak. Na, most akkor tessenek mondani, ha a gruppenszex a keresztényi kétharmadnak vállalható volt, akkor az az érzelmi ingóság vége demokráciában, vagy a libsik keserű győzelme konzervatív kormányzatban? Mert ugye Győr gazdagodását nem lehet morálisságban elbotló polgármester miatt kockára tenni. És ez így már nem érzelmi döntés, hanem a többséghez, az erőshöz, a stabilhoz húzás. (Az ok ott keresendő, hogy október 13. óta az ellenzék megint elaludt – vagy netán megalkudott saját magáért. Utóbbi rettenetes lenne saját magukra nézve, mert kevés már a bizalom irántuk. Pedig nekik ’22-ig éjt nappallá téve kellene módszerálni.)

Ne várjatok forradalmat, ha nyitva van a határ

 Ha a „nép”, a démosz, ami a demokrácia alapja a propaganda nyelvének elsajátítása révén hülyének nézhető eszközzé válik az ellenzék (legyen az parlamenti vagy azon kívüli) számára, akkor a kiút a közönybe zárkózás marad, az egérút pedig sorbanállás a létra alján a megmaradt kétkezi munkáért külföldiában.

Itt már nem azért válnak bohócokká az ellenzék képviselői, mert nem tudnak tematizálni, hanem azért, mert nem is akarnak. A szint miattuk (is) ilyen alacsony – csakhogy egyértelmű legyen a közéleti történéseket érzékenységi küszöbben mérők számára.

A politika nem matematika. A politika a meggyőzésről szól. Hogy a teljes polisz lakosságát meggyőzitek. 2022-re stabil társadalmi beágyazottság kell. Nem lesz elég, ha jövő év végére sikerül kétpárti ellenzéki listát felmutatni. Fekete-Győr András ugyanis ezt mondta az ATV-ben, hogy addigra valamennyi ellenzéki pártnak célszerű besorakoznia. És ha ez így fog történni, akkor marad a fentiekben felvázolt 50-49 százalékos arány (pluszmínusz 1-2 százalék, új belépőkkel meg időközben közönybe fordulókkal.). Az éppenhogy vagy egypicittöbb nem lesz elég.

Nem elég a kommunikáció

Gulyás Gergely év elején arra utalt, hogy a kommunikáción múlik a 2022-es választás. Kinek üzent ezzel? A pártjának? Hogy nem kell aggódni a fiatalokat célzó, az új választókorba lépők félmilliós szavazatára lecsapó Momentum miatt vagy épp nekik üzent, hogy nem kell (még?) vidékre menni, elég a kommunikáció? Briliáns elmére vallana, ha kettős lenne az üzenet. (Ami az egyik oldalon propaganda, azt a másikon lágy hangtónussal úgy ejtik kommunikáció.)

Ha azonban egyre nagyobb a mozgás a közönytábor irányába, akkor nem elég a kommunikáció. Sőt, ha az országot egyre inkább ellepő „nem értem, ki szavazott a Fideszre, ha mindenki utálja” visszhang is szóba jöhet pesti srác(ok)nál, akkor azt kell mondani, a kommunikáció nem elég. Mert nem azt várják, hogy fúj Fidesz, hanem azt, hogy mi lehet/mi jöhet utánuk. Mindezek mellett, ha a 2019 májusától 2020 januárig a 10%-ról csak 13%ra tudott nőni a Momentum, akkor a kommunikáció nem elég.

A Fidesznek 2020-ra sikerült meghonosítania a teljes érdektelenséget

Be kell látni, hogy ez a rendszer, a nemzeti együttműködésé (ugye nem baj, ha még kisbetűvel írom?), egy zseniálisan megalkotott rendszer. A zseniknek azonban van egy negatív tulajdonságuk. Egy hajszál választja el őket a megbolondulástól. Azt kell megvárni, míg a bolond lesz az új Soros/migráncs/cigány?

Ki kell mondani, nem a rendszerrel van a baj, hanem azzal, hogy tud(ott) működni. És ez az ellenzék hibája. Mert csak akkor visított, amikor MTVA székházban ütötték, meg amikor megvonták a tiszteletdíját parlamenti randalírozásért. Szaladnak a vidékhez, hogy miért nem csináltok forradalmat, miért nem jöttök megmenteni minket. Az ellenzék mikor jött le megmenteni a vidéket? Mikor jöttetek fórumozni, meghallgatni a bajokat, keresni a magyar valóságot a propaganda mögött? És elvárjátok, hogy mi menjünk kapát, kaszát egyenesíteni értetek?

Csak egy tipp: ne azzal gyertek, hogy milyenek a nyilvános vagyonnyilatkozatok, mert nem fogja érdekelni azokat, akik örülnek a saját fizetésüknek, amit úgy csúfolnak: minimálbér.

Kell még egy (?) ciklus ebből a rendszerből

Stumpf István, egykori Fidesz alapító szerint a legfőbb gond, hogy közel a pont, amikor már visszafordíthatatlan az a folyamat, az a politika, amit a Fidesz - saját szavaimmal – túltolt. Mert még 4-6-8 év és nem marad olyan, akit akár egy picit is érdekelne a változás szele. Ebben a kilátástalanságban azt kell mondani, szükséges még egy közös bukás az okosba’ gondolkodó Momentum és a bosszúállók seregének, a DK-nak a vezetésével. Talán akkor a rendszerhez dörzsölt (akár önként, akár kényszerítve) üzleti elit (akik között még találni reménykedőt egy új párt által delegált új szerződéshez/lehetőséghez) is inkább ellenáll, mintsem megalkuszik. A propaganda ugyanis járvány. Nem viszi el egy gazdasági válság vagy annak a jóslata, vágya. Itt csak a cselekvés, a mozgalmiság szüntelensége adhat reményt vagy fújhat újra reményt a változást szajkózók zászlajába. De ha nincs cselekvés, akkor bukó a ’22. Azzal pedig Stumpf István-i értelemben eljön az a pont, „ahonnan már nagyon nehéz a rendszert lebontani, átalakítani, más rendszert működtetni”.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonyorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3015449802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2020.02.04. 10:02:08

@MAXVAL bircaman közíró: Igen, euroszkeptikus es szemitaszkeptikus vagyok.

De most rolad volt szo ne terelj

Mankel 2020.02.04. 10:02:50

@MAXVAL bircaman közíró: a balliberális is mégis mindenki használja.
Egy komplett gazdasági iskola írja le magát vele és a Fidesz pedig nem kevés elemét használja.
A nekem mint adófizetőnek mind1, hogy a nemzeti burzsoázia nyeri meg a pályázatot és végezteti el a strabaggal mint alválalkozóval vagy strabag nyeri eleve. Mind a kettő magyarokat foglalkoztat itt is kötelező adót fozetnie, és a nemzeti burzsoázia is thaiföldön építet szállodát a profiton.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.02.04. 10:03:41

@Mankel:

"Tényleg nem bírsz kettővel tovább gondolkodni?"

Azt hiszem, én mindedig udvarias és tisztelettudó módon szóltam hozzád.Kérlek, próbálj te is hasonló stílusban válaszolni nekem. A fent idézett mondatod sajnos személyeskedő és sértő. Ha én megtisztellek azzal, hogy a blogkommentekben igencsak gyakori udvariatlan, trágár és sértő hangnemmel szemben tisztességes hangon szólok hozzád, akkor azt hiszem, jogom van ugyanezt elvárni tőled is.

"Szerinted mikor emeljek adót akkor amikor a cégek úsznak a megrendelésben szárnyal gazdaság?"

Úgy beszélsz, mint ha az adóemelés valami elkerülhetetlenül szükséges lépés lenne. Nos, nem az. Olyan gazdasági körülmények között, amikor az országok egymással versengve csalogatják be magukhoz a külföldi válalatok beruházásait, öngyilkosság lenne az adóemelés. Nemcsak a vállalati, hanem a személyi is, mert akkor már kevésbé lennénk megfizethető - ha már nem is annyira nagyon olcsó - bérű ország. Mennyivel lenne jobb, ha a hozzánk települt külföldi beruházások nem hozzánk, hanem a csehekhez, szlovákokhoz, románokhoz mentek volna?

Másrészt az általad belinkelt cikk is elismeri, hogy a világ szinte összes kormánya többet költ, mint amennyi a bevétele. Egyetlen kivétel talán a németek mostanában, de ők egy igen különleges eset. Na mármost, miből gondolod, hogy épp a magyar kormány cselekedne másképp? Ha adót emelne, többet is költene, és megint maradna a hiány. Ha úgy tetszik, ez szinte egy természeti törvény erejével hat. :) Ne várd, hogy a magyar kormány legyen az úttörő akkor, amikor nálunk hatalmasabb és gazdagabb országok is többet költenek.

"a sávosság miatt ráadásul a tehetősebbek finanszírozzák a csóróbbakat és mem fordítva mint most"

Nem kommunizmusban, de még csak nem is szocializmusban élünk. Ez szükséges, mert az országnak azokat a képzett szakembereket kell itthon tartania, akik ha elvándorolnak a túladóztatás miatt, akkor még nagyobb adóteher fog a szegényebbek nyakába szakadni. Tovább romlik az egészségügy, a közszolgáltatások, a szociális háló stb. Biztos ezt akarod?

Aztán meg miért is legyen adómentes a minimálbér? Az egykulcsos adó bevezetésekor történt kompenzáció, elfelejted? Avagy te is azt a balos lózungot követed, hogy fizessenek a gazdagok? Mert ugye nálunk már az is gazdagnak számít, aki egy elfogadható, polgári színvonalon él.

Mellesleg a szegényebbek közül is sokan vállalnak munkát külföldön, ingáznak Ausztriába. A mi falunkban is sokan teszik ezt, pedig nincs is olyan közel az osztrák határ. A megkeresett pénzüket pedig itthon költik el, ezzel is növelve a GDP-t és segítve a gazdaságot. Mi a baj ezzel?

Minden társadalomban lesznek csórók, akik többnyire a képzetlenek vagy alacsony képzettségűek közül kerülnek ki. Kiknek az itthon maradására van nagyobb szüksége az országnak? Persze vannak igazságtalanul alacsony bérezésűek, pl. az egészségügyben, na de ez egy több mint fél évszázada fennálló probléma, ugyanúgy számon kérheted a komcsi és a ballib kormányokon is. A Fidesz-kormány legalább valamit tesz most értük - hogy elég lesz-e, majd elválik.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 10:07:22

@Mankel: azért az MSZP SZDSZ kormány és a Fidesz családi politikáját elég nagy öngól részedről

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 10:15:14

@a nagy hohohorgász: ha ezt tagadod akkor eléggé hiteltelen leszel bármilyen vitában. Én 2005ben kezdtem el dolgozni de azt kell mondjam hogy az egyszerű dolgozó embernek szerintem minden szinten jobb a helyzete. Ami nem jelenti azt hogy a Fideszre kell szavazni. Az MSZP kormány alatt egy lehetőség volt a devizahitel. Annak meg láttuk mi lett a vége hiába volt 300 huf alatt az euró. Ha valaki nem párt alapon dolgozik az ezt belatja.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 10:16:19

@a nagy hohohorgász: az elsőbol kimaradt az "összehasonlítani"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.02.04. 10:18:23

@Mankel:

"ilyet a Fleto is csinált csak szocpolnak hívták."

A kettőt össze egy napon sem lehet említeni. Gyurcsány a lunpenproliknak adott szocpolt (talán emlékszel is a szocpollal elkövetett rengeteg visszaélésre, Patyomkin-házakra), a mostani kormány pedig azoknak, akik képzettek és dolgoznak.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 10:23:13

@Mankel: azt tudod hogy a külföldi cégek nem itt költi el a nyereséget. Az összes beruhasat Támogatja a mindenkori kormány. Eleve úgy nyitnak h a kormány ad x 10 Mrd támogatást. Ezek alapján azt mondani hogy mindegy h strabag v mészáros doreseg. Ha azt mondod h ne legyen tularazva és h más magyar tulajdonú cégek is kapjanak az jogos lehet.

Mankel 2020.02.04. 10:34:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az esetleges személyeskedésért elnézést kérek nem állt szándékomban megbántani.
A jövedelem adóval kapcsolatban:
Ha a az államadósságnál elismerjük, hogy nem az számít mennyi nominálisan, hanem GDP arányosan, mert nem mind1, hogy ki mekkora vagyonból fizeti a törlesztőt, akkor az adónál is el kell ismerni hogy sokkal jobban megterhelő egy minimálbérből kiizzadni 15%-t mint egy magasabb kulcsból 24-t vagy 36t ( a százalékokat számolják azok akik értenek hozzá csak peldaként hoztam). Arról nem is beszélve, hogy jobb csilingelő fillér mint a kopogó forint. Magyarán a nemzetgazdaságnak jobb ha a sokkal több minimálbéres fogyaszt, mint a kevesebb nagyobb keresetű.
Ezen felül igazságtalannak tartom, hogy a Magyar rendszer adó alapú és egyéb támogatása kifejezetten a magas keresetűeknek kedvez, amit törvenyszerűen azok fizetik ki akik nem részesülnek belőle.
Az adóemelés azért törvényszerű, mert a magas nominális államadósság újrafinanszírozását csak kamatemeléssel lehet csak újra finanszírozni ami jelentős többletkiadással jár. Vagy adóemelés vagy pénznyomtatás. Az eggyik mint fent említettem a földön fekvő rugdosása a másik a megtakarítások és fizetések elértéktelenítésével jár.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 10:42:51

@MACISAJT: te teljesen tájékozatlan vagy. Kár. A válság miatt az egész Világon befékezett a gazdaság. Az igazi hiba az volt, hogy Gyurcsány alatt a tartalékot csökkentették.
Így a forint támadhatóvá vált. Na ezért kellett az imf hitel.
Az, hogy ebből fizették a korábbi hiteleket is, nem nevezném eltapsolásnak. Ma ugyanez folyik, amikor az állam kötvényt bocsát ki, az dettó azonos ezzel, csak nem imf.
Ma gazdasági fellendülés van. Akkor válság volt. Az imf hitel 5,5% volt, ma a máp+ 4-6% közötti....
A jelentős különbség, hogy sikerült a külföld felé eladósodást konvertálni a belföldi hitelezők felé. Előnye, hogy a forint romlásával a tartozás eliminálható, részben.

Magyarul jól átvernek...és láss csodát, a forint árfolyama....

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 10:43:01

@Mankel: azt próbáltad már hogy nem koltesz el mindent? Illetve hogy kepezd magad hogy több legyen a fizetesed? Persze a szegényeknek csak áfa legyen. De te úgy is elkoltenel mindent. Akkor mi értelme? Akkor meg azzal jönnél hogy neked ingyen legyen minden. Aztán ne legyen pénz. És már Leninnel is vagyunk. Próbálj meg spórolni vagy keress többet

Mankel 2020.02.04. 10:44:11

@a nagy hohohorgász: Ha megnézed a Csok tamogatas felépítését lényegében ugyan az a 2. Nem akarom összehasonlítani a őket nem vágyom vissza a mszp-szdsz világba.
Bár szívesen megnéznék egy hatástanulmányt arról, hogy több gyerek születik-e és ha igen mekkora támogatás kell egy extra gyerekhez és nincs-e ennél hatékonyabb módszer.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 10:46:34

@Igazamvanvagyigazamvan?: nincs igazad 2008 előtt nem volt válság. Még képes vagy kihozni hogy most szarabbul élünk mint 2010ig. Ember ¡!!!!!!!

Mankel 2020.02.04. 10:52:41

@a nagy hohohorgász: Erről lehet vitatkozni. Alapvetően eggyet értenék a magyar burzsoázia építésével, ha azt úgy csinálnánk mint korea még a túlárazás se zavarna. A gond az, hogy a magyarok sima oligarhává válnak fel vannak tőkésítve és pont 0 export képes vagy innovatív befektetésük nincs. Így lényegében mindegy, hogy a strabag kifizeti a részvényeseinek vagy Lőrinc épít egy hotelt a Balatonnál.
(Amúgy most is mindenhol a strabag dolgozik csak mint alválalkozó úgyhogy végül is most is jól keresnek csak túl van árazva, hogy a magyarok is levehessék a sápot.)

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 10:58:31

@Mankel: egyetértünk. Szinte mindenben. Csak annyiban hogy jelenleg én csak rosszabbat látok a porondon. Mo is lehetne sikeres csak az aki tehetne érte szarik rá.
A születés szám sajnos a mai ember kényelmi érdekei miatt sem nő. Ez van. Ha vki akar gyereket az csok nélkül is akar aki még nem az csokkal sem aki meg a csokert csinálja annak gratulálok. Én meg örülök hogy kapok egy kis pluszt a gyerekhez.

Mankel 2020.02.04. 11:02:17

@a nagy hohohorgász: jajj ne már tényleg ezt az őslibsi mantrát kell ismételgetni? De akkor ne adjunk se Csokot se auto tamogatást se babaváro hitelt a profi sportot meg a kultúrát végképp ne támogassuk már adóból ugyan az komcsi ingyenpénz.
A béredben nem csak szja-t fizetsz magyarán a csoró azert adózik rendesen.
Nem tudom te hogy vagy vele de ha engem holnap kirúgnak a nejemmel együtt 2 évig egy percet se kéne dolgoznom és semmit se kell csökkenteni az életszínvonalamon.

Mankel 2020.02.04. 11:09:52

@a nagy hohohorgász: No igen én is az utolsó fillérig kifacsarok mindent :-) a babavárót konkrétan visszahitelezem az államnak ha már kegyelmi helyzetben vagyok élek vele. Úgy is saját adómat kapom vissza csak feleslegesnek és rosszul időzítetnek tartom. Nem azért csinálok gyereket, mert pénzt adnak de ha már adják..

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 11:11:35

@Mankel: nekem meg 5 évig. Akkor miről beszélsz? Aki akart tudott felrerakni. Aki nem akart és fogyasztott mint az állat annak segíts te ha akarsz.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 11:12:52

@Mankel: igen én is ezt csinálom. Akkor jobb ez mint a szocpol? Igen. Tökéletes? Nem

Pipas 2020.02.04. 11:13:04

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Az imf hitel 5,5% volt, ma a máp+ 4-6% közötti...."

1) Az IMF hitel napi kamatozású volt.
2) Az IMF hitel rövid lejáratú volt.
3) Az IMF hitelt egyszer forintra kellett váltani, utána meg vissza.
4) Az IMF hitel nem forintban kamatozott, két különböző valuta kamatait nem lehet az infláció nélkül összehasonlítani.
5) Az IMF hitel nagyobb összeg, ott a kamatok alacsonyabbak szoktak lenni.

Nyilvánvaló, hogy most sokkal jobban járunk, nyilvánvaló, hogy az IMF-EU mentőhitelt elég rossz feltételekkel vettük fel. Nyilván nem volt más választásunk.

Mankel 2020.02.04. 11:15:19

@a nagy hohohorgász: Nem én kezdtem a költekezési szokásaiddal érvelni hanem te.

Mankel 2020.02.04. 11:23:03

@Pipas: bár lényegében igazad van csak nem értem az összehasonlítást. 2 dolog a "szuper állampapír" gyakorlatilag látraszóló es az is napi kamatozású.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 11:23:09

@Mankel: még egyszer kérdem miért kéne kevesebbet adózni annak aki ma sem tud félre rakni a munkabérbol ? Ma a szegényeknek a 80%a azért szegény mert szarik bele. A 20%on meg lehet segíteni de nem pénzzel hanem képzéssel

Mankel 2020.02.04. 11:27:21

@a nagy hohohorgász: Mert a sok csóringer több pénzzel a zsebében töbvet ver el amivel keresletet generál ami meg munkát ad neked, hogy sokat kereshess, miközben te akkor is 1 tvt meg 4 kg húst veszel ha x%-kal több van zsebedben.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 11:34:08

@Mankel: akkor inkább az kellene hogy a gazdagok ne birtokoljanak akkora vagyont ami tok felesleges abból több dolog lehetne. Te tényleg több lóvét adnál annak aki fogyasztani akar? Hát ez vagy egy zseniális ötlet vagy... Én kétlem hogy ebből jó lenne már csak azért is mert ez is az elit kezébe vandorolna ahogy a csok is.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 11:35:31

@a nagy hohohorgász: de akkor azt is megkerdem szted ezt melyik politikai párt támogatná?

Mankel 2020.02.04. 11:40:57

@a nagy hohohorgász: Inen is nekifuthatunk a dolognak de az már tényleh kommunizmus (ami egy gyönyörű útópia by the way)
Igen mert áttételesen mindenki jól jár. A csóró örül mert több vackot vehet, te a mágnás örül mert jobban fogynak a vackai te örülsz mert lesz igény a magasabb hozzáadott értékű munkádra és magasabb bért kérhetsz. Szerintem ez egy win win szitu.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 11:54:00

@Mankel: próbálkozz be a kozgazon vagy vmelyik partnal. Bár Finnországban asszem ezzel már próbálkoztak és ott nem jött be pedig ott kevés a proli

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 11:56:21

@a nagy hohohorgász: amúgy ott bukik hogy mindenki fogyasztani akar. És a te elmeleted szerint ezt 2 féle módon érhető el munkával és semmittevessel. Szted ki akarna dolgozni?

rallus 2020.02.04. 12:02:00

@a nagy hohohorgász: A tendencia, hála a liberális gazdaságpolitikának ez:
"Tovább nyílt a vagyonolló a leggazdagabbak és a legszegényebbek között 2018-ban: tavaly a 26 leggazdagabb ember vagyona egyenlő volt az emberiség legszegényebb felének összvagyonával – hívta fel a figyelmet az Oxfam. 2017-ben még a 43 leggazdagabb embernek volt annyi vagyona, mint a legszegényebb 3 és fél milliárdnak."

Mankel 2020.02.04. 12:08:01

@a nagy hohohorgász: idéznéd pontosan mikor írtam olyat, hogy munka nélkül adjunk dolgokat az embereknek? Azt mondtam, hogy a minimálbér legyen jövedelem adó mentes.(marad rajta még adó bőven... )Ezek az emberek dolgoznak.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 12:08:04

@rallus: én tudom. De vannak még akik hisznek ebben a rendszerben és a kommunizmusban is. Mi meg húzzuk az igát és próbálunk tulelni. Ez mindig is így lesz. De inkább Fidesz mint Ferkó és brigádja

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 12:09:49

@Mankel: menj el egy közgazdászhoz elmagyarazza én lusta vagyok ehhez.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 12:11:39

@Mankel: amúgy kb ez volt a szocik alatt. 6millio minimálbér volt köztük én is. De tényleg lusta vagyok ehhez

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 12:13:26

@Mankel: odáig azért el kéne már jutni hogy ne a proliknak akarjunk már kedvezni.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 12:18:26

@a nagy hohohorgász: ja és a minimálbér szja bol kb 25 ezer mi mindent tudna fogyasztani ami fellenditi az egészet?

Mankel 2020.02.04. 12:18:51

@a nagy hohohorgász: Rendben ha nem tudod miért nincs igazam nincs semmi baj ez egy hit kérdés nálad és ezt el tudom fogadni. Csak ne mutogass közgazdászokra ha nem tudod.

Mankel 2020.02.04. 12:20:11

@a nagy hohohorgász: huhh egy évben két keresőnél az 600 ezer nem tudom 2 plazma tvt?

Mankel 2020.02.04. 12:26:44

@a nagy hohohorgász: vagy külön angol a gyereknek hogy egyetemre mehessen? Vagy csak minőségibb kaját vesz így később robban le?
Lehet 25 neked aprópénzt de minimálbérnél egy szabad szemmel is jól látható összeg.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 12:33:26

@Mankel: na akkor veszem a fáradságot. Puszta matek. Kb van 1 millió minimálbéres (sztem túlzok) szorozva 25 ezer huffal az 25 Mrd. Éves szinten ez 300 Mrd huf ez egy közepes multi éves arbevetele, ami kb 1000 embert foglalkoztat. Szerinted ez fogja megmenteni a gazdaságot? Nem akarok csúnyát mondani csak azt hogy gondold végig amit mondasz.

Mankel 2020.02.04. 12:34:18

@a nagy hohohorgász: Vagy elvedeli a kocsmában és eltart egy vállalkozót meg 2 alkalmazottat? Mit tudom én.

Mankel 2020.02.04. 12:40:55

@a nagy hohohorgász: Az egész felsőoktatásra nem költünk ennyit.. vagy eltart egy csomó fodrászt, kocsmárost, kisboltot.
Es mi van vele szemben? 500 ezer 500+ felett kereső mit is csinál? Magas kamatfelárért állampapírt, vagy részvényt vesz 300 milliárdért akkor már inkább a multi az 1000-rel kevesebb munkanélküi több adó stb.

Világít a torony 2020.02.04. 12:48:31

A Főni és családja védelmében tiltakozom az ötlet ellen. Minden egyes ciklussal csökkent a Főni megtakarítása annyira, hogy mára egy büdös fityingje sem maradt a bank számláján. Még egy ciklus esetén joggal feltételezem, hogy már súlyos adósságokat fog maga előtt görgetni és az ilyen ki tudja milyen kétségbe esett lépésre sarkallja!

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 12:49:30

@Mankel: ha valaki csóró az ne fodraszra meg kocsmara koltse. Abban látnék ertelmet hogy ezt a 25 000 forintot az állam gyűjti nekik nyugdijkiegeszitesre. De ebből az lenne hogy mindenki minimálbéres lenne ami nagyon sok pénzt venne el az államtól. Ha nem érted én nem tudok mást mondani csak azt osztd meg mással

apro_marosan_petergabor 2020.02.04. 12:52:18

Akár még 2 ciklust is megérdemelne.
Vannak dolgok, amelynek a kibontakozásához sok idő kell. A cigányokat elindították a munka és tanulás világába, sajnos sok idő kell míg ez végig fut egy családon. Egy új maszop-szdsz kormány, nevezzék azt Momentum-Jobbik-DK-Maszopnak, magyarul egy libero-bolsi kormány ismét visszalökné őket a "segílyes bérszülés" világába, közmunka, kényszerített(okosan ösztönzött) tanulás, stb. helyett..
Emellett még sok hasonló dolog van, amelyet a FIDESZ-KDNP-nek sokáig kell még nyomni.
A hatékony EU pénz felhasználás (gyakorlatilag a projektek 99%-át lehívták - szemben a libero -bolsi 50-70%-al), a határvédelem(bevándolrlás), a MAGYAR érdekeket első helyre helyező MNB, az IMF nagyívben kerülése, az alacsony banki kamatok erősen ráfér még az országra, sokáig.
Ezalatt talán végkép kikopna a libero-bolsi őscsapat, s az ellenzéki pártok is fejlődhetnének egy kicsit a normalitás irányába, ledobva magukról a gender, méregzöld és egyéb marhaságokat, felszednének némi hazaszeretetet, patriotizmust HOZZÁÉRTÉST, a kozmopolizmus helyett.
Remélem, ez így is alakul. Van rá esély.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.04. 12:52:53

@Mankel:

Mi a különbség a liberális és a neoliberális között?

Nem mindegy neked se, a profit belföldön marad vagy kimegy.

Mankel 2020.02.04. 12:53:58

@a nagy hohohorgász: Miért te csak mert a minimálbéren nincs szja belemennél abba, hogy minimálbérre jelentsenek be 250-s nettó melett? Aki trükközni akar az most is azt teszi csak mondjuk 6 vagy 4 órárá jelent be.

Mankel 2020.02.04. 12:55:33

@MAXVAL bircaman közíró: Jah de magyarország meg nem fejlesztő állam hanem nemzeti burzsoázia címszó alatt oligarhiát épít. Szóval tulajdonképpen mind1 továbbra is.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 13:00:15

@Mankel: az állam szerintem rosszabb gazda mint én. Akkor szerinted? Így sem lesz nyugdíjam az eü fizetős így is. Akkor adják ide a pénzt én meg befektetés. Részemről végeztem mert annyira elbeszelunk egymás mellett hogy inkább elmegyek aludni miközben pénzt is keresek. Sok sikert kívánok

Mankel 2020.02.04. 13:03:03

@a nagy hohohorgász: Köszönöm a vitát jó pihenést.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.04. 13:34:46

@Mankel:

Mo-on oligarchák sose voltak, a ballib oldalon se, szóval erről kár is beszélni.

nemecsekerno_007 2020.02.04. 13:44:13

@apro_marosan_petergabor: Igen, ez lenne a legjobb opció. A jellenlegi “ballib” ellenzék a kommunizmusból jött, képtelenek levetkőzni bizonyos reflexeket... Amúgy jól összeszedted.

Mankel 2020.02.04. 13:48:35

@MAXVAL bircaman közíró: Türelem, türelem max 1-2 ciklus és lesz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 14:07:46

@a nagy hohohorgász: főbb bankok, gazdasági intézmények, pénzintézetek a világon hozzávetőlegesen 435 milliárd amerikai dolláros veszteséget szenvedtek el 2008. július 17-ig"

Miközben az imf hitel 2008 novemberében lett felvéve.
Az amerikai válság pedig 2006-ban kezdődött, 2007-ben már kihatott a nemzetközi pénzvilágra is.
A nagy hoohorgász pácban van...

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 15:09:25

@Igazamvanvagyigazamvan?: hát persze ifjú Ferkó, hát persze. Nyilván mo-ra gondoltam. De ha csak hazudgalsz akkor farassz mást ne engem. 2007 karácsonyán még vígan dozsoltel a devizahitelbol röhögve az olyan elhetetlenen mint én. Azóta fordult a kocka. Hahaha

Pipas 2020.02.04. 15:18:47

@Igazamvanvagyigazamvan?: Bajnai még 2008-ban is azt bizonygatta, hogy a válság nem fog begyűrűzni magyarországra. Akkor hogy is van ez?

Pipas 2020.02.04. 15:24:46

@Mankel: ""szuper állampapír" gyakorlatilag látraszóló es az is napi kamatozású."

Gyakorlatilag nem. Egyáltalán nem:

1) 5 éves
2) Sávos, fix kamatozású.

elemzeskozpont.hu/szuperallampapir-vagy-premium-allampapir-melyik-allampapirt

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 16:44:19

@Pipas: Miért hivatkozol Bajnaira? Ő az igazmondó juhász? Miért nem olvasol utána, a tények zavarnak?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 16:49:26

@Pipas: a máp + bármikor visszaváltható, csak akkor felszámolnak 0,25%-ot. Miért nem olvasod el, amit belinkesz???

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 16:54:12

@a nagy hohohorgász: kedves giliszta. Az, hogy terelsz, érthető. Nincs érved.
" tárcavezető szerint az EU által nyújtott 6,5 milliárdos hitel első részletét még idén decemberben, az IMF készenléti hitelkeretének első hányadát pedig jövő év első negyedévében hívja le hazánk. Ebből az ország lejáró deviza-adósságát lehet kiváltani a piaci hitelnél kedvezőbb kamatozással"

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 17:01:54

@a nagy hohohorgász: a devizahitel nekem nem nagy üzlet. Nekem a forinthitel a jó befektetés. Hisz egy éve 350 volt a font, most 400.
Csak arra kell figyelnem, hogy én hitelezzek.

illaim 2020.02.04. 17:04:54

@MAXVAL bircaman közíró: Iván! te kételkedni merészelsz Orbán örökigazságában? LOL

Pipas 2020.02.04. 17:17:18

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Miért hivatkozol Bajnaira? Ő az igazmondó juhász? Miért nem olvasol utána, a tények zavarnak?"

Ha Bajnai 2008-ban azt nyilatkozta, hogy a válság nem fog begyűrűzni, akkor nyilván nem igaz, hogy már 2006-ban válság volt nálunk. Attól függetlenül, hogy Bajnai jóslata végül nem jött be.

Nem, magyarországon 2006-ban nem volt válság. Ez tény. Ha zavar, akkor erőlködj tovább és próbálkozz pikírt "igazmondó juhász" beszólásokkal terelni.

" a máp + bármikor visszaváltható"

A "bármikor visszaváltható csak pénzbe kerül" nem ugyanaz, mint "rövidlejáratú". Még csak véletlenül sem. Ne ködösíts, nem csúsztass. Ne tegyél úgy, mintha nem tudnád mi a különbség.

Pipas 2020.02.04. 17:20:25

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ja, és még valami. A "napi kamatozás" nem azt jelenti, hogy amikor kiszámítják a kamatot, akkor nem évre, hanem napra számolják. Azt jelenti, hogy a hitelező akár naponta változtathatja a kamatot, nem lehet tudni előre, hogy mennyi lesz a kamat.

Hát igen, ilyen frankó volt az IMF hitel. Rövid lejáratú, napi kamatozású valutahitel volt.

conchita wurst 2020.02.04. 17:20:37

egy kis lippsi csicskagyaszt olvashattunk

vmi elkezdodott ez alatt a 10 ev alatt, ha minden igy megy annyi ciklus zorban legyen amennyi csak lehet

conchita wurst 2020.02.04. 17:28:53

@Pipas: 2007ben sem es 2008ban sem ert meg el a vilaggazdasagi valsag hatasa a kornyezo keleteuropai orszagokba

Szlovakia gazdasagi novekedese 2008ban 9% volt! Magyarorszagon akkor 1% volt.

@Igazamvanvagyigazamvan?: szoval hazudol gheci

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 17:31:35

@Igazamvanvagyigazamvan?: örülök hogy sikeres vagy. De az biztos hogy ha pinokkio lennél már atszurta volna az orrod a monitort.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 18:00:07

@Igazamvanvagyigazamvan?: mi vagy te, Orbán által külföldre űzött mosogató?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 18:01:54

@conchita wurst: @Pipas: ennyi diszlexiást!
Sehol nem írtam, hogy 2008 előtt ütötte volna az országot a pénzügyi válság.
Azt írtam , hogy júliusban kezdődött, novemberben vettük fel a hitelt, mert a forint támadható volt, a pénzügyi tartalékot pedig felélte a kormány.
Az imf hitel jóval kedvezőbb volt, mint a piaci.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 18:12:59

@Igazamvanvagyigazamvan?: amúgy hidd el, el lesznek zavarva a gecibe ha megint osszeesik az ország az első szélre. Addigra imádkozzunk hogy a momentum kigyogyuljon a buzisimogatasbol és a valós problemakra koncentráljon. De erre annyi az esély mint szalasinak a bíróságon. Magyarul marad a patas.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 18:32:54

@a nagy hohohorgász: mosogatok Londonban. 960 font minimálbér, plusz borravaló. Összejön 1800.
Szorozd fel 400 forinttal...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 18:35:10

@a nagy hohohorgász: az a baj, hogy szekértáborokra osztjuk a hozzászólókat. Én sose állhattam Gyurcsányt, de egyet èrtek a kijelentésével, elkúrták.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 18:47:21

@Igazamvanvagyigazamvan?: jól csinálod. Én is ezt csinálnám a helyedben. De hál istennek én tanultam. És mon is meg tudok élni és nem kell elhagynom a szüleim. Én akkor megyek el ha újra az elquro jön. Viszont akkor nekem a mostani állás szerint 3000 font a kezdő fizu. Szóval szarul nem járok sehogyan.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 19:10:02

@a nagy hohohorgász: nem kapnál állást Angliában, ahhoz kell némi tudás.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 19:22:27

@Igazamvanvagyigazamvan?: hahaha. Ha téged ez megnyugtat akkor hazudj magadnak. Én már 6 évesen rajottem hogy nem éri meg. Sok sikert a font hitelezeshez. Hahaha

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 19:28:22

@Igazamvanvagyigazamvan?: milyen tudás kell? Mosogatni én is tudok

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 19:35:26

@a nagy hohohorgász: jajj, te, kis diplomás giliszta, elhitted, hogy mosogatok???
Rájöhettél volna, hogy a mosogatás nem borravalós szakma!

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 19:38:42

@Igazamvanvagyigazamvan?: figyelj pondro. Az 1800 font édes kevés bármit csinálsz

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 19:39:46

@a nagy hohohorgász: amikor valaki kèrkedik, hogy van diplomája, pont az ellenkezője igaz. Ha egy csöpp intelligenciád lenne, akkor tudnád, hogy egy beszélgetésben ez nem érv.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 19:49:56

@Igazamvanvagyigazamvan?: én tudásról beszéltem nem diplomarol... Te seggnyalok gyöngye. Ne magadból indulj ki. Tudod a nyelvtudast sem nyelvvizsgara mérik, még a sikhulye hresek sem.

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 19:52:01

@a nagy hohohorgász: ha szar az életed ne rajtam töltsd ki hanem a családodon aki hagyta hogy hülye vagy.

Pipas 2020.02.04. 19:57:48

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Az imf hitel jóval kedvezőbb volt, mint a piaci."

Arról beszéltünk, hogy a mostani kincstárjegy jobb -e az IMF hitelnél. Nem akkor, hogy az akkori piaci hitelnél jobb volt -e. Semmi értelme összevetni, hogy az elk.rók és a fidesz idejében milyen volt az ország megítélése a hitelezők szemében, ég és föld, nyilván.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 20:27:33

@Pipas: nem, nem erről beszélgetünk. A gazdasági válságról beszéltünk.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 20:30:28

@a nagy hohohorgász: ja, te tanultál. De nem látszik.
Figyelj, a készség rossz végén vagy. Amit gerincnek hiszel, az a horog. A seggedbe dugták és a szádon jön ki. Az van írva a fülére, hogy Habony.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 20:33:11

@Pipas: "Hát igen, ilyen frankó volt az IMF hitel. Rövid lejáratú, napi kamatozású valutahitel volt"

Te írtad. Múlt időben.
" grammatikában a „múlt idő” terminus általánosan az igeidő egyik alapvető jelentését nevezi meg, amellyel a beszélő a közlés ideje elé helyezi az igével kifejezett cselekvést, történést, állapotot stb"

Érted, vagy lerajzoljam?

a nagy hohohorgász 2020.02.04. 20:58:18

@Igazamvanvagyigazamvan?: valóban van horog a seggemben de más van rairva :család és szeretet. És ez még izgatja is az embert. Te meg borravaloert bárkit leszopsz. A kettő között van különbség.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 21:19:41

@a nagy hohohorgász: mégegyszer, agyhalott. Nem borravalós a szakmám.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.04. 21:22:27

@a nagy hohohorgász: írásodból az derül ki, hogy se diplomád, se nyelvvizsgád, és ez nagyon frusztrál.
Nem baj, a ner téged vár! Ott ez a nívó.

kolomparlole1114 2020.02.04. 22:50:49

@kemény keleti kommentelő: A keresztények nem robbantgatnak, nem torokátvágnak, nem késelnek, nem gázolnak gyallereket tgk-val, nem akarják a szar szektájukat a fehérekre kényszeríteni. Ez csak az iszlámok jellemzője.

kolomparlole1114 2020.02.04. 22:52:28

@MAXVAL bircaman közíró: A fidesz nem a nemzeti, hanem a saját magánzsebeit tömi csak. Ezt köztörvényes tolvajnak hívják.

apro_marosan_petergabor 2020.02.05. 07:33:24

@kolomparlole1114:
Olyanok vagytok, mint akik egyszerre hallás és látássérültek, miközben még szenilisek is.
- 10 év alatt + 900.000 munkahely
- a cigányok jó része dolgozik valamit, s egyre többen
- kezdenek iskolába járni és tanulnak
- alacsony banki kamatok
- tobbzódnak az olcsó hitelek
- eltűnt az IMF az országból
- folyamatosan nő a GDP
- csökken az államadósság
- megszűnt a devizahitel fenyegetettség (százezreket érintett)
- nő az átlag övedelem, az életszínvonal
- szépül(t) a főváros, az ország
- működik a mezőgazdaság
- rend és nyugalom van (nincs bevándorlás)
- lassan fordulnak a demográfiai mutatók
Sorolhatnám még hosszasan - de nem ez a lényeg. A libero-bolsi vezetés mindezekből semmit sem tudott felmutatni. Csak egy kis lövetést 2006-ban, IMF eladósodást stb.
Akkor miről beszélsz, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene?
Ez azért nem biztos, hogy előre vinné az országot. Ez már kiderült a Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai kormányok alatt....

Tehetetlen Dodó 2020.02.05. 19:11:41

@Bogyó 2: Akkor ne erőlködj, kis hülye.

Tehetetlen Dodó 2020.02.05. 19:21:22

@Pipas: Jó, ebben nincs vitánk. De mindegy is, a lényeg az, hogy a libsi értelmezéssel szemben Orbán egyáltalán nem a félhülye Libás (mellesleg a féleszű pojáca gazdasági jobbkeze) zsenialitását dicsérte.

kolomparlole1114 2020.02.05. 22:55:51

@MAXVAL bircaman közíró: A mi álmunkban ti már a lámpavason himbálóztok, a Recsken követ törő pereputtyotoktól pedig visszavettük a közpénzünket.

kolomparlole1114 2020.02.05. 23:01:56

@apro_marosan_petergabor: "Olyanok vagytok, mint akik egyszerre hallás és látássérültek, miközben még szenilisek is."

Tényleg olyanok vagytok.

- 10 év alatt + 900.000 munkahely - 9 MILLIÓBÓL NEM NAGY EREDMÉNY:
- a cigányok jó része dolgozik valamit, s egyre többen - A LOPÁS NEM SZÁMÍT MUNKÁNAK!
- kezdenek iskolába járni és tanulnak - TANÁRT VERNI JÁRNAK ODA
- alacsony banki kamatok - MAGAS HIPERINFLÁCIÓ
- tobbzódnak az olcsó hitelek - PERSZE? CSAK FRANKBAN? MIKOR KELL MEGINT KIMENTENÜNK ŐKET?
- eltűnt az IMF az országból - MEG A KÖZPÉNZ Is
- folyamatosan nő a GDP - NEGATÍV IRÁNYBA
- csökken az államadósság - NŐ AZ ÉLLAMADÓSSÁG
- megszűnt a devizahitel fenyegetettség (százezreket érintett) - NEM SZŰNT MEG
- nő az átlag övedelem, az életszínvonal - ANNÁL MÁR CSAK AZ ÁRAK NŐNEK JOBBAN
- szépül(t) a főváros, az ország - MOST HOGY NYERT ŐSSZEL A KARIGERI, VALÓBAN ÍGY LESZ
- működik a mezőgazdaság - AZ HOGY SZÉTLOPTÁTOK A FÖLDEKET, NEM GAZDASÁG, HANEM GAZSÁG
- rend és nyugalom van (nincs bevándorlás) - MUHAHA :DDDDDDD LÁSD: kuruc.info/t/35/
- lassan fordulnak a demográfiai mutatók - IGEN, TÖBB MÁR A MAGYAR LONDONBAN MINT PESTEN

A fidesznél még a tatárjárás is jobb volt!
süti beállítások módosítása