Közönyország

A koronavírus kezelése eldöntheti a ’22-es választást

2020. március 18. - csak90

Annak ellenére, hogy a kormány valószínűleg titkolja a magyarországi helyzet valódi súlyosságát (talán azért, mert nincs elég védőfelszerelés és nem készültek fel megfelelően), a lassan nyilvánosságra kerülő rendelkezések - mint a vidéki járványkórházak felállítása és a rohamtempóban elrendelt konténerkórház építése - azt mutatja, sokkal nagyobb baj jön, mint amire most a napsütésben bárki is gondol. Nagyon érdemes figyelni a jelekre:

A hétvégétől visszatér a hideg. Ez az egyik legrosszabb jel, mert mostanra az ország szegényeinek elfogyott a tüzelője. Rengetegen (főleg vidéken) fűtenek fával, és más (nem gáz) tüzelőanyaggal, ami már legnagyobb részt elfogyott a szegények háztartásaiból. Ez pedig megalapoz annak, hogy mindenféle betegség, főleg felső légúti gyengévé tegye az ország lakosait.

Egyre több gyár áll le. Magyarország évek óta a nyugati országok összeszerelőüzeme, így elsőként gyűrűzik be a sokat emlegetett válság. Egekbe fog ugrani a munkanélküliség, főleg úgy, hogy a már folyamatban lévő állásinterjúkat az első kormányzati intézkedésekkel egyidőben szinte azonnal nemcsak felfüggesztették, hanem törölték.

A magyar emberek többségének (talán kétharmadának) nincs megtakarítása. Ők azok, akik a leginkább kiszolgáltatottakká válnak a válságban. Nem tudnak átvészelni, nem tudnak részvényeket venni, a megélhetésük egyik napról a másikra kerül veszélybe.

A bezárt határok révén nemcsak a turizmusnak, hanem az export/importnak is hamarosan „kampó”. A belső fogyasztás, főleg a termelés leállásával nem jelent átmeneti megoldást sem. Ez pedig határozottan az előző évek borzalmas gazdaságpolitikájának az eredménye.

Fontos figyelni arra, hogy elhullt az első koronavírus kutya Hongkongban. Eddig állatokra nem volt veszélyes a járvány, de így még súlyosabbá válhat az elkövetkezendő. Ha az állatok közé (főleg a szarvasmarha, sertés állományba is) betör a kórság, borzalmas időszak jön. A válságnak lehet felhajtó ereje is a hús árára.

Zuhan a forint, ami egyértelműen a felkészületlen gazdaságpolitika következménye. Év végére tényleg elérhetjük a 380 forintos euróárfolyamot, ami nemcsak recessziót, hanem igen komoly gazdasági válságot idézhet elő Magyarországon.

Az amúgyis lélegeztető gépen lévő magyar gazdaság számára ez a járvány maga lehet a csőd. A propagandára azonban nem biztos, hogy veszélyt jelent. A felépített személyi kultusz ugyanis elősegíti azt, hogy ebben a félelmetes időszakban a kiszolgáltatottak a vezetőben lássák a mentsvárat. Folyamatosan kommunikál, messziről az látszik, hogy felgyűrte az ingujjat és harcol.

Az ellenzék, mint hajótöröttek

Ha az ellenzék abban reménykedik, hogy a kialakuló helyzetben a kétharmad megtörik, akkor gondoljon arra, hogy ez az az ország, amelyikben egyszer már pénzt gyűjtöttek egy sorozat főszereplőjének, mert azt látták, hogy kizsákmányolják.

Az ellenzék jelen pillanatban erőtlennek és összeszedetlennek látszik. Megnyilvánulásaikról az ország többsége két mondat után elkapcsol, mert semmitmondó. Egyik pillanatban nagyot próbál mondani, ijesztgetni (pl. megszorítás kell), a másikban azt mondja, „ebben a válságban a kormány mellett vagyunk”.

Az ellenzék most úgy viselkedik, mint a hajótöröttek, akik azon gondolkodnak, hogy a partra egymásba kapaszkodva tudnak csak kiúszni, vagy külön-külön is menne. A valódi kérdést a néző, a kívülálló látja. Mégpedig azt, hogy mi lesz a kiúszás után. Egymást vadásszák-e le a túlélők vagy lesz végre egy új, működő alternatíva. Az dönt, mi lesz a partraszállás után.

Most szorultunk be

Nem a magyar határzár kényszeríti össze a problémában úszó országot, hanem az, hogy más országok előttünk, a külföldiek előtt zárja be a határait. És a legrosszabb, hogy nem tudjuk meddig. Nem látni a végét, csak a gyűrűzést.

Most jöhet el az a helyzet, amire talán a Momentum vár. A kialakuló gazdasági válságban a beszorult emberek csak egy darabig képesek elhinni a kormánynak, hogy tudja kezelni a helyzetet. Ideig-óráig fog működni a nagylelkű oligarcha felajánlások (például járványkórház kialakítása vagy 1 milliárd forintos segélyek), de utánpótlás hiányában a feltőkésített réteg is csalódott lesz. Keresni fogják az új lehetőséget, el fog tűnni az eddigi lojalitás és a túlélés lesz a legfontosabb. Azzal, hogy a kormány a bankokat felszólítja a vállalati, majd lakossági hiteltörlesztések felfüggesztésére, partnereket veszít. És itt jöhet a Momentum liberális(abb) gazdaságpolitikája.

A konteóhívők szerint a koronavírus épp azt a réteget támadja, amelyik eddig a legjobban hitt a jobboldali propagandában. Az idős generáció elvesztése és az egykor csalódott középosztály "újbóli csalódása" (munka kiesése, megszűnése) a propaganda végét is jelentheti, amennyiben az új generáció képviselete jól szerepel. Szándékosan kerülöm a jól kommunikál kifejezést, mert a legvészterhesebb időben is győzhet még a régiek rutinja, a személyi kultusz. Akkor is, ha a vezért sokan elhagyják. A Momentum nem ismeri a legkiszolgáltatottabb réteget. Azokat, akik bármilyen szegénységben a régihez húznak, mert „amit egyszer megígért, azt betartotta” és „senkit nem hagyott az út szélén”. A közmunkaprogramról is csak a városiak tudják, hogy nem jó irány, de a versenyképtelenek ebben kapaszkodót láttak. Egy liberális piacgazdaságban épp az a kétharmad lázadna először (a versenyképesség hiánya miatt), amelyik ezt a rendszert idáig fenntartotta. Amikor az ember a saját életét félti, akkor csak az idealista bölcsészek számára van elv. Mindenki más számára marad az alku, mert a mártírság idejét múlt.

Fotelforradalom

A bezárkózással az ellenzék valóban nehéz helyzetbe került. Nincs fórum, tüntetés, és sokáig nem is lesz közösségi élet, mert a járvány lemúlása után is számítani kell egy holt időszakra, amíg visszaáll az élet a régi kerékvágásba. Még a nyár sem biztos, hogy kicsalogatja majd az embereket. De ebből is lehet jól kijönni; el kell kezdeni bizalmat építeni.

A lehetséges megoldások között van a már korábban nevetség tárgyává váló fotelforradalmiság. Az internet ugyanis azoknak kedvez, akik eddig kellő távolságban, amúgy is elzárkózva figyelték a politikát. A karantén a közönyben élők számára kontraproduktív is lehet. A (propaganda) szószék csendjében az internet hangja felerősödhet. Nem kell kiállni, mégis lehet szimpátiát erősíteni.

Feltámad-e Húsvétra az ellenzék?

Írtak már olyat az ellenzékről az októberi választások után, hogy a „Halott felült és enni kér”, mégis böjtölni kezdett. Ahogyan a 40 nap, úgy a karantén is kivárás. Ne menjetek el a keresztényi kétharmad mellett, ha bástyaként oltalmazza Urát! De óvva intelek titeket a manírosságtól is. Ne végy magadra olyan ruhát, ami nem a te méreted, mert állhatatosságot feltételez!

Most van itt az ideje a vlogolásnak, és annak, hogy megtudjuk, mit csinál egy politikus, ha be van zárva a négy fal közé. (Nem Wittinghofra gondolok.) Tervek, megoldások mellett mutasd az igazi énedet, hogy szerethető politikus vagy-e. Az érzelmi befolyás sohasem zárható ki a legkomolyabb döntéseknél sem. Ezt tartsd mindig szem előtt, főleg egy olyan nép esetében, amely Krisztusi vezetőt keres.

A kilábalás kulcsa: Új hitelcsomag

Ez a járvány a hitelezést segíti elő. Globális tekintetben a hitelek hazája, Amerika lehet a nagy nyertese. Mintha a koronavírus ráelőzött volna egy túltermelést okozó válságra. Épp ott fogta meg a kialakuló válságot, (vagy épp irányította másfelé), amiben 1929-ben majd 2009-ben már nagyot bukott a világ; a túltermelésben, és a túl nagy hitelkitettségben. A mostani járvány megakadályozta, hogy a kínai piac túltermelést idézzen elő, és az ellenkezőjét a leállást, az elzárkózást generálta.

A kilábalást nagy valószínűség szerint a hitelek fogják biztosítani, és egy olyan országot, mint Olaszország vagy Magyarország az új hitelek vagy hitelprogram szolgálatába állítja. Mert versenyképtelen.

Nagy kérdés, hogy az ellenzék hogyan reagál. Jelen pillanatban a tesze-toszaság, és az egymásnak megüzent „fogjunk össze, csak így nyerhetünk” megy, ami nemcsak később, hanem már most, a fokozódó probléma idején is azt sugallja, nem érdemes rájuk számítani, és a kormány felé irányítja a figyelmet. A Fidesz toldozó-foldozó megoldásai ebben az esetben még mindig a legkisebb rossznak tűnnek, ha az ellenzék még tovább húzza-halasztja a határozottságot és az új válságkezelő csomag/rendszer megfogalmazását. (Nem értem a Momentumot: kiállnak március 15-én és remeg a hangjuk, miközben másnap épp az általuk tett javaslatokat kezdi el bevezetni a kormány. Ez körülbelül olyan volt, mint négyévente (szökőnapon) nagyon vidékre merészkedni…) Így a Momentum sem biztos, hogy jól jár a kivárással vagy a halk kolompolással. Mert tényleg lehet az, hogy a királyt akkor is szívesebben látja a nép, ha már nincs rajta a korona.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonyorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3215533096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:36:52

@eßemfaßom meg áll: Nem, elolvastam az egészet.
De már az alapállítás sem igaz. Sokkal több negatív teszt van mint a németeknél, tehát ha valaki első köhintésre tesztelt, akkor azok mi vagyunk.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 10:38:46

@chrisred: "Gyakorlatilag kijárási tilalomról beszélsz," Mondjuk ez van Spanyolországban, Franciaországban, Ausztriában, szóval azért annyira nem mission impossible meg nácidiktatúra ez az ötlet.

Emmett Brown 2020.03.19. 10:38:51

@eßemfaßom meg áll: nem érdekel senkit az igazolt fertőzött/teszteltek száma arány.

Ami fontosabb lenne az az elvégzett tesztek/összlakosság mutató.

Az mutatja ugyanis a szűrést.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 10:39:51

@teéjesenmindegy: Senki nem tesztel sehol első köhintésre csak az itteni orbánfóbok fantáziájában ezért irtam azt amit irtam.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:43:04

@vackor1: Jaja. Most már afrikai út (afrikában jellemzően nincs korona) meg bizonyított koronás munkatárs.
Sőt, gondolom a halott mellett feküdt.

ELHAJTOTTÁK és pozitív lett? Te ostoba fasz, írtam már, hogy ha az elején tesztelnek, akkor meg negatív lett volna, és?

Én nem igazán emékszem, hogy magyaráztam volna, hogy a sulikat nem kell bezárni, de mutasd légyszi.
Egyébként a szakemberek naponta változtatnak a helyzet súlyosságát mérlegelve.
Persze te okosabb vagy mint ők, hiszen te vagy vackor, akinek az összes ismerőse meghalt már koronavírusban, és kurvára mindent jobban tudsz mint az aki ezzel foglalkozik.
Igen, tényleg hanyagolhatsz a baromságaiddal.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:44:13

@eßemfaßom meg áll: Tudom, olvastam. De megint mondom, arányaiban többet tesztelünk mint a németek. Ezt mutatja a sok negatív teszt.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 10:44:30

@Emmett Brown: "Ami fontosabb lenne az az elvégzett tesztek/összlakosság mutató" Ez az aminek semmi értelme. tesztelni azokat kell akiknél esély van a fertőzés elkapására. A szomszéd Marcsinénit aki csak annyi időre megy ki a házából, hogy behozza a kapuba lettet kiszállított ebédjét mi a fasznak kellene letesztelni?

Sehol a világban nem tesztelnek random.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:45:45

@Emmett Brown: Igen, ezt mondom, hogy nem indexcikkek alapján dolgoznak.
De tessék, rohangálj, teszteld le magad naponta kétszer.
Ha negatív vagy, akkor sem mehetsz sehova, ugye?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:48:54

@Emmett Brown:
"Ami fontosabb lenne az az elvégzett tesztek/összlakosság mutató.

Az mutatja ugyanis a szűrést."

Mi a szent szarért, ember!!! Gondolkodjál már. Nagybátyám fent lakik a hegyen, naponta 3 emberrel találkozik. Minek tesztelgetni?
AZT TESZTELIK AKINÉL TÜNETEK VANNAK, ILLETVE IGAZOLT POZITÍVVAL VOLT SZOROS KAPCSOLATA.

Ha a tesztje negatív akkor is karanténba megy. Ha pozitív akkor is.

Ott vannak a számok. Ha még elvégeznek tízezer tesztet, akkor lesz 73 beteg, 13 ezer teszt. Teljesen értelmetlen.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 10:52:17

@Emmett Brown:
"De Németország is majd egy nagyságrenddel többet tesztelt."

Istenem, az égben, miért beszélgetek ilyen hülyékkel...
Baszod, lett is náluk 11 ezer eset, ugye? Ha minden ötödik teszt pozitív lett, akkor talán volt valami alapjuk hogy elvégezték a teszteket, nem gondolod? Vagy random hegyiparasztokat teszteltek szerinted, azért lett minden ötödik pozitív?

Emmett Brown 2020.03.19. 11:01:46

@teéjesenmindegy: azt kellene tesztelni aki kockázatos lehet. Nagybátyád nyilván nem az.

Fertőzöttek
családtagjai/osztálytársai/közvetlen kollégái például

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:07:46

@Emmett Brown:
Neked tényleg nem árul el semmit az, hogy elvégeztek 1300 tesztet és 73 lett pozitív belőle?
Szerinted akkor mégis ki a lófaszt tesztelgettek, ha nem a kockázatosokat?
Komolyan, ennyire nem tudsz gondolkodni?

Magyarország minden 32. teszt pozitív.- Német minden hatodik.
Szerinted ki tesztelt többet feleslegesen? A két adat tükrében szerinted melyik az, ahol minden barátot osztálytársat ellenőriztek?

chrisred 2020.03.19. 11:11:20

@eßemfaßom meg áll: Ilyen sehol sincs, még Wuhanban sem, mert több halálos áldozattal járna, mint maga a vírus.

chrisred 2020.03.19. 11:13:03

@eßemfaßom meg áll: Ha arra az állításomra gondolsz, hogy ebből nem lehet lemérni, melyik a szigorúbb rendszer, akkor szerintem igen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 11:13:46

@teéjesenmindegy:

"Teljesen értelmetlen tünetmentes, vírust 0%ban elkapott embereket tesztelni."

Az ugye megvan, hogy a "vírust 0%ban elkapott" állapot csak teszteléssel tudható meg?

Nem kötekedni akarok, de amit írtál, az kb. azt jelenti, hogy teljesen értelmetlen olyan embereket tesztelni, akikről a teszt kimutatta, hogy nem vírushordozók. :)

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:17:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem érted.
Az, hogy 0% arra, hogy elkapja valaki a vírust ahhoz mondjuk az kell, hogy esélye se legyen elkapni.
Konkrétan, ha valaki fent él a hegytetőn, ahol a madár sem jár, akkor annak nulla az esélye, hogy vírusos legyen, teszt nélkül is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 11:17:39

@teéjesenmindegy:

"a szakemberek naponta változtatnak a helyzet súlyosságát mérlegelve."

A szakembereknek a szomszédos, nálunk fertőzöttebb országok helyzetét látva tudniuk kellene következtetni arra, mi várható nálunk, és eszerint megelőző lépéseket kellene tenniük.

chrisred 2020.03.19. 11:18:11

@teéjesenmindegy: Akkor tényleg felesleges a tesztelés, ha az eredménytől függetlenül elkülöníted az alanyt.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:19:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, ez lemaradt.
1 teszt meg semmit nem jelent. Akkor nem vagy vírusos, ha 2 teszt negatív, és a kettő között eltelt 14 nap.
Illetve ha az első pozitív volt, és a második negatív, mert akkor gyógyult vagy.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:22:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tesznek is.
Baszki, tényleg neked is külön magyarázzam el?
Minden 32. teszt lett pozitív. Ez azt jelenti, hogy 31 olyan embert teszteltek, akinek minimális esélye volt elkapni. Minek mondjuk százat letesztelni, akiknek még kisebb az esélye?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:23:19

@chrisred: Eredménytől függetlenül az egész ország el van különítve, nem?

chrisred 2020.03.19. 11:23:48

@teéjesenmindegy: "Nagybátyám fent lakik a hegyen, naponta 3 emberrel találkozik. Minek tesztelgetni?"

Mert mondjuk az a három nem marad fenn a hegyen, hanem ide-oda mászkál. A nagybátyám meg az egyiktől elkapja, a másiknak továbbadja. És nem is tud róla. Ha viszont van egy pozitív tesztje, akkor talán a láncolatot sikerül megállítani, mielőtt továbbadná.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:27:21

@chrisred: Hagyjuk. Buta vagy, hogy felfogd.
Vannak emberek akiknél semmi gyakorlati esélye nincs, hogy megkapják. Fogadd el.
Azért vannak a lezárások is, hogy minél több ilyen ember legyen.

De add be a javaslatodat, hogy teszteljenek mindenkit, főleg a remetéket.

chrisred 2020.03.19. 11:27:46

@teéjesenmindegy: Hol van az összes bolt bezárva és a közművek, közszolgáltatások leállítva?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 11:27:49

@teéjesenmindegy:

Már hogyne érteném. Csakhogy ilyen mértékben elszigelten élő ember nincs sok az országban, az összes többi pedig potenciálisan fertőzhető vagy fertőzött.

Nézd Szingapúr, Tajvan, Hongkong stb. példáját. Az ottani jó eredményekhez a lakosság fegyelmezettségén kívül a sok elvégzett teszt is hozzájárult. Legalábbis esztet írják a témáról szóló cikkek.

Persze megértem én, hogy a tesztek is hiánycikknek számítanak, korlátozottak a készletek. De akkor ezt kellene kommunikálni, nem megideologizálni a hiányt.

Mindezek ellenére én úgy látom, hogy a kormány jól teljesít, nem kezeli rosszabbul a helyzetet, mint sok nálunk fejlettebb európai ország. De a lakosság fegyelmezettségén is múlik a dolog. Ma is voltan boltban, én voltam az egyetlen, aki szájmaszkot viselt. (Tudom, nem sokat ér, de a semminél több.) A húsospulti eladó sem használ kesztyűt, csupasz kézzel fogdossa a felvágottat, a sajtot stb.

chrisred 2020.03.19. 11:29:36

@teéjesenmindegy: Te vagy képtelen felfogni, hogy az a kivétel. Rendszereket nem a kivételekre alapoznak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 11:32:06

@teéjesenmindegy:

"Minden 32. teszt lett pozitív. Ez azt jelenti, hogy 31 olyan embert teszteltek, akinek minimális esélye volt elkapni."

Na igen, minek töltenek ki sokan több ezer lottószelvényt, amikor elég lenne csak a telitalálatost kitölteni. :DDD

"Minek mondjuk százat letesztelni, akiknek még kisebb az esélye?"

A kisebb esély sem jelent 0%-ot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 11:33:32

@chrisred:

Soha nem hittem volna, hogy egyszer még egy oldalon fogunk érvelni.

Emmett Brown 2020.03.19. 11:40:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: most válik el a szar a májtól. Aki még a kevés tesztnek is örül, és abban is Magyarország sikerét látja, az teéjesen biztosan fizetett troll vagy agymosott/halott

teéjesenmindegy 2020.03.19. 11:40:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem a teszt számít hanem az elszigeteltség.
A teszt 1 darab önmagában nem jelent semmit.
1 pozitívra jutott 31 negatív teszt. Szerinted mégis átlagban hány kontaktja lehet valakinek, akivel szoros kapcsolatban volt? Sehol a világon nem állnak neki tesztelni olyat, akinek köze sem lehetett a vírushoz.

A járvány nem random tör ki egyszerre az ország összes pontján, hanem van egy terjedése. Nagyon egyszerűen ha győrben van a gócpont, akkor teljesen értelmetlen nyíregyházán tesztelgetni.

" A húsospulti eladó sem használ kesztyűt, csupasz kézzel fogdossa a felvágottat, a sajtot stb."
Már bocs, nálunk járvány nélkül sem csinálnak ilyet, de le is basznám.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:05:22

@Emmett Brown: Baszod, sokkal többet teszteltünk mint a németek. Ostoba vagy.

chrisred 2020.03.19. 12:10:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nincsenek oldalak, csak vélemények és érvek.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 12:11:06

@chrisred: azért a fertőzéshez nem elég találkozni, szemkontaktussal nem terjed, szóval ha fertőzött a 3ból 1 de nem szokás feléjük a kézbeköpős kézfogás vagy puszilkodás viszont megmossa a kezét a hegylakó akkor kb semmi esélye elkapni.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 12:13:27

@chrisred: "Hol van az összes bolt bezárva és a közművek, közszolgáltatások leállítva? " Ezt te fantáziáltad hozzá az eredeti kijárási tilalmas témához. Kötögeted a szalmabábot, hogy legyen mit legyőznöd?

chrisred 2020.03.19. 12:13:44

@teéjesenmindegy: Ezt vitasd meg tisztifőorvossal, aki szerint már mi is túljutottunk azon a szakaszon, amikor a járvány terjedése nyomon követhető. Bárhol, bárki lehet fertőző.

chrisred 2020.03.19. 12:14:51

@eßemfaßom meg áll: Vagy két nappal korábban megfogta azt a kilincset, amit te is.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 12:16:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sehol nem tesztelnek mindenkit. A kinával határos országokban kicsit nagyobb az esetleges érintettek száma mint a nagyalföld közepén egy faluban.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:18:04

@chrisred: "Bárhol, bárki lehet fertőző."
Ezért maradjon mindenki a valagán.
Tessék, te vörös krisztián, ha nem köhögsz, ha nincs semmi bajod, ha nem voltál külföldön az elmúlt hónapokban akkor minek csináljál egy negatív tesztet? Csak azért, hogy legyen?
Mert a negatív teszted ellenére is lehetsz hordozó, és fertőzhetsz is, plusz ugye meg van kérve mindenki, hogy ne menjen sehova.

Ha csinálsz esetleg egy pozitív tesztet, de semmi bajod, akkor mi a különbség?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 12:18:25

@chrisred: És aztán lenyalogatom a kezemet a megmosás helyett. Mondjuk ez nekem nem szokásom, te gyakran csinálod?

chrisred 2020.03.19. 12:20:08

@eßemfaßom meg áll: Itt van a te szalmabábod, amire reagáltam: "KERÜLJÉK AZ ÉRINTKEZÉST. EZ azt jelenti, hogy te sem mész sehova, és hozzád sem jönnek."

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:21:01

@chrisred: " Vagy két nappal korábban megfogta azt a kilincset, amit te is."
Melyiket? A saját ajtódat belülről? Kézmosás, fertőtlenítő megvan?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 12:21:22

Várom az országok listáját ahol mindenkit teszteltek.

hint: a bezzegtajvanban (ami a kínaiak szerint kína) 15ezer tesztet csináltak dec31 óta

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:22:26

@chrisred: Azt speciel én írtam... De erre hol válasz az, hogy elmész kilincset fogdosni?

chrisred 2020.03.19. 12:23:44

@eßemfaßom meg áll: Vagy hozzáérsz az arcodhoz, mielőtt kezet mosnál, ahogy az emberek óránként 20-30 alkalommal szoktak. (Mármint az arcukhoz érni, nem kezet mosni.)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 12:23:58

@chrisred: szalmamáb, hogy a vírusterjedés elleni egyetlen létező hatásos megoldás a személyes éritkezés minimalizálása? Te nem vagy épeszű.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 12:27:10

@chrisred: mi baja lesz az arcodnak tőle? Beletüsszent az orrodba vagy körbenyalod magad?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:29:19

@chrisred: "mielőtt kezet mosnál, ahogy az emberek óránként 20-30 alkalommal szoktak. "
Az arcodról meg bemászik a torkodba a vírus, ugye?
Egyébként kurvára felhívták a figyelmet a kéz fertőtlenítésére, meg arra, hogy figyeljenek a kézmosásra.

Tulajdonképpen mit akarsz mondani? Azon kívül, hogy te jobban értesz mindenhez is mint a tisztifőorvos, meg mindenki más is?

Teszteljenek boldog-boldogtalant? Mindenkit? Random? Naponta? Tényleg érdekel.

chrisred 2020.03.19. 12:32:26

@teéjesenmindegy: "A járvány nem random tör ki egyszerre az ország összes pontján, hanem van egy terjedése. Nagyon egyszerűen ha győrben van a gócpont, akkor teljesen értelmetlen nyíregyházán tesztelgetni"

Szintén a tisztifőorvos válaszolta egy kérdésre, hogy azért nem közölnek területi adatokat, mert a fertőzés már az ország egész területén jelen van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 12:34:29

@teéjesenmindegy:

"Sehol a világon nem állnak neki tesztelni olyat, akinek köze sem lehetett a vírushoz."

Na és azt hogyan állapítod meg, hogy köze sem lehetett a vírushoz? Esetleg nem úgy, hogy tesztelik a környezetét?

"ha győrben van a gócpont, akkor teljesen értelmetlen nyíregyházán tesztelgetni."

Ugye viccelsz? Győrből hányféleképpen is lehet eljutni Nyíregyházára? Naponta hányan utaznak? Aztán meg inkább Budapestből indulj ki, ami még rázósabb.

Hiába magyarázol, a korábban említett otszágok példája, na meg a mértékadó járványügyi szakemberek szakvéleménye szerint is a járvány megfékezésében, lassításában rendkívül fontos szerepe van a minél több elvégzett tesztnek. Azt aztán megint csak az epidemiológusok tudják megmondani, hol és hogyan a legérdemesebb ezeket a teszteket elvégezni, ezt tudni az ő dolguk. De nekem akkor is erős a gyanúm, hogy Magyarországon a kis számú tesztelést megpróbálják szakmai indokokkal alátámasztani, ami szerintem nagy hiba.

Re: kesztű. Itt sajnos ez van. Ezzel csak arra akartam utalni, mennyire felelőtlenek és fegyelmezetlenek is az emberek, legalábbis nálunk a mi kis falunkban.

Emmett Brown 2020.03.19. 12:36:45

@teéjesenmindegy: 2k vs 70k. 10m vs 80m lakos.

Tényleg többet xD

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:36:52

@chrisred: Igen, ezt mondta. Nem értem, hogy miért nem közölnek területi adatokat. Valószínűleg nem ezért, hanem valami más oka van. Ha tippelnem kéne az az, hogy mondjuk valamelyik világmegváltó polgármester ne csináljon blokádot mondjuk Szeged köré.

Ennek ellenére van terjedése, iránya. Ezt sem hiszed el? X fertőzöttnek el kell mennie a másik városba, különben nem jut el oda a vírus. Magától nem lesz ott.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 12:36:58

De az egész tesztelésnek az a legnagyobb baja, hogy csak a teszt elvégzésének pillanatáig van jelentősége. 65éves Bélabát lerandomtesztelik, Bélabáról kiderül, hogy egszséges, Bélabá örül, hazafelé az arcába tüsszent Marcsika a fertőző teszkóárufeltöltő akit holnapra hívtak be kötelezőrandomtesztre, Bélabá ezt észre se veszi, másnap elmegy Gizinénihez a 75éves egészségesnektesztelt nagynénihez aki 2 héttel később meghal Bélabával együtt.

chrisred 2020.03.19. 12:37:09

@teéjesenmindegy: "Mert a negatív teszted ellenére is lehetsz hordozó, és fertőzhetsz is, plusz ugye meg van kérve mindenki, hogy ne menjen sehova."

1. Negatív teszt esetén hogy lehetek fertőző?

2. Csak a 65 év felettiek figyelmét hívták fel arra, hogy lehetőleg maradjanak otthon.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 12:38:20

@chrisred: "1. Negatív teszt esetén hogy lehetek fertőző?" lásd feletted egyel.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:38:57

@Emmett Brown: Frankón tényleg ennyire hülye vagy, hogy nem érted meg, hogy nem a lakosságszámhoz kell viszonyítani?

Baszd már meg, hát fogd fel, hogy ha van 1 db fertőzött, akkor annak a kapcsolatait kell letesztelni, nem 10 millió embert, aki a száz kilométeres közelében sem volt.

A németeknél minden ÖTÖDIK teszt pozitív. Nálunk minden harmincadik. Melyik a hatékonyabb? Az öt vagy a harminc?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:41:13

@chrisred:
"
1. Negatív teszt esetén hogy lehetek fertőző?"
ÁÉÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
NEEEE, BAZMEG KOMOLYAN ENNYIRE NAGYON HÜLYE VAGY? ELMONDTA A TISZTIFŐORVOS, HOGY LEHETSZ BASZOD.

2. Csak a 65 év felettiek figyelmét hívták fel arra, hogy lehetőleg maradjanak otthon."

Te normális vagy? Nyilván azért zártak be mozik, plázák, iskolák, munkahelyek, azért vannak a boltok korlátozva, mert csak a nyuggerek maradjanak otthon. Konkrétan azt mondták, hogy mindenki üljön otthon a seggén.

chrisred 2020.03.19. 12:43:19

@eßemfaßom meg áll: Nem a negat8v teszteredménynek van jelentősége, hanem a pozitívnak. A pozitívak elkülönítésével lassítható a járvány terjedésének intenzitása, így kisebb terhet ró az ellátórendszerekre a súlyos esetek kezelése. Az elsődleges cél időben minél jobban széthúzni a folyamatot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 12:45:00

@teéjesenmindegy:

"A németeknél minden ÖTÖDIK teszt pozitív. Nálunk minden harmincadik. Melyik a hatékonyabb? Az öt vagy a harminc?"

Ezzel ugye nem azt akarod mondani, hogy a tesztelésekkel várni kell addig, míg az ország lakosságának 20%-a megfertőződik? Mert akkor várjunk még tovább, míg 10 közül 9 teszt lesz pozitív, oszt az lesz ám az igazán hatékony.

@eßemfaßom meg áll:

Nem is arról van szó, hogy MINDENKIT tesztelni kell. A tesztek elvégzésének módja epidemiológiai feladat, bízzuk a szakemberekre. Én nem merném magamról azt állítani, hogy akár csak ugatom is a témát. Ám lásd a pár délkelet-ázsiai kis ország példáját, ezek önmagukért beszélnek.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:47:02

" Negatív teszt esetén hogy lehetek fertőző?"

A többi hasonló szellemi képességűnek.

Az nem úgy van, hogy ha van benned egy szem vírus, akkor azt kimutatja a teszt. Akkor mutat pozitív eredményt a teszt, ha már az ahhoz megfelelő mennyiségű vírus van benned. Amikor ennyi vírus van benned, annak már tünetei is vannak - még ha nem is súlyosak.
Az első teszt negatív, attól még lehet benned vírus, hordozhatod és fertőzhetsz. A második teszt 14 nap múlva ha negatív akkor vagy vírusmentes. Abban az esetben persze, ha közben el voltál különítve, és nem mászhatott beléd a vírus a 13. napon.
Ezért kurvára értelmetlen letesztelni egészséges embereket, mert leginkább negatív lesz az eredmény, viszont fertőzhetnek.
A németek arányaiban sokkal kevesebb egészségesen csináltak tesztet.

chrisred 2020.03.19. 12:48:31

@teéjesenmindegy: Nem, mindez azért történt, hogy ne legyen sok ember egyszerre együtt egy légtérben.

Emmett Brown 2020.03.19. 12:49:47

@teéjesenmindegy: tehát a németek jobbak a kontaktok követésében vagy a magyarok ellenállóbbak a koronavírussal szemben.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:51:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Baszki, legalább te ne legyél hülye. A ballibek menthetetlenek.
"Ezzel ugye nem azt akarod mondani, hogy a tesztelésekkel várni kell addig, míg az ország lakosságának 20%-a megfertőződik? Mert akkor várjunk még tovább, míg 10 közül 9 teszt lesz pozitív, oszt az lesz ám az igazán hatékony."
NEM: EZZEL AZT AKAROM MONDANI, HOGY A MI SOKKAL KISEBB GYANÚVAL IS TESZTELÜNK, MINT A NÉMETEK.
A németeknél sem rohangálnak az utcán és tesztelnek mindenkit, és nem úgy jön ki a 20%. Hanem aki lehetséges, hogy megkapta. Nálunk hatszor annyi felesleges tesztet csináltak, ergo hatszor szigorúbban vették az egészet, mint a németek.
Fogd már fel, hogy a német egy fertőzöttnek 5 kontaktját tesztelte a magyar meg 30at.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 12:52:36

@chrisred:

"a tisztifőorvos válaszolta egy kérdésre, hogy azért nem közölnek területi adatokat, mert a fertőzés már az ország egész területén jelen van."

Ami egyben erősen megkérdőjelezi a hivatalos adatot a fertőzöttek hivatalosan megadott számáról. Persze ők is csak _igazolt_ fertőzésekről beszélnek, és sejthető, hogy a látencia akár 10-20-50-szeres is lehet. És itt jön be megint az elvégzett tesztek száma, hiszen minél kevesebb a teszt, annál szebbek az adatok.

Az én hangsúlyozottan laikus véleményem szerint az is igaz, hogy minél inkább elterjed a fertőzés, annál kevésbé fog számítani az elvégzett tesztek száma, ez inkább a fertőzés első terjeszkedési fázisában fontos. De lehet, hogy tévedek, nem vagyok epidemiológus.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:54:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: " A tesztek elvégzésének módja epidemiológiai feladat, bízzuk a szakemberekre. Én nem merném magamról azt állítani, hogy akár csak ugatom is a témát."
Tehát teszteljenek többet. Kit? Azt nem tudom, de többet. Hányat? Azt sem tudom, de többet. Minek? AZt sem tudom, de ez így kevés.

Hmm.. mióta vagy te z generációs?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:56:30

@Emmett Brown:
"tehát a németek jobbak a kontaktok követésében vagy a magyarok ellenállóbbak a koronavírussal szemben."
Biztos nem ellenállóbbak.
És ja, jobbak. A magyarok meg rosszabbak, és inkább ötször annyit tesztelnek, mint a németek, ugye? Erre jutottál te is?

teéjesenmindegy 2020.03.19. 12:58:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"És itt jön be megint az elvégzett tesztek száma, hiszen minél kevesebb a teszt, annál szebbek az adatok."
MIÉRT? Egy fertőzött 30 kontaktját tesztelik. Milyen eredményt vársz attól, ha lemennek a kis-balatonhoz és Matula bácsit tesztelik?

És igen, máshol is több a valós szám.

chrisred 2020.03.19. 12:58:57

@teéjesenmindegy: "Ezért kurvára értelmetlen letesztelni egészséges embereket, mert leginkább negatív lesz az eredmény, viszont fertőzhetnek."

Ez egy értelmetlen állítás. Betegeket értelmetlen tesztelni, azokat elkülöníteni kell.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 13:03:12

@chrisred: Nem fogod fel, hogy a negativtesztes is lehet egy órával a negatív teszt után fertőző. A teszt nem ad immunitást.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 13:11:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem is arról van szó, hogy MINDENKIT tesztelni kell."

Akikkel egyetértesz a fentebbiek alapján azok kvázi ezt hiányolják az alapján amit írnak.

"A tesztek elvégzésének módja epidemiológiai feladat, bízzuk a szakemberekre"

Szerintem pont ez történik.

"Ám lásd a pár délkelet-ázsiai kis ország példáját, ezek önmagukért beszélnek. "

Meg az, hogy ott az első pillanattól az emberek fegyelmezetten hazamentek, nem mentek csak azért is moziba 99főig kijátszani a gonoszhatalmat aki meg akarja nekik mondani pedig ők jobbantudják.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 13:11:37

@eßemfaßom meg áll:
Nem bazmeg, egyszerűen nem fogja fel, hogy a negatív teszt után is továbbadhatja, meg azt sem, hogy meg is kaphatja.
@chrisred: Melyik részét nem érted annak, hogy a teszt akkor mutat valamit, ha elegendő mennyiségű vírus van benned?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 13:15:57

@chrisred: "Betegeket értelmetlen tesztelni" Mondjuk azért nem mindegy, hogy a köhögő lázas beteg az koronavírusos vagy mezei influenzás.

Egyébként pedig szerinted tényleg az egészséges emberek tesztelése állítja meg a vírust vagy mégiscsak a a betegeket kellene megtalálni?

chrisred 2020.03.19. 13:30:29

@eßemfaßom meg áll: Nem fogod fel, hogy azt írtam, csak a pozitív tesztnek van jelentősége.

chrisred 2020.03.19. 13:34:40

@eßemfaßom meg áll: "Mondjuk azért nem mindegy, hogy a köhögő lázas beteg az koronavírusos vagy mezei influenzás."

Az elkülönítés szempontjából mindegy. A "mezei" influenza továbbterjedése is terhelheti az egészségügyi rendszert, ami jelenleg nagyobb gond, mint máskor influenzajárvány esetén.

chrisred 2020.03.19. 13:37:11

@eßemfaßom meg áll: Nem a betegeket, hanem a fertőzést terjesztőket kell megtalálni a lehető legnagyobb arányban. Ebből a szempontból az ágyhoz kötött beteg alacsonyabb veszélyeztetett jelent.

DFK 2020.03.19. 13:54:04

@chrisred: egyszerűen. A tesztelés pillanatában a vírusszám a kimutatási határ alatt van. Utána meg szépen felszaporodik. És fertőz.

chrisred 2020.03.19. 13:56:04

@teéjesenmindegy: Szalmabáb? Sehol nem írtam, hogy a negatív tesztet produkáló nem lehet később fertőző.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 14:00:11

@chrisred: "Nem a betegeket, hanem a fertőzést terjesztőket" Én mondjuk azt hívom betegnek aki fertőző vírust hordoz, ezek szerint nem ugyanazt a nyelvet beszéljük ha szerinted az ilyen az egészséges.

A mezei influenzás nagyságrendileg nem terhel semmit, fekszik otthon és teázik mint minden évben ilyenkor.

"Nem fogod fel, hogy azt írtam, csak a pozitív tesztnek van jelentősége. " te meg nem fogod fel, hogy a negativ tesztet csináló is lehet pozitív másnapra csak épp azt fogja hinni, hogy tökegészséges és vidáman megy nagyilátogatni.

chrisred 2020.03.19. 14:00:36

@DFK: Ez az egyik, a másikhoz képest teljesen eshetőleges lehetőség. A másik meg az, hogy egy potenciálisan pozitív teszteredmények produkáló megfertőzi. Na, a tesztelés azért zajlik, hogy azt a pozitív eredményt megtalálják.

DFK 2020.03.19. 14:02:18

@chrisred: csak éppen megkérdezted, hogy lehet majd fertőző egy negatív tesztű ember.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.19. 14:02:34

@chrisred: "Sehol nem írtam, hogy a negatív tesztet produkáló nem lehet később fertőző. "

" chrisred 2020.03.19. 12:37:091. Negatív teszt esetén hogy lehetek fertőző?"

Nekem itt lett elegem a hülyeségedből és összevisszabeszélésedből.

DFK 2020.03.19. 14:05:11

@chrisred: csak ugye ebben az esetben az összes negatív eredményű embert 3-5 naponta újra kéne tesztelni. Ez hetente több mint 10millió tesztet jelentene. Kivitelezhetetlen.

chrisred 2020.03.19. 14:09:01

@eßemfaßom meg áll: Nyilvánvalóan nem, ha egy kalap alá veszed azt, akinek a saját egészségével van gondja azzal, akinek semmi baja, viszont mások egészségét veszélyezteti.

chrisred 2020.03.19. 14:10:39

@DFK: Amire szerintem az a természetes és értelemszerű válasz, amit leírtam.

chrisred 2020.03.19. 14:13:39

@DFK: Technikailag kivitelezhetetlen százszázalékos hatékonyságot produkálni. De nem is ez a cél. A vírus az egész tàrsadalmon végig fog vonulni, csak az a kérdés, milyen gyorsan.

teéjesenmindegy 2020.03.19. 16:22:41

@chrisred: Hányan és hányszor és hányféleképpen kell még, hogy elmondjuk, hogy miért beszélsz hülyeséget.

mitképzelsz 2020.03.19. 17:39:31

@törppicur: "Nincs olyan, hogy ellenzék." ez eddig is tudtuk, látjuk, azért van teljhatalma a fidesznek. remélem nem politikus vagy, mert ha mégis, akkor kérlek ezt a mondatodat egyszer jó hangosan tv-nek, újságnak, rádiónak mondd el.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.19. 17:43:09

Vajon miért kellett az Auchant katonai irányítás alá vonni? És a többi áruházláncot miért nem?

index.hu/gazdasag/2020/03/19/megvan_azon_kritikus_cegek_fele_ahol_atvette_az_iranyitast_a_honvedelem/

chrisred 2020.03.19. 18:14:56

@teéjesenmindegy: Egyszer érvekkel alátámasztva.

Sir Gombóc 2020.03.19. 20:32:46

@eßemfaßom meg áll: nem anekdota, tény. Csak ugye vannak személyiségi jogok, ezért az ember nem fogja névvel címmel kiírni, főleg nem ilyen blogokon, kiről van szó. De mondom, lehet Orbán seggébe dugni a fejeteket.

vackor1 2020.03.20. 14:28:50

Nem én szóltam hozzád - sose tenném , nem vagy szalonképes - , te kötöttél bele abba , amit írtam, hiszen te tudod , hogy amit én mondok, az nem igaz.
Sajnos a korlátolt, buta emberekkel az is a baj, hogy nem tudják, hogy korlátoltak és buták , de általában pont ők azok, akik nagy magabiztossággal "tudnak" mindent IS , és még arról ismerszenek meg , hogy nincsenek érveik , ugyanazt hajtogatják csak és/vagy primitív módon személyeskednek általában.
Pl. ha a mondandójukat alátámasztja egy Index cikk, akkor azt bemásolják, ha mást ír mint amit mantráznak, akkor meg az Index nem mérvadó....

Amúgy tessék, tudom, hogy mi is meg a WHO is , meg úgy kb. mindenki más hülye, csak te vagy egyedül az okos. Ja, nem...
index.hu/techtud/2020/03/19/harom_tudomanyos_tanacs_amit_minden_kormanynak_meg_kell_fogadnia/

"Baszd már meg, hát fogd fel, hogy ha van 1 db fertőzött, akkor annak a kapcsolatait kell letesztelni, nem 10 millió embert, aki a száz kilométeres közelében sem volt.” Most akkor kellene tesztelni a pozitív mintás környezetét – tudod, a nő , akinek a főnöke az és mielőtt kiderült, hogy pozitív napokig még együtt dolgoztak, MAJD a nő velünk és még ki tudja mennyi emberrel is bandázott ? Még őt sem keresték meg, nem hogy a többieket...Mellesleg én október végén Kínában , februárban Izraelben voltam , múlt héten együtt szórakoztunk az említett női barátommal, képzeld meg is pusziltuk egymást , a kutya nem érdeklődik – vagy Ő nem lehetséges, hogy fertőz, csak még nem derült ki ? Mellesleg a férjét megkérték , hogy maradjon otthon két hétig, mert olyan helyről jött haza, ahol már van fertőzött , pláne, hogy nem egy nemzetközi reptéren megfordul.. A felesége még mindig nem érdekes azok számára , akik szerinted tökéletesen csinálják, amit kell( ene ) ...
Még mindig semmi , a vírusos családról , akik már akkor is azok lehettek, amikor betegen kérték a tesztet, de elhajtották őket ? Vagy az is a helyzet kitűnő kezelése, a további fertőzések teljes megelőzése volt ? Te tényleg komolyan írod ezeket ?

Sokat olvasom a blogokat , nagyjából ismerem egyes nickek világnézetét , de el tudom ismerni amikor ésszel állnak a dolgokhoz. Pl. Kovacs Nocraft Jozsefne legtöbbször jobb felé húz , de már napokkal ezelőtt is azt írta , hogy minél több teszt kellene , talán még karanténról/kijárási tilalom szükségességéről is írt , tökéletesen egyet tudtam érteni vele akkor.
Te nagy eséllyel akkor is tiltakoznál, ha egy általad lipsisoroszsidógyurcsányistának nevezett blogban az szerepelne, hogy 2 + 2 = 4 , mert csak ...
Tessék itt egy új cikk, lehet ezt is magyarázni, hogy nem is igaz, hiszen a kormiszócső IS megmondta.... index.hu/belfold/2020/03/19/nincs_vedofelszerelese_a_haziorvosoknak_vedofelszereles_nelkul_neznek_szembe_a_virussal/
index.hu/belfold/2020/03/19/sokkal_tobb_szajmaszk_vedokesztyu_kell_a_gyogyszertari_dolgozoknak_is/
Majd azt is világítsd meg nekünk, értetlen, halandó lényeknek, hogy miért is kell ( ene ha lenne egyáltalán ) a dokiknak maguknak beszerezni a cuccokat, miért is nem központilag , prioritást élvezve árasztanák el az összes beteggel kapcsolatba kerülhető szakembert ??? Hihetetlen vagy... :)))

És persze, hogy mi sokkal jobbak vagyunk , mint a németek.. Mennyi tesztet is végeztek el, hogy mára azt mondják, hogy 11 000 fertőzött van ( amúgy Németország: 11 ezer beteg mellett 28 halálos áldozat , itthon 73/1 az arány , a büdösköcsögöknél ez olyan 380/1... azannnnyukkiskésit.... Japán : március 16-ig 814 esetet regisztráltak és 24 áldozata volt a vírusnak , Hongkonggal és Szingapúrral ne is foglalkozzunk, mert minek, a barmok 100 000 -es nagyságrendben teszteltek , volt is néhány 100 fertőzött és pár halott , MERT mindenkit , aki picit is gyanús volt karanténba vágtak ... ) , mert ha nem végeztek el volna annyit , akkor lehet ott is csak 73 fertőzöttet tudna a nagyközönség.. ? De persze SEMMI összefüggés az elvégzett tesztek és a betegszám között.. Én még akkor is azt mondom, hogy inkább 10000 felesleges teszt , mint egy szükséges elmulasztása.. Van egy tanulságos kis "tanmese- szerűség" egy ló patkószögéről , meg csatáról , meg ilyen marhaságokról .. Komplexen , továbblátni az orrnál nem olyan nehéz ha az ember képes gondolkozni/absztrahálni , mert mondjuk van agya.
Persze ha nincs az más... :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.20. 15:33:23

@vackor1:

"Pl. Kovacs Nocraft Jozsefne [...] talán még karanténról/kijárási tilalom szükségességéről is írt"

Nem talán, hanem ténylegesen ezt írtam.

A politikai nézetek egy dolog, ott van jobb meg bal meg akármi. Viszont nincs jobb- vagy baloldali járványügy, ahogy pl. nincs jobb- vagy baloldali fizika stb. sem.

vackor1 2020.03.20. 16:15:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Így is van , ezzel tökéletesen egyet tudok érteni . Vitatkozni is lehet, más véleménnyel lenni , másik politikai oldalon állni is lehet , amennyiben ezt kulturáltan és érvek mellett teszi az ember.

Több hozzátennivalóm nincs is ..

index.hu/belfold/2020/03/20/13_eves_diak_koronavirus_fertozott_tesz_hiany_karanten/
Pozitív lett egy 13 éves diák koronavírustesztje is
A budapesti gyerek osztálytársait és tanárait mégsem tesztelik. Ahogy annak a 72 éves, igazoltan fertőzött férfinak a feleségét sem, akinek csütörtökön lett pozitív a tesztje.

Talán még annyi, hogy amikor megjelent és elkezdett terjedni a kontinensen a járvány, azonnal lezárni a határokat, turisták be senki , magyarok hazajönnek és kivétel nélkül mind karanténba..
Esetleg már akkor bezárni azokat a helyeket, amiket hetekkel később úgyis bezártunk. Lett volna gazdasági káosz ? Igen, lett volna. De MOST is van és valószínű, hogy így nagyobb lesz a gond, az viszont teljesen biztos, hogy több lesz a beteg és sokkal tovább fog tartani.

Mindenkinek szép napot és egészséget ! :)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.20. 20:16:30

www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-jarvany-magyar-who.699353.html

"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel - mondta Ledia Lazeri, a szervezet magyarországi irodavezetője a Kossuth rádióban.
Az új számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges. Pánikolás helyett nyugalmat kell meríteni ebből - értékelt a szakember az MTI beszámolója szerint . "

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.20. 20:22:22

@vackor1: "A budapesti gyerek osztálytársait és tanárait mégsem tesztelik."

"A lányomat március 13-tól március 27-ig, a fertőzöttel történt utolsó kontaktustól számított 14 napra, járványügyi zárlat alá helyezték. Tartózkodási helye a saját szobája"

Minek pazarolják rá a tesztet, karanténban lesz és kész. A teszttől nem gyógyul meg ha elkapta is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.20. 20:46:10

@eßemfaßom meg áll:

Pedig lenne haszna a lány tesztelésének (a karantén első pár napja után, amikor már megjelennek a vérében az antitestek, vagyis kimutatható a fertőzés), mert kiderülne, vajon megfertőzte-e a családtagjait is.

vackor1 2020.03.21. 11:22:28

@eßemfaßom meg áll:

Nem, kedves Fairlane :) ez nem a WHO ajánlása ,amit linkeltél az egy ember véleménye a szervezetből , a WHO a minél több tesztet javasolta....

"EZ EGÉSZEN SZEMBEMEGY A WHO FŐIGAZGATÓJÁNAK AJÁNLÁSÁVAL. TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS SZERINT AZ ÉRINTETT ORSZÁGOKBAN TESZTELNI KELL, HISZ DÉL-KORA ÍGY LASSÍTOTTA LE A VÍRUS TERJEDÉSÉT."

Tessék a WHO - mint szervezet - ezt gondolja :

www.portfolio.hu/gazdasag/20200316/who-tesztelni-tesztelni-tesztelni-419837